Op onze site vandaag het hervormingsvoorstel van Roel Van Giel (Domus Medica) voor de ziekenhuisfinanciering. Een eerste reactie van Marc Moens (Bvas).
Dokter Moens reageert voor De Specialist enkel in globo op enkele passages uit het voorstel. Domus Medica houdt een fel pleidooi voor een serieuze investering in de uitbouw van de eerste lijn (de huisarts, de huisapotheek, de thuisverpleegkundige, ...). Op zich geen verrassing.
Waar de middelen dan vandaan moeten komen? "Dit betekent een shift van middelen en personeel van de tweede naar de eerste lijn. En er zal een andere financiering moeten komen voor de artsen. Wij kiezen daarbij voor een gemengd financieringssysteem met 60% financiering forfaitair/per capita, 30% per prestatie en 10% op basis van kwaliteitsdoelstellingen. Wij kiezen daarbij voor een billijke verloning voor elke arts, los van intellectuele of technische akten, die de jarenlange inkomensongelijkheid tussen artsen eindelijk uit de wereld moet helpen."
Wat de gemengde financiering betreft, toont Marc Moens zich verbaasd: "Zelfs Lieven Annemans gaat maar voor 2% financiering kwaliteitsdoelstellingen. De minister heeft dat overgenomen.
Ook de andere percentages (60% forfaitair, 30% per prestatie) gaan volgens de syndicale leider niet in de richting die de overheid voorstaat.
Weg naar de hel
"Ik kan twee voorbeelden geven die staven dat de forfaitarisering helemaal niet de resultaten oplevert die men ervan verwachtte. In de klinische biologie heeft men in 1988 geforfaitariseerd. Met goede bedoelingen. Maar de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens... Vandaag is 75% van de klinische biologie in totaliteit geforfaitariseerd. Alle prestaties klinische biologie worden rigoureus op kwaliteit gecontroleerd. In mijn 40-jarige carrière heb ik jammer genoeg niet gezien dat dat impact had op de uitgaven. Ze zijn blijven stijgen, behalve tussen 1988 en 1992."
Tweede voorbeeld: de medische beeldvorming heeft men ook geforfaitariseerd, vandaag tegen 35%. Met kwaliteidscontrole door Belmip, het Fanc enzovoort. Ook in deze sector houdt men de uitgaven moeilijk onder controle."
"Het lijkt wel het verhaal van Trump en zijn hervormingen: Obamacare is toch net wat ingewikkelder dan gedacht."
Dreigende taal
Het neemt niet weg dat ook minister De Block volgens Marc Moens 'dreigende taal' sprak op het symposium Medische Wereld: "25 ziekenhuisnetwerken zullen het worden bij de hervorming, en wie niet mee wil, valt eraf."
"En zij heeft de sleutels in handen via de programmatie en de financiering", besluit dokter Moens. Die overigens ook vaststelde dat in de zaal tweederde van de aanwezigen voorstander bleek van de afschaffing van de ziekenfondsen.