Amonis viert zijn 50ste verjaardag met uitstekende resultaten. Een minpunt aan de goednieuwsshow is het uitblijven van een fiscale regeling voor het sociaal statuut van artsen die na hun pensioen blijven voortwerken, schreven we. Prompt volgt een reactie van Bvas en ASGB.
“Bvas ijvert ervoor dat dit sociaal statuut tegen hetzelfde tarief wordt belast als de Impulseo I-premie voor huisartsen”, laat Marc Moens weten. Hij verwijst daarvoor naar het voorstel van zijn syndicaat op 24 maart. Een voorstel voor een fiscaal gunstige oplossing voor het sociaal statuut van gepensioneerde artsen die hun beroep blijven uitoefenen.“Tijdens de vergadering van de medicomut op 11 juni hebben we dit voorstel nog eens herhaald”, luidt het. “Bvas stelt als alternatief voor om dit bedrag te belasten tegen hetzelfde beperkte tarief als de Impulseo I-premie voor huisartsen, met name tegen 16,5%."
Aanslepend probleem
Paul Putzeys (ASGB) is helaas een ervaringsdeskundige als gepensioneerde arts die blijft doorwerken. Hij nam zijn pensioen op en betaalde daarop een taks van 10% plus administratiekosten. In totaal dus zowat 13%. Zijn contract verderzetten bij Amonis met het behoud van zijn fiscale rechten sociaal statuut bleek toen niet mogelijk, wat hem naar alternatieven deed zoeken. Het Bvas-voorstel is niet nieuw voor hem: “We hebben dat al meer dan een jaar geleden gelanceerd”, gaat hij verder. “Maar nog steeds is de fiscale aftrekbaarheid van ons sociaal statuut niet in orde gebracht terwijl dat probleem al ruim 2,5 jaar aansleept.”
Discriminatie
Dokter Putzeys wijst met een beschuldigende vinger naar naar Maggie De Block omdat zij het medicomut-akkoord 2016-17 bekrachtigde “wel wetende dat het niet toepasbaar was omdat de wet Bacquelaine in strijd was met een oplossing voor ons sociaal statuut. We moeten een gelijkwaardige vergoeding krijgen, anders is er discriminatie tussen ons en de andere rechthebbenden op een sociaal statuut.”
Dat uitstel voor een oplossing duurt volgens dr. Putzeys veel te lang. “Ikzelf werk al anderhalf jaar tegen conventietarieven zonder te weten wat daar tegenoverstaat. Vorige week heb ik het er nog over gehad met Jo De Cock (Riziv): 50% of 100% sociaal statuut, naargelang het fiscaal aftrekbaar is of niet: dat is een enorm verschil. Bovendien: de artsen die nu het slachtoffer zijn, zijn die artsen die 40 jaar het sociaal statuut droegen. Ze pasten al die tijd braaf de tarieven toe. Die worden nu gepakt, terwijl ze een miserabel pensioen hebben. We lijken tweederangsartsen.”
Paul Putzeys schreef hierover een brief naar Jo De Cock. U vindt hem hier terug.
Lees ook : Amonis: alleen een goednieuwsshow?
Laatste reacties
Marc SIERENS
05 juli 2018Toen ik stopte met werken, en dan ook geen bijdrage meer betaalde aan Amonis, werd mij de deelname aan de winst ontzegd. Omdat mijn contract niet meer actief was (sic). Hoewel dit in strijd was met de bepalingen in hun algemene voorwaarden, wilde de directie dit niet inzien. Het was een "beslissing".
Amonis heeft niet altijd gegeven wat het beloofde.
Pierre DETHIER
21 juni 2018Ik ben nooit "braaf" geweest en ben nooit geconventioneerd geweest ben 79 jaar en werk nog af en toe !
Dr.P.Dethier