De hervorming van de beschikbaarheidshonoraria, die eerst zou slaan op het holst van de nacht, dan ‘s avonds en overdag, is "een ware catastrofe voor de huisartsgeneeskunde", waarschuwt David Simon, huisarts in Colfontaine (Henegouwen). Hij berekende dat ze met een verlies van meer dan 10,5 miljoen per jaar.
Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) afdeling Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant koos gisteren een nieuw bestuur dat op zijn beurt unaniem dr. Alin Derom (55), klinisch bioloog uit Geel, benoemde tot nieuwe voorzitter. Hij volgt Dr. Luc De Clercq (57) op, diensthoofd reumatologie in GZA Sint-Augustinus te Antwerpen (Wilrijk). Twee huisartsen nemen het ondervoorzitterschap waar.
De procedure voor de aanvraag van het sociaal statuut digitaal worden en semi-automatisch verlopen, werd beslist op de medicomut.
De nieuwe Bvas-voorzitter - opvolger van dr. Moens - is van plan om te investeren "in de zin van het artsenberoep, om een bindende rol op te nemen en om in te zetten op de jonge artsen. "Dit is een nieuwe uitdaging die ik volop wil aangaan.”
Deze medicomut 'in lopende zaken' bekrachtigde nog enkele beslissingen in 'courante' dossiers. Naast aandacht voor het financieringssysteem ASO’s en stagemeesters en de site healthybelgium.be passeerden nog enkele andere thema’s de revue: de onderschrijding van het budget, de automatische gmd-verlenging, het sociaal statuut, enkele wachtposten en overleg over storingen in e-Health.
Het probleem van de financiële drempels situeert zich niet in de eerstelijns geneeskunde, maar wel in de tweede en derde lijn. Een patiënt die zorg behoeft en door de huisarts verwezen wordt naar de tweede lijn wordt vaak geconfronteerd met zeer hoge niet terugbetaalde kosten, analyseert het ASGB.
Om sprakeloos van te worden; dat gevoel houdt de Alliantie Artsenbelang Domus Medica (AADM) over aan het memorandum dat het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS) schreef ten behoeve van het toekomstige gezondheidsbeleid.
Vandaag publiceerde het Staatsblad de nieuwe leden van het paritair comité huisartsen.
Als opwarmer voor de lancering van een nieuwe polis gaf verzekeraar Ethias ook de eigen top 5 mee van de kosten voor een eenpersoonskamer die ten laste vallen van de patiënt (na tussenkomst van het ziekenfonds).
"Het Belgische gezondheidszorgsysteem is autoregulerend, de overheid zit erin als regeringscommissaris, wat wil zeggen dat men min of meer een veto heeft maar voor de rest vooral moet zwijgen. Dat zie ik helemaal veranderen."
Jan Stroobants (Becep) kant zich duidelijk tegen de oplossing van de groep van 12 die een 'new deal' in de gezondheidszorg voorstelt om te realiseren in de volgende legislatuur. Vooral de voorgestelde 'spoedboete' voor patiënten moet het ontgelden.
De Bvas neemt zowel het voorstel van de New Deal als de samenstelling van het groepje experts dat daaraan ten grondslag ligt, op de korrel.
De terugbetaling van een psychologische raadpleging is op een fiasco uitgedraaid en het stond in de sterren geschreven dat dat zou gebeuren. Dat zegt sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée maandag. Ze vraagt extra middelen.
65-plussers blijven op hun honger voor hun sociaal statuut, c.q. sociaal voordeel. Tussen de theorie en de praktijk gaapt een brede kloof als het gaat om de sociale positie van gepensioneerde artsen die blijven werken.
De Bvas maakt in de aanloop naar de federale verkiezingen haar memorandum bekend. We zoomen in op de belangrijkste actiepunten voor de huisartsen.
Het Riziv publiceerde zopas het aantal prestatiegerechtigde artsen en de actieve zorgverleners, toestand eind 2016 en 2017. Dat met een overzicht van de evolutie het afgelopen decennium. Het meest recente cijfer is dat van 45.800 confraters die gekwalificeerd zijn om prestaties te verrichten, alle disciplines gecombineerd, inclusief 15.750 huisartsen.
De verhoogde gmd-vergoeding of het gmd-forfait bestaat nu al specifiek voor mensen met het statuut chronisch zieke in de leeftijdscategorie 45 tot en met 74 jaar. Een voorstel van de drie syndicaten om de 2,5 miljoen resterend budget voor dit jaar, te benutten voor een uitbreiding van die groep, werd afgeketst door de ziekenfondsen.
Zoals de regeling voor de wachtposten er nu uitziet, worden de ‘goede leerlingen’ uit 2017 gestraft. De financieringsovereenkomst van 2019 bevat nog steeds vage clausules. "Blanco cheques", riepen de ontevredenen al in 2018. Maar deze keer staan niet die vage clausules in de spots. De bezorgdheid is meer algemeen. "Er is een verlies aan vertrouwen bij de wachtverantwoordelijken", zegt Guy Delrée, voorzitter van de Waalse wachtposten. Een protestactie behoort tot de mogelijkheden.
Individuele feedback is een Rizivklassieker. Nu krijgt u een nieuwe lading, weliswaar ietwat herzien. Bijvoorbeeld: "Voor het eerst krijgt de huisarts zijn voorschrijfgedrag in perspectief ook door het Lok", signaleert Jacques de Toeuf (Bvas-absym).
Alle drie de syndicaten kunnen samen tot 300.000 euro verliezen als hun financiering niet aangepast wordt. Dat is het gevolg van de lage opkomst bij de artsenverkiezingen. Volgende week wordt hierover overlegd. Met dien verstande dat een aanpassing van het ontwerp KB niet simpel is met een regering in lopende zaken.
