De commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement heeft unaniem ingestemd met de versterking van de Europese regels tegen kindermisbruik en seksuele uitbuiting. De leden van de commissie willen onder meer dat nieuwe vormen van misbruik, met nieuwe technologieën, expliciet strafbaar worden.
De huidige tekst dateert van 2011 en voldoet niet meer om de bescherming van kinderen te verzekeren, zegt Europees Parlementslid Saskia Bricmont (Ecolo), die de tekst onderhandelde voor de groene fractie. "Deze herziening van de richtlijn is een schild voor de toekomst: de kinderen zijn beter beschermd wat hopelijk zal leiden tot blijvende maatschappelijke veranderingen."
De parlementsleden stellen onder meer voor om de maximumstraffen voor een aantal feiten van seksueel misbruik, zoals seksuele activiteiten met kinderen die seksueel zelfbeschikkingsrecht hebben maar geen instemming geven. Ze willen ook de verjaringstermijn afschaffen voor misdaden die onder de nieuwe richtlijn vallen en willen dat nieuwe vormen van misbruik zoals livestreaming, deepfakes en het bezit van 'pedofielenhandboeken' expliciet strafbaar worden.
Ook moeten slachtofferhulp en medische onderzoeken voor kinderen gratis worden en moet het voor professionals die met kinderen werken verplicht worden om vermoedens van misbruik te melden. "Geen kind mag in de steek gelaten worden omdat de wet te zwak is, omdat daders anoniem blijven of omdat niemand durft te spreken. Met deze wet trekken we een duidelijke lijn: bescherming van kinderen gaat boven alles", zegt onderhandelaar namens de ECR-fractie, Assita Kanko (N-VA).
Hilde Vautmans (Open VLD), onderhandelaar voor de liberale fractie, benadrukt nog dat een betere bescherming voor (mogelijke) slachtoffers betekent dat zij beter opgevangen en begeleid moeten worden, maar ook dat meer moet geïnvesteerd worden in preventie. "Seksuele opvoeding en bewustmaking rond toestemming zijn essentieel, maar ook daderpreventie door hulplijnen zoals 'Stop It Now' zijn belangrijke maatregelen om deze vreselijke misdrijven de wereld uit te helpen."
De tekst wordt in juni voorgelegd aan het volledige Europees Parlement. Ook de lidstaten moeten de herziening van de richtlijn nog bespreken, waarna de onderhandelingen over een definitieve wetgeving van start kunnen gaan.