De impasse tussen het kabinet-De Block en de kinesisten duurt voort en zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn voor de onderhandelingen van de waarheid tussen artsen en ziekenfondsen van vrijdag 24 februari.
De tariefonzekerheid bij de kinesisten houdt aan. Een nieuwe vergadering binnen het Verzekeringscomité van het Riziv heeft maandag opnieuw niets opgeleverd, meldt Peter Bruynooghe, de voorzitter van de beroepsvereniging voor kinesisten Axxon. Een nieuw voorstel vanuit het kabinet De Block zou volgens Bruynooghe enkel beloftes op lange en middellange termijn bevatten, en dat was voor de kinesitherapeuten onvoldoende.
Vrije tarieven
De kinesisten zijn sinds het aflopen van de vorige conventietekst, begin dit jaar, in principe vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Axxon vraagt hen sindsdien om richttarieven van 25 euro (in plaats van 22,26 euro) voor een kabinetsbehandeling en 27 euro (in plaats van 22,65 euro) voor een huisbezoek te hanteren.
Bij gebrek aan conventie moeten de patiënten die verhoging uit eigen zak betalen. Dat de nieuwe conventie zo lang op zich laat wachten, is voor hen dus geen goed nieuws.
Drie breekpunten
Concreet vragen de kinesisten de herwaardering van de honoraria, een volledige indexering van de tarieven en het opheffen van de discriminatie van niet-geconventioneerde kinesisten. "Drie breekpunten", liet Bruynooghe al meerdere keren verstaan.
Het voorstel van het kabinet-De Block, volgens Bruynooghe een soort "engagementsverklaring tussen overheid, administratie, mutualiteiten en beroepsverenigingen", ging volgens de Axxon-voorzitter niet ver genoeg. "De tekst bevatte enkel beloftes op lange en middellange termijn, op korte termijn verandert er niets. De regering heeft een begrotingsakkoord, en wil daar niets aan veranderen", verwijst Bruynooghe naar de recente besparingen in de gezondheidszorg.
De impasse tussen politiek en kinesisten duurt voorlopig dus voort. Volgende week maandag volgt opnieuw een vergadering binnen het Verzekeringscomité. Maar aanstaande vrijdag staat ook het "overleg van de laatste kans" op het programma wat de conventie van de artsen betreft. Daar geldt nu een 'clock stop' waardoor de tarieven nog even bevroren blijven op het niveau van de laatste conventie.