Het grootste artsensyndicaat is niet opgezet met de brief van de inspectie over de 'toepassing van de vergoedingsvoorwaarden gmd' waarbij de inspectie ei zo na de huisartsen de mantel niet uitveegt omdat het gmd niet goed is ingevuld. Het syndicaat noemt dat onderzoek trouwens achterhaald.
"Bij Bvas hebben we met stijgende verbazing de uitspraken van minister Maggie De Block in De Tijd van zaterdag jl. gelezen[1]. “De artsensyndicaten staan aan het randje van de representativiteit,” laat De Block optekenen. Niets is minder waar voor wat Bvas betreft", aldus voorzitter Marc Moens.
Traditiegetrouw organiseert het ASGB zijn info-avond voor starters. Centraal staat de vraag in welke constellatie je als jonge arts aan je loopbaan begint: als zelfstandige, bediende, solo, groepspraktijk, wijkgezondheidscentrum...
Op 24 januari is de nieuwe Raad van Bestuur van Domus Medica voor het eerst samengekomen. Eerder al meldden we de nieuwe samenstelling. Hier wat meer bijzonderheden.
Het dubbelinterview in De Tijd met Marc Noppen en Maggie De Block, waarin die laatste onder meer vragen heeft bij de huidige representativiteit van de artsensyndicaten en het overlegmodel, wekt afkeurende reacties op langs Franstalige kant. Eerder al uitte Laurette Onkelinx ook al kritiek op de stijl van De Block.
Het ingangsexamen zoals minister Marcourt het vandaag voorstelt voor de Franstalige gemeenschap, respecteert de cijfers van de Planningscommissie niet aangezien er 1.140 studenten geslaagd zijn terwijl er 505 plaatsen beschikbaar zijn.
Via MediSfeer maakt het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg graag zijn nieuwjaarswensen over. Wat betekent een gelukkig 2019 volgens voorzitter Jens Tijtgat, bestuursleden en leden van de algemene vergadering (foto)?
…zoals het dossier over de modernisering van de Orde en dat van de ziekenhuisnetwerken. Een stand van zaken.
De Bvas keurt de financiering van wachtposten goed maar houdt vast aan de vrije keuze van huisartsen. Daarmee licht het syndicaat zijn steun toe in de laatste medicomut aan de financiering van de wachtposten voor 2018 en 2019.
In deze woelige tijden zijn de medimut en het Riziv een baken van rust, meent Bvas-vicevoorzitter Jacques de Toeuf, die nog vorderingen mogelijk acht in sommige huisartsendossiers.
2 euro per dag per patiënt, dat is het bedrag dat het Riziv toekent aan een psychiater die in een PVT (Psychiatrisch Verzorgingstehuis) werkt. Maar voor de ziekenfondsen is dat nog te veel… Er is momenteel veel kritiek op de lonen van artsen, laten we het dan maar eens hebben over de realiteit waar sommigen van ons mee geconfronteerd worden, zegt de Bvas.
Marc Moens is benieuwd of AADM, de syndicale poot van Domus Medica, erin zal slagen om tegen de volgende syndicale verkiezingen een voldoende grote specialistendelegatie te verzamelen en representatief te zijn in het Franstalige landsgedeelte. Aan die twee voorwaarden moet AADM immers dan voldoen om rechtsgeldig deel te nemen.
Een ontwerpnota van het Riziv over de pensioenregeling ASO/Haio’s kan niet op de goedkeuring rekenen van het Kartel omdat hij enkele instinkers bevat. Dat is de analyse van Robert Rutsaert.
Roel Van Giel vindt na de jongste medicomut de verdere herijking van de honoraria, het behoud van de criteria praktijkpremie en de gmd-opwaardering pluspunten. Hij betreurt de ‘evacuatie’ naar een werkgroep inzake pensioenopbouw ASO’s-haio’s.
Voor de chirurgen komt er geen indexering in 2019. Hetzelfde geldt voor een stuk voor technische prestaties. Behalve dan radiologie en medische beeldvorming die mee 3,33% index krijgen, samen met andere ‘kleine specialismen’.
De honoraria voor de klassieke huisbezoeken, consultaties of het globaal medisch dossier (GMD) stijgen vanaf januari met 3,3 procent. Dat zegt Marc Moens, voorzitter van Bvas.
Het grootste ziekenfonds (zeg nu: gezondheidsfonds) stopt de terugbetaling van homeopathie via zijn aanvullende verzekering vanaf januari. Het zal wel meer vaccins terugbetalen en het spant een vangnet voor leden zonder hospitalisatieverzekering via een tussenkomst in hun ziekenhuisfactuur.
Artsen zullen zich aan het nieuwe ziekenhuislandschap moeten aanpassen met ziekenhuisoverschrijdende associaties. Geen sinecure met de huidige ‘koterij’ van financiêle regelingen, totaal ondoorzichtig trouwens, zegt het Kartel.
Ter gelegenheid van de hoorzitting in de Kamer fileerde het Kartel het KB netwerken artikel per artikel. Het is het in grote lijnen eens met het concept van de ziekenhuisnetwerken, maar uit als belangrijkste punt van kritiek dat dit geenszins de financiële moeilijkheden van de ziekenhuizen zal kunnen oplossen.
Ja, deze oproep is expliciet gericht aan collega Roel Van Giel. Hoezeer hij wellicht hoopt om ooit een 'verbindende' beleidsmaker te worden, des te minder is hij een verbindende collega.
Dokter Piet De Baets die het verzet leidde tegen de verplichte derdebetaler (VDB), kreeg weliswaar finaal niet het gelijk aan zijn kant van de Raad van State, maar de actie heeft zeker heel wat vruchten afgeworpen, schrijft hij.
