Een historische medicomut-zitting?

Gisteravond om 17 uur vond opnieuw een medicomut-zitting plaats. Nadat twee van de drie zetelende syndicaten een brief aan Jo De Cock richtten om het Nationaal Akkoord van rechtswege te laten ontbinden, was het nu zoeken naar een doorstart voor de onderhandelingen. Maar leverden die ook iets op?

“We hebben er goed aan gedaan bij Jo De Cock aan de alarmbel te trekken”, zegt Kartel-voorzitter Reinier Hueting. “De overheid heeft nu beloofd een aantal aanpassingen tot stand te brengen waardoor we in de toekomst uitzicht hebben op betrouwbare akkoorden.”

Maggie De Block was zelf met haar kabinetschef aanwezig op de medicomut-vergadering van 24 februari. Ze antwoordde op een reeks vragen die de medicomut per brief aan de regering had voorgelegd. Die antwoorden stonden in een document dat de minister bij zich had. De inhoud ervan was diezelfde dag door het kernkabinet goedgekeurd.

Demarche loont

“Dat wijst er toch wel op dat men het nodige belang heeft gehecht aan onze demarche”, aldus Reinier Hueting, daarin bijgetreden door Bvas-voorman Marc Moens. “Bij de overheid begrijpen ze kennelijk dat hun besparingen een verregaande maatregel betekenden.”

De Block levert garanties voor betrouwbare akkoorden, medicomut naar nieuw tijdperk

Uit het document van minister De Block blijkt dat de regering bereid is om snel een aantal maatregelen en wetswijzigingen door te voeren, die het afsluiten van betrouwbare akkoorden de komende jaren mogelijk maakt. De wijzigingen betreffen onder andere het reglementeren van de stemming in het Verzekeringscomité. “Bovendien”, zegt dr. Hueting, “zal de rol van de vertegenwoordigers van de regering in de Algemene Raad van het Riziv herbekeken worden. In het verleden hebben ze aan de ene kant akkoorden goedgekeurd, en aan de andere kant budgetmaatregelen gesteund, ook al waren beide met elkaar in tegenspraak."

"In het vervolg zal scherper worden gesteld dat het goedkeuren van budgetmaatregelen mogelijk betekent dat het akkoord wordt stopgezet. Ze zullen dus kunnen kiezen tussen budgetmaatregelen en tariefzekerheid.”

Het document van de minister zegt ook dat de regering voortaan het complete financiële luik van het medicomut-akkoord voorgelegd krijgt. Als de regering in een budgetronde maatregelen neemt, zal ze dus weten dat ze tussenkomt in het financieel kader dat bij het akkoord hoort.

Duidelijk is nu dat het medicomut-akkoord 2016-2017 niet meer bestaat. De syndicaten roepen de artsen op om de tarieven verder te volgen zoals afgesproken op 5 december 2016. Tegen 31 maart zullen ze evalueren of de overheid zich aan haar beloften heeft gehouden.

Reinier Hueting: "Niet de artsen brachten een breuk teweeg, de regering zette een stap die het akkoord deed ophouden te bestaan."

Reinier Hueting: “In de afgelopen maand is er al veel voorbereidend wetgevend werk verricht. Maar dat moet wel af zijn tegen eind maart, als men wil dat het nog in de programmawet van vóór de zomer kan verschijnen. Als we zien dat de gewenste ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, zullen we een overgangsakkoord ondertekenen, dat zal gelden tot eind 2017. Dat akkoord behelst maar één bepaling: wie het akkoord 2016-2017 had onderschreven en zich ertoe engageert ook verder in 2017 de afgesproken tarieven te hanteren, zal het sociaal statuut ontvangen.”

De Kartel-voorzitter wil nog een nuance laten gelden: “We kregen gisterennamiddag te horen dat we het akkoord hadden opgezegd. Dat klopt niet. In werkelijkheid hebben we vastgesteld dat er een situatie was ontstaan waardoor het akkoord van rechtswege was ontbonden, omdat de regering een eenzijdige besparingsmaatregel had doorgevoerd.” Vertaling: het zijn niet de artsen die een breuk teweeggebracht hebben. Veeleer: de overheid heeft een stap gezet waardoor het akkoord de facto ophield te bestaan. En dat hebben de syndicaten onder de aandacht van medicomut-voorzitter Jo De Cock gebracht.

Marc Moens: "Van een clock stop naar een stand still."

Ook Marc Moens (Bvas) vond de aanwezigheid van minister De Block op de medicomut een zaak die vertrouwen schept, maar anderzijds: "Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vrede leven".

We evolueren van een clockstop naar een stand still", analyseert de syndicale voorman. "We blijven dus sceptisch. Niet alleen de minister, ook de regering moet zich engageren. 

De medicomut zal het overleg grondig voorbereiden, maar wil snel duidelijkheid op twee punten:

Vóór eind maart 2017 moet er duidelijkheid zijn via teksten om bepaalde wetteljke regelingen aan te passen inclusief de voorziene goedkeuringsprocedure.
De medicomut wil dat de Algemene Raad van het Riziv, waarin ook de regering vertegenwoordigd is, in die periode uitspraak doet over de verhouding tussen de akkoorden en overeenkomsten en wat achteraf budgettair wordt opgelegd. Een duidelijke vingerwijzing naar de recente woordbreuk van de regering door de te besparen op de artsenindex. Klare spelregels terzake moeten leiden tot meer rechtszekerheid voor de verzekerden en de zorgverleners.

De medicomut is ook bereid om een overgangsakkoord (mini-akkoord) te sluiten tot 31 december 2017, als er vóór eind maart 2017 de nodige waarborgