Bvas wint zetel bij huisartsen en haalt absolute meerderheid

Het Riziv maakte de resultaten bekend van de medische verkiezingen 2018. Voor de specialisten verwierf de Bvas-Absym 5693 stemmen, het Kartel/Cartel 804 en AADM 184 stemmen. Bij de huisartsen kreeg AADM 1853 stemmen, de Bvas-Absym 1325 en het Kartel/Cartel 2160 stemmen.

De onderstaande tabel maakt duidelijk wat dat oplevert qua zetelverdeling in de Medicomut (commissie artsen-ziekenfondsen), het belangrijkste overlegorgaan.

Zetelverdeling in de Medicomut (2018 in vetjes): vergelijking met 2014

   stemmen Huisartsen zetels Specialisten zetels
Bvas-Absym 7018 (1) 2 (5) idem
Kartel-Cartel 2964 (2) 2 (1) idem
AADM 2037 (3) 2 (0) idem
Ongeldig 120    

De Bvas haalt dus 7 op de twaalf zetels binnen wat het syndicaat een absolute meerderheid bezorgt op de artsenbank. Maar voorzitter Marc Moens verklaarde meteen dat hij het niet al te hard wil spelen en bereid is om met de andere syndicaten te overleggen over een aantal heikele thema's. En uiteraard is de lage participatiegraad verontrustend.

"De informaticabug speelde zeker een hoofdrol bij de lage respons", vindt Jacques de Toeuf (Bvas-Absym). Daarbovenop komen de talrijke pannes en het feit dat nogal wat artsen geen elektronische verbinding hebben, plus de postproblemen. Neemt niet weg dat dit wel een erg laag participatiepercentage blijft "wellicht te wijten aan het feit een soort individualistische reactie van het artsenkorps. De arts heeft geen vertrouwen meer in de collectieve vertegenwoordiging. Die boodschap kregen we vaak: "U wil dat we stemmen, maar dat verandert niets. Vandaag staat het middenveld in een slecht daglicht."

Paul De Munck, GBO-voorzitter, zit op dezelfde golflengte: "De deelname van 24% is catastrofaal. We stuurden 50.000 oproepen. Uiteraard gaat het niet alleen om actieve artsen. Toch vind ik dat de informaticabug onmiskenbaar een belangrijke rol speelde." De Munck wijst ook op de enorme groei van de noemer aan artsen terwijl de actieve artsen toch stabiel blijven.

Roel van Giel (AADM) is samen met de andere artsenvertegenwoordigers teleurgesteld over de lage respons. De syndicaten zien de reacties al aankomen dat ze nu bij elke discussie het verwijt zullen krijgen dat ze te weinig representatief zijn. Hij wijst op de zetelverschuiving bij de huisartsen waarvan de Bvas profiteert terwijl eigenlijk het Kartel procentueel veel stemmen wint.

Marc Moens ziet het niet te negatief, denkt dat de artsenvertegenwoordigers nog alitjd kunnen en moeten wegen, maar dat ze iets moeten vinden om de jongeren aan te spreken. Hij dankt samen met de andere syndicale voormannen de medische pers die hier zoveel mogelijk aan de kar getrokken heeft, maar met beperkt resoultaat omdat er duidelijk meer aan de hand is. Marc Moens denkt niet dat de noemer van artsen die toeneemt om te stemmen (meer dan 50.000) tegenover de actieve artsen, echt van doorslaggevend belang is bij de berekening van  de almaar lagere respons.

Alle gedetailleerde cijfers vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Sus HERBOSCH

    04 juli 2018

    ik behoor tot de allicht zeldzame collega's die geldig hebben gestemd, voor de e-panne is opgetreden; nadien kregen wij te horen (lezen) dat de stemming from scratch moest worden overgedaan: ik heb vruchteloos gewacht op een nieuwe token om opnieuw te kunnen stemmen: geen enkele toelichting hieromtrent: heb ik dus ja dan nee mijn stem uitgebracht bij die eerste ronde en werd ze verrekend ? ik weet het niet: niet zeer aanmoedigend om de volgende keer alsnog te stemmen ...
    Dr Herbosch, Meise

  • Jan PIRYNS

    04 juli 2018

    Ik vrees dar AADM eens heel goed moet nadenken. Ik heb het al eerder gesteld, heimwee naar SVH en UHAK en Patrick Roelandt.