De voorzitter van Domus Medica, Roel Van Giel, heeft zijn bedenkingen bij de wijze waarop de Bvas de begrotingsgesprekken voerde.
Na een lange voorgeschiedenis (1) (zie ook de GVU-wet van 14 juli 1994) is nu eindelijk de overeenkomst goedgekeurd tussen het Riziv en Doctors4Doctors. Die bepaalt dat dit jaar steun wordt vrijgemaakt voor het project dat te maken heeft met de gezondheid van artsen.
Voor de artsen in globo mag dan niet veel nieuws te rapen vallen qua nieuwe initiatieven voor 2019, andere disciplines krijgen wel wat toegeworpen.
"Wij hebben het voorstel van budget 2019 door het intermutualistisch college als Kartel goedgekeurd," aldus Milan Roex. "Echter niet zonder te wijzen op belangrijke beperkingen die het met zich meebrengt."
De Algemene Raad van het Riziv heeft de begroting en de begrotingsdoelstelling van de ziekteverzekering goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van 26.518.320.000 euro. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn er geen besparingen ten laste van de patiënten en zorgverleners. De syndicaten bekritiseerden eerder al dat er geen ruimte is voor nieuwe initiatieven hoewel de artsen hun budget niet opgebruikten.
Bvas stelt met tevredenheid vast dat in het voorontwerp van wet inzake kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg de waarden ingeschreven zijn die het syndicaat verdedigt: de vrijheid en haar logisch gevolg, het initiatief.
Een brief van de Belgische Vereniging van Kinderartsen roept op om zich te verzetten tegen het beleid van de minister voor de gestandaardiseerde laagvariabele zorg. De minister ontvangt hen woensdag.
"De ziekteverzekering gaat zelf in burn-out", vinden Socialistische Mutualiteiten na de goedkeuring van de begroting in het Verzekeringscomité. Zij stemden tegen het begrotingsvoorstel. "Het voorstel dat voorlag gaat uit van een budgettair kader dat de regering in juli uittekende, maar dat nog veel onduidelijkheden bevat", klinkt het.
Het begrotingsvoorstel dat op het Verzekeringscomité voorwaardelijk goedgekeurd werd door CM en van artsenkant AADM en Kartel, kon hooguit rekenen op een onthouding van het grootste artsensyndicaat, de Bvas. Waarom?
Bvas onthield zich op het Verzekeringscomité, Kartel en AADM stemden voor. Het voorstel vertrekt nu naar de Algemene Raad van het Riziv – met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, ziekenfondsen, vertegenwoordigers van de federale regering en zorgverstrekkers.
Het globale tekort van 500 miljoen in het budget 2019 is weggewerkt door een aantal technische ingrepen en er is zelfs sprake van een lichte onderbesteding bij de artsen. Maar een ruime marge voor nieuwe intiatieven volgend jaar is er zeker niet, aldus Reinier Hueting (ASGB/Kartel).
In een vrije tribune in Le Soir reageert Caroline Depuydt, psychiater in het Epsylon Center, op Jean Hermesse. De baas van de christelijke mutualiteiten had in dezelfde krant het debat geopend over het honorarium van sommige artsen. Enkele hoofdlijnen uit haar opiniestuk.
Zoals bij elke verkiezing kraaien de winnaars victorie en likken de verliezers hun wonden. Maar na deze syndicale verkiezingen valt het op dat niemand hoog van de toren blaast. Wat kan en moet beter volgende keer volgens de tenoren? Een bloemlezing.
Ontgoocheld over het kiesresultaat, maar toch tevreden dat zoveel huisartsen blijven kiezen voor een toekomstgerichte en positieve visie. Dat is in een notendop de reactie van AADM op de uitslag van de syndicale verkiezingen.
"Ondanks de moeilijke electorale context met een problematische start door technische problemen bij het Riziv, is het Kartel erin geslaagd om zijn legitimiteit bij de huisartsen te vergroten met 40% van de uitgebrachte stemmen. Bij de specialisten behouden we onze zetel, al hadden we op meer gehoopt", aldus voorzitter Reinier Hueting.
Zowel Jacques de Toeuf als Marc Moens (Bvas) kijken al vooruit na hun syndicale kiesoverwinning. "We zullen weer meer kunnen wegen op de agenda en beter onze hervormingen kunnen verdedigen voor dossiers als de huisartsenforfaits en andere. Zo kunnen we ons tevens sterker opstellen tegen de ziekenfondsen."
Het Riziv maakte de resultaten bekend van de medische verkiezingen 2018. Voor de specialisten verwierf de Bvas-Absym 5693 stemmen, het Kartel/Cartel 804 en AADM 184 stemmen. Bij de huisartsen kreeg AADM 1853 stemmen, de Bvas-Absym 1325 en het Kartel/Cartel 2160 stemmen.
In totaal stemden 12.139 artsen voor de syndicale verkiezingen, liet Jo De Cock (Riziv) weten. Dat komt neer op net geen 24%.
In een open brief naar Maggie De Block (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) stelt de Bvas de toestand aan de kaak van ASO's die bij het einde van hun opleiding in de werkloosheid dreigen terecht te komen. En die op dat moment totaal aan hun lot worden overgelaten met hun sui generis statuut.
Na jarenlange stilstand werd gisteren een belangrijk raamakkoord bereikt over de mobiele teams psychiatrische hulpverlening (artikel 107). Dokter Geert Bosma (Kartel, hoofdarts Sint-Amandus Beernem) geeft tekst en uitleg.
Een kleine wijziging in het jongste akkoord riskeerde de financiering van uw belangenverdedigers met honderdduizenden euro's te beknotten. Net op tijd werd dat duivelse mechanisme gefnuikt. Met voor één keer dank aan de trage besluitvorming... maar ook een argument om absoluut uw stem uit te brengen.
Medicomutvoorzitter Jo De Cock gaf een overzicht van de technische problemen die zich tot nu toe voordeden bij de syndicale verkiezingen. Daaruit valt ruwweg het effect af te leiden op de participatiegraad.
Tot zondag om middernacht hadden 9.051 artsen hun stem uitgebracht. U kunt nog stemmen tot en met 2 juli. De trend van de lage participatiegraad lijkt zich alvast door te zetten.
Amonis viert zijn 50ste verjaardag met uitstekende resultaten. Een minpunt aan de goednieuwsshow is het uitblijven van een fiscale regeling voor het sociaal statuut van artsen die na hun pensioen blijven voortwerken, schreven we. Prompt volgt een reactie van Bvas en ASGB.
Artsen die geen token krijgen om te stemmen, anderen die wel willen maar door het systeem afgeblokt worden en geen alternatief meer hebben zoals vier jaar geleden: welkom in de wereld van de syndicale artsenverkiezingen.
Na de Raad van State verwerpt nu ook het Grondwettelijk Hof de vraag tot schorsing (en vernietiging) van het decreet voor een Franstalig toelatingsexamen. Die vraag kwam van studenten geneeskunde die zich benadeeld voelden.
Hebben artsen het te goed vandaag? Of zit het mooie weer van de jongste dagen er voor iets tussen? Voorlopig loopt u alvast niet erg warm om te gaan stemmen en om u syndicaal representatief te laten vertegenwoordigen. Dat blijkt uit de eerste cijfers over de participatie aan de syndicale verkiezingen.
Volgens Le Soir vandaag blijkt uit de Rizivrekeningen 2017 dat zowel artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen als tandartsen hun uitgaven terugdrongen in 2017. Ze bleven gevoelig onder hun budget. Alleen de farmasector steeg fors, maar daar is volgens minister De Block een uitleg voor.
“50 jaar Amonis: we zijn een stabiele factor als pensioenfonds en de sceptici die al jaren voorspelden dat we failliet zouden gaan, komen bedrogen uit. Integendeel: we doen het beter dan ooit tevoren.” Klein minpunt is nog steeds het uitblijven van een fiscale regeling sociaal statuut voor gepensioneerden.
Net de privacyregels en het respect voor de anonieme stemprocedure zorgden ervoor dat het Riziv heel doordacht de vastgelopen elektronische kiesprocedure moet heropstarten. Ze uitstellen tot na de zomervakantie was immers geen optie als men wou vermijden dat de drive verdween uit de kiescampagne. Welke oplossingen worden aangereikt? En zijn de oorzaken gevonden die de verkiezingen ontregelden?
Alle syndicaten streven naar een hogere respons van de stemgerechtigde artsen voor de syndicale verkiezingen. Door de valse start daarvan vorige week wordt dat nu wel erg moeilijk, zegt Bvas-voorzitter Marc Moens.
Sommige artsen vielen onterecht tussen de mazen van het net toen de minimum-activiteitsdrempels werden ingevoerd voor het sociaal statuut. Een ontwerp-KB, deze week goedgekeurd door het Verzekeringscomité, vist hen weer op. Een aantal van hen moet wel een schriftelijk bewijs leveren van hun aparte situatie. Marc Moens (Bvas) is alvast een tevreden man.
Het ontwerp ministerieel besluit over de accreditering passeerde na de medicomut nu ook het Verzekeringscomité. De eerste dag na de tweede maand waarin het is gepubliceerd in het Staatsblad, wordt het van kracht. Allicht dus ergens in de zomervakantie. Hierbij de vereiste klinische activiteit en de contacten/prestatiewaarden per specialisme.
Dr. Roel Van Giel is voorzitter van Domus Medica en vertegenwoordiger van de Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM). In deze opiniebijdrage schrijft hij waarom voor AADM een gemengd financieringssysteem noodzakelijk is.
De mismatch tussen opgeleide specialisten en de uitstroom, soms met dreigende werkloosheid tot gevolg en gesignaleerd in onze jongste papieren editie, haalde grote koppen in de pers. Het kabinet Vandeurzen is ermee bezig, klinkt het.. Hopelijk wordt dat snel vertaald in concrete daden.
De GBO en het ASGB ontkennen het niet: onlangs kregen ze een uitnodiging om ‘de nieuwe baby ‘Mijngezondheid’ ‘ in het kabinet te komen ontdekken. Ze zijn absoluut niet tegen het principe dat patiënten toegang hebben tot hun dossier, inclusief de gecondenseerde sumehr-versie.
De Alliantie Artsenbelang – Domus Medica (AADM) licht het eerste van haar vier programmathema's toe: de zorgorganisatie.
De uitnodigingen om te stemmen (met token) worden verzonden op 6 juni. Dat gebeurt niet meer aangetekend. De syndicale verkiezingen starten dus een week vroeger dan eerst gedacht, op 7 juni, en lopen tot en met 26 juni. Tussen 22 en 24 mei worden de lijstnummers toegekend aan de drie kandiderende syndicaten.
Het Rekenhof heeft de verdeelsleutel vastgelegd van de Riziv-quota tussen Vlaanderen en Franstalig België. Dit unicum is een gevolg van de nieuwe wet die de verdeling van de artsenquota tussen beide landsdelen regelt.
Sommigen begonnen al te wanhopen, maar Maggie De Block haalde met haar juridische regeling van de netwerken net de laatste deadline (voor de paasvakantie). De ministerraad keurde haar wetsontwerpen vandaag, op 30 maart 2018, goed in eerste lezing. Dat geldt ook voor het ontwerp gestandaardiseerde laagvariabele zorg. Beide ontwerpen vertrekken nu naar de Raad van State voor advies.
Zelfs iets meer kinesitherapeuten dan vorige keer zijn geconventioneerd. De oproep van Axxon had dus helemaal geen effect.
Het Verzekeringscomité van het Riziv nam eenparig met verbazing kennis van de oproep tot deconventionering die de vertegenwoordigers van de enige representatieve vereniging van kinesitherapeuten vandaag hebben gelanceerd.
De plenaire Kamer keurde gisteren in de late uurtjes een wetsontwerp goed voor de toekomstige verdeling van de artsenquota tussen Vlaanderen en Franstalig België. Daarmee komt een einde aan een jarenlange discussie. Gek veel tijd voor de goedkeuring had de meerderheid niet meer. Het Rekenhof moet immers voor 31 maart de verdeelsleutel vastleggen. Zonder tijdige publicatie in het Staatsblad, zou het systeem een jaar uitstel oplopen.
De hetze hierrond getuigt eens te meer van het verderfelijk misbruik van sociale media waar men, in plaats van de eigen argumenten te verdedigen, liever de tegenstander onderuithaalt, aldus de voorzitter van de Technisch-Geneeskundige Raad (TGR) Jacques de Toeuf. Voor de Bvas is het noodzakelijk om terug te gaan naar de ware toedracht van de zaak.
Met haar besluit om de voorwaarden voor de terugbetaling van borstkankerscreeningtest te verscherpen, “trof Maggie De Block geen maatregel die uitsluitend economisch was ingegeven, maar wel in overeenstemming is met de internationale consensus," luidt het bij het Franstalige huisartsensyndicaat GBO. Wel ontbrak en ontbreekt nog steeds gepaste en volledige informatie voor de bevolking (en huisartsen) die met dit soort maatregelen gepaard moet gaan.
De Belgische Vereniging voor Radiologie (BVR) verbaast zich erover dat minister De Block de nieuwe mammografie-nomenclatuur on hold plaatst. Die moest normaal op 1 april in werking treden. Hiermee krijgt het debat een nieuwe dimensie.
Nog tot 21 maart 2018 kunnen alle artsen nakijken of hun naam en adres correct voorkomen op de kiezerslijst voor de medische verkiezingen die plaatsvinden in juni. De kiezerslijsten zijn raadpleegbaar via een toepassing op de website van het Riziv. Alleen artsen die aan het Riziv hebben verklaard geen beroepsactiviteit meer uit te oefenen zijn niet kiesgerechtigd.
Technici bij het Riziv zoeken wanhopig naar een hapklare oplossing voor de fiscale perikelen rond het sociaal statuut. Die moet er liggen voor 15 maart wil men het aantal deconventies niet de hoogte in jagen. Als het sociaal statuut stevig belast wordt, is het sop immers de kool niet meer waard.
Het leven en de werkuren in ziekenhuizen is voor assistent-specialisten ver van eenvoudig... dus wordt een nieuwe organisatie gelanceerd om hen te verdedigen.
Er raken meer en meer details bekend over de doorlichting van de wijkgezondheidscentra (WGC's).De transparantie bij medische huizen of wijkgezondheidscentra in ons land kan beter, en veel van die centra zijn overgefinancierd.
Het nieuwe akkoord 2018-2019 stipuleert dat ziekenhuizen voorafgaand de kosten moeten ramen voor de patiënt van courante ingrepen. Dit jaar komt er daarvoor een standaardmodel. De ramingen bevatten ook de ereloonsupplementen met een maximumbedrag. En ze gelden bij ondertekening als wederzijdse verbintenis. Haalbaar?
De Specialist sprak met CM-baas Luc Van Gorp. Enkele citaten.
Als arts kan u genieten van het ‘sociaal statuut’ als u geconventioneerd bent. Wat houdt dat concreet in volgens het akkoord 2018-2019 als dat in het Staatsblad verschijnt? Wat zijn de voorwaarden om het statuut te genieten en hoe verloopt de aanvraagprocedure?
Een ontwerp-KB over het reglement van de syndicale verkiezingen is maandag op de medicomut goedgekeurd. Sommige bepalingen gaan van kracht na de syndicale verkiezingen van volgend jaar, andere pas over twee jaar.
Traditioneel organiseert het ASGB in Elewijt een avondsymposium voor de startende arts. In 2018 loopt het op 1 februari.
Genk steekt morgen de koppen bij elkaar om te zien hoe de nieuwe (inter)nationale richtlijnen ingang kunnen vinden voor de behandeling van pijnpatiënten. Zeer actueel is de nieuwe aanpak van lage rugpijn. Multidisciplinair, met de spine units die in een stroomversnelling zitten.
In tegenstelling tot wat was aangekondigd, kwam het budget in de medicomut-zitting van maandag nog niet ter sprake. In ruil lag het GMD op tafel. “Laat er geen misverstand over bestaan: we zijn ons er terdege van bewust dat het GMD niet zomaar een middel is om het inkomen van de arts te verhogen” zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “Dat instrument moet correct worden aangewend.” Maar een paar kanttekeningen zijn aan de orde.
Kartel ziet onderhandelingen over het medicomut-akkoord momenteel niet zitten. Voorzitter Reinier Hueting stelt vast dat het lijstje met maatregelen dat de minister begin dit jaar opstelde ‘om het vertrouwen te herstellen’, lang niet afgewerkt is. Ook Bvas stuit op een aantal obstakels die overleg onmogelijk maken.
De Bvas wil de geneeskundestudenten die vandaag betogen aan het kabinet van Maggie De Block een hart onder de riem steken. "Wij delen hun bezorgdheid. Het is een pure schande dat de minister geen enkele realistische oplossing heeft voor de dubbele cohorte artsen die in 2018 afstudeert. Eén op de twee van deze artsen dreigt geen stageplaats te vinden."
De Staten-Generaal van de anesthesisten functioneerde als een zweepslag voor de syndicaten. De Bvas boekte in de discussie over het globaal forfait twee overwinningen, met dank aan de anesthesisten. Maar die willen de druk op de ketel houden via het al dan niet doorstorten van lidgelden.
Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde een voorstel goed over de begrotingsdoelstelling van de ziekteverzekering voor 2018. Die bedraagt 25,450 miljard euro, waarvoor een inspanning van 237,9 miljoen geleverd moet worden.
BAG-artsen (huisartsen brevet-acute geneeskunde) dreigden hun brevet te verliezen, iets waartegen het artsensyndicaat Kartel protesteerde. Maar er is een oplossing in de maak.
Waar moeten we naar toe met het ziekenhuislandschap in België? Vier studies tonen aan dat een reorganisatie van het ziekenhuislandschap nodig is.
"Door casuïstiek te veralgemenen, brengt Vandenplas de medische zorg voor kinderen in het algemeen in gevaar en dreigt hij de organisatie van de gezondheidszorg te ondermijnen", reageert de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), het artsensyndicaat zaterdagavond.
"Ouders gaan met een ziek kind beter niet naar een huisarts maar meteen naar een kinderarts." Dat zegt de voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, Yvan Vandenplas, zaterdag aan Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Bij de huisartsenvereniging Domus Medica reageert men erg verbaasd.
"Ouders gaan met een ziek kind beter niet naar een huisarts maar meteen naar een kinderarts." Dat zegt de voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, Yvan Vandenplas.
Voor wie het gemist heeft: Yvan Vandenplas, voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, meldde dit weekend in de brede pers dat je met een ziek kind beter niet naar de huisarts gaat. Domus Medica en Bvas reageerden heftig. “Elke dag zien we hier zieke kinderen bij wie wij een andere inschatting maken dan de huisarts die het kind eerst onderzocht", zei prof. Vandenplas. Dat zou wel eens kunnen kloppen.
Deze week zat minister Bacquelaine vooraan in het nieuws met zijn plannen over het (deeltijds) pensioen. Net nu voelde De Specialist hem aan de tand in het bijzijn van een kritisch artsenpubliek. Tips en tricks om van een degelijk pensioen te genieten: klik de antwoorden aan op uw maat!
Het wetsontwerp van minister De Block om een prospectief globaal forfait in te voeren, botst op weerstand bij de anesthesisten in de eerste plaats, maar ook bij andere specialisten. Zonder correcties dreigen ze in een open brief met acties.
Volgens de pas vrijgegeven Rizivcijfers huisartsen-specialisten noteert men na het mini-akkoord 2017 84,07% geconventioneerden en 15,93% artsen die het akkoord weigeren. Een miniem verschil met het oorspronkelijke akkoord 2016-2017 van 0,07%. Is dat ook zo voor de specialisten afzonderlijk?
“Niets bijzonders voor de huisartsen”, meldt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting als Medi-Sfeer hem opbelt voor een verslag van de jongste medicomut-zitting op 22 mei. “Maar het komt wel, hoor. Straks zijn we weer overstelpt”. Toch is het stil in huisartsenland, niet?
Op onze site vandaag het hervormingsvoorstel van Roel Van Giel (Domus Medica) voor de ziekenhuisfinanciering. Een eerste reactie van Marc Moens (Bvas).
Wie zich alsnog (gedeeltelijk of volledig) wil deconventioneren na het mini-akkoord, botst soms op elektronische barrières bij het Riziv. Onder meer wie met een Mac werkt, een flink deel dus van het artsenkorps, ondervindt hinder. Hoe wil het Riziv dat oplossen? Uitleg van administrateur-generaal Jo De Cock.
De Bvas is tevreden dat het mini-akkoord een raamwerk voor onderhandelingen schept, maar gooit de handdoek zeker niet in de ring.
Het Riziv zal binnenkort het formulier voor aanvraag van het sociaal statuut naar de artsen verspreiden. Nieuw is dat de arts vanaf dit jaar een minimumactiviteit moet hebben gehaald om toegang te hebben tot het sociaal statuut. Daarom wordt er een apart document meegestuurd naar artsen die volgens de gegevens van het Riziv de activiteitsdrempel niet halen, maar zich tegen die conclusie wensen te verdedigen. Op termijn is het de bedoeling een aantal standaardsituaties te definiëren, die het overleg tussen arts en Riziv eenvoudiger maken.
Krachtens de artikelen 26, 50 en 51 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, heeft de Nationale Commissie Artsen - Ziekenfondsen (hierna NCAZ) onder het voorzitterschap van de heer Johan De COCK op 27 maart 2017 het navolgende akkoord gesloten voor de periode van 27 maart 2017 tot en met 31 december 2017.
Omdat de overheid daadwerkelijk de beloften nagekomen is die ze eind februari had gehouden, hebben de syndicaten gisteravond een mini-akkoord getekend. Dat loopt tot het einde van het jaar. “Het voordeel van het hele proces is dat we nu op een meer betrouwbare en redelijke basis basis met de overheid kunnen onderhandelen”, zegt Kartel-voorzitter Reinier Hueting.
Het zit er bovenhands op tussen de overheid en de beroepsvereniging van kinesitherapeuten Axxon. Inzet is de nieuwe tarievenovereenkomst M/17. Een eerste actie slaagde er niet in het Riziv te vermurwen, maar de beroepsvereniging gaat op haar poot staan met een tweede actie. In het vizier: de discriminatieregel.
Gisteravond om 17 uur vond opnieuw een medicomut-zitting plaats. Nadat twee van de drie zetelende syndicaten een brief aan Jo De Cock richtten om het Nationaal Akkoord van rechtswege te laten ontbinden, was het nu zoeken naar een doorstart voor de onderhandelingen. Maar leverden die ook iets op?
De impasse tussen het kabinet-De Block en de kinesisten duurt voort en zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn voor de onderhandelingen van de waarheid tussen artsen en ziekenfondsen van vrijdag 24 februari.
Het totaal aantal erkende specialisten nam vorig jaar toe met 2,23% (van 25.271 naar 25.835). De cijfers uit het VBS-jaarverslag werden op het jaarcongres voorgesteld door secretaris-generaal Marc Moens.
Het medicomut-akkoord 2016-2017 voorziet in een voortraject voor patiënten met diabetes type 2 die nog niet aan insuline toe zijn. In ruil voor het jaarlijkse honorarium van 20 euro moet de huisarts het zorgprotocol met de patiënt bespreken en een aantal klinische en biologische gegevens verzamelen. Er staat ook in het akkoord dat er in de loop van 2017 een geanonimiseerde gegevensoverdracht zal plaatsvinden vanuit het EMD naar het Healthdata-platform.
De voorgestelde conventietekst voor de kinesitherapeuten, die onder meer de tarieven binnen de sector moet regelen, is nu ook definitief afgeschoten op het Verzekeringscomité van het Riziv.
Na maandenlange kritiek op de extra besparingen op de zorg slaat minister De Block (Open VLD) vandaag terug, in een interview met De Tijd en Het Laatste Nieuws. Niet bij de patiënt, wel bij artsen en ziekenhuizen haalde ik besparingen, verdedigt ze zich. Waarvan akte.
Sinds de clock stop van 25 januari houden de drie syndicaten zich netjes aan de afgesproken zwijgplicht. De radiostilte werd vorige vrijdag even onderbroken door een communiqué van Kartel/ASGB. Een beleefdheidsgroet die geenszins de kroon ontbloot.
De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen (medicomut) besliste eenparig tot een 'clock stop' van één maand ten aanzien van de termijnen voor de ontbinding van het akkoord. Die termijnen waren ingesteld door Bvas en het Kartel. Tijdens deze maand blijven de bepalingen van het akkoord en ook de tarieven van kracht.
De CSMF (Conféderation des Syndicats Médicaux Français) steunt de Bvas in haar 'armworsteling' met de regering.
De Raad van bestuur van de Bvas schaart zich achter de procedure tot onbinding van het akkkoord en laakt AADM "dat zijn woord breekt." Jo De Cock mag dus een aangetekende brief verwachten als voorzitter van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen heeft overgemaakt.
Kartel heeft vorige week een aangetekend schrijven naar medicomut-voorzitter Jo De Cock gestuurd om het akkoord 2016-2017 van rechtswege te ontbinden. Eerder had ook Bvas al aangegeven dat te zullen doen. Beweegreden van beide syndicaten is dat de indexinlevering op 29 december in het Staatsblad gepubliceerd is. De eenzijdig besliste besparingen zitten hen hoog.
Wat moet het Riziv doen, nu het Kartel de opzegging van het medicomut-akkoord 2016-2017 betekend heeft, en Bvas dat allicht binnenkort ook zal doen? We vroegen het aan de betrokken instantie, maar werden niet veel wijzer.
AADM stapt niet mee in het initiatief van Bvas en Kartel om met een aangetekend schrijven het akkoord 2016-2017 van rechtswege te ontbinden. Het syndicaat kreeg van zijn juristen te horen dat die brief gericht aan medicomut-voorzitter Jo De Cock niet veel meer dan een tijdrovende slag in het water zou zijn.
Het Kartel (ASGB, GBO, MoDeS) richtte een aangetekend schrijven aan Jo De Cock, voorzitter van de medicomut, om het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen 2016-2017 te ontbinden.
Het akkoord artsen-ziekenfondsen 2016-2017 bepaalt dat een individuele arts uit het akkoord kan stappen voor het jaar 2017 als hij of zij dat aangetekend meldde voor 15 december 2016. Tussen 1 november 2016 en 15 december 2016 deden 441 artsen dat. Maar de Bvas 'corrigeert' de cijfers van het Riziv.
"De federale regering verzwakt de sociale zekerheid op een gevaarlijke manier", waarschuwen de belangrijkste vakbonden en ziekenfondsen. De poot van de inkomsten versmalt en moet dringend worden verstevigd.
Onze vorige krant was net afgesloten toen het bericht kwam dat de medicomut in de avond van 5 december een akkoord had bereikt over de verdeling van het resterende stukje indexmassa. We willen het toch even gemeld hebben.
Een raadpleging bij een geaccrediteerde huisarts en specialist kost vanaf 1 januari 25 euro in plaats van 24,48 euro. De prestaties van artsen worden, naargelang het specialisme, 2 tot 2,12% duurder. Met enkele uitzonderingen zoals medische beeldvorming en klinische biologie, die wel 'troostprijzen' krijgen.
Op de jongste medicomut liep nog een discussie die wat werd weggedrukt door het conflict over de index. De GBO wees op de incoherentie tussen de vooropgezette data van het e-voorschrift en het verplichte EPD (elektronisch patiëntendossier).
De kritiek van het grootste artsensyndicaat Bvas op het ziekenfondspact dat vandaag ondertekend wordt, is niet mals. De 'moderniseringsassen' bevatten tal van instinkers.
Vrijdag wordt op de ministerraad het pact tussen minister van Volksgezondheid De Block en de ziekenfondsen voorgesteld. Maandag moet het officieel worden ondertekend. Toch zitten er nog enkele addertjes onder het gras.
Bij het ter perse gaan van onze nieuwsbrief was het standpunt van de Bvas nog niet 100% duidelijk. Inmiddels is het dat wel.
Nadat de drie artsensyndicaten op 24 oktober geweigerd hadden zich aan te melden op de geplande zitting van de medicomut, zijn ze ontvangen door minister De Block. De syndicaten kondigen hun terugkeer aan op de medicomut op 7 november.
Alle artsensyndicaten - Bvas, AADM, Kartel - eisen de ontbinding van het akkoord artsen-ziekenfondsen op basis van het artikel 13.1.2. Breekpunt is de te lage groeinorm (zie De Specialist en MediSfeer van deze week).
De Bvas stuurt aan op de ontbinding van het akkoord, maar als de minister wegens juridische spitsvondigheden hiermee niet zou instemmen, dan roept het syndicaat alle artsen op om op individuele basis het akkoord van 22 december 2015 - dat geldig zou zijn voor 2016 en 2017 - op te zeggen voor het jaar 2017 per aangetekende brief. En dat vóór 15 december 2016.
De huisartsenconferentie en vakbeurs van Domus Medica was zaterdag volop aan de gang in Antwerp Expo toen de berichten over de begroting doorsijpelden.
Een rekensommetje van dr. Marc Moens (Bvas-voorzitter) leert hoeveel de artsen de jongste jaren al moesten inleveren. Het verschil tussen de theoretische en de reële indexering van de artsenhonoraria is aanzienlijk. Daarbovenop kwam de regering opnieuw terug op het akkoord van begin dit jaar hoewel expliciet afgesproken was dat hieraan niet meer mocht worden geraakt (punt 13.1.2).
Voor het Kartel is er geen twijfel mogelijk: van rechtswege bestaat het medicomut-akkoord 2016-2017 niet langer.
De Medicomut besliste tot een verbod op ‘speciale supplementen’ voor borstreconstructies met eigen weefsel. In ruil worden plastisch chirurgen beter vergoed. De info-opdracht van het conventiestatuut wordt verscherpt maar niet echt verplicht voor de voorschrijver als die doorverwijst naar een specialist.
De leden van de medicomut kunnen van een ontspannende vakantie genieten. De laatste vergadering vóór de zomer heeft plaatsgevonden op 4 juli. VAS-ondervoorzitter Dirk Scheveneels bespreekt twee huisartsgerelateerde topics die aan bod kwamen. Plus het akkoord over de tarieven van borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, “om met een positieve noot te eindigen”, zegt hij.
Het tekort in de sociale zekerheid liep op tot 748 miljoen euro, 229 miljoen euro meer dan eerder begroot. De Tijd kon de cijfers uit een rapport van het beheerscomité van de sociale zekerheid inkijken.
Labotests kunnen door een geconventioneerde of een niet-geconventioneerde arts worden uitgevoerd. Bij de medicomut ligt momenteel een voorstel op tafel waarbij de voorschrijvende arts verplicht wordt de patiënt mee te delen dat de tests uitgevoerd kunnen worden door een geconventioneerde of een niet-geconventioneerde arts. Een punt van heftige discussie.
In het medicomut-akkoord 2016-2017 staat dat huisartsen een extra premie krijgen als ze bepaalde eHealth-diensten een vooropgesteld minimaal aantal keer gebruiken. Het akkoord vermeldt hiervoor zes eHealth-diensten. Een werkgroep van het Riziv heeft per dienst de ‘drempel’ vastgelegd, althans voor 2016. De drempels zijn zopas door de medicomut goedgekeurd.
Het Riziv heeft op 1 juni officieel met de huisartsenwachtposten en huisartsenkringen gecommuniceerd over het raamkader van het afsprakenplan dat moet worden opgesteld tussen de huisartsenwachtdiensten en de ziekenhuizen. Ook de ziekenhuizen hebben bericht gekregen.
Solidaris wil zijn leden in de aanvullende ziekteverzekering het remgeld op de gynaecoloog en de huisarts terugbetalen. Naast een mooie marketingstunt in een zeer concurrentiële context zou het de bedoeling zijn om de zorgtoegankelijkheid te vergroten. Minister De Block, volop in onderhandeling voor een ziekenfondspact, boort dit initiatief de grond in, wat haar op kritiek kwam te staan van de sp.a.
In het recentste medicomut-akkoord stond dat er tegen 31 maart 2016 een model klaar moest zijn voor een afsprakenplan tussen spoeddiensten en huisartsenwachtdiensten. Tegen diezelfde datum moesten er ook standaardiseringscriteria voor de wachtposten beschikbaar zijn.
Nog tot 26 februari kunnen artsen afstand nemen van het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen. De Bvas spoort collega’s met een beperkte beroepsactiviteit ertoe aan deconventionering te overwegen.
AADM is blij met maatregelen die mikken op een betere zorgkwaliteit: het behoud van het GMD-plus, het principe van de referentiehuisarts, streven naar een optimale taakverdeling tussen huisarts en specialist en de invoering van generiek zorgmodel voor chronische zorg, gecoördineerd door de huisarts.
Bij de huisartsen vinden we onder meer volgende initiatieven in het akkoord...
In 2013 werd aan 28.600 artsen een sociaal statuut toegekend voor in totaal meer dan 120 miljoen euro. Bedoeling is om de voorwaarden voor de toekenning te verfijnen op basis van activiteitsdrempels. Een simulatie met een drempel van 25.000 euro aan de ziekteverzekering aangerekende prestaties per huisarts, werd geëxtrapoleerd naar andere specialismen...
Naar goede gewoonte organiseert het Vlaams Artsensyndicaat ook dit jaar een najaarssymposium, dat plaatsvindt op 8 november. Het thema is ‘Administratie versus zorg’...
Bij koninklijk besluit van 3 april 2015 blijft dr. Yolande Avontroodt voorzitter van het Algemeen beheerscomité van het Riziv. Haar mandaat werd verlengd voor zes jaar.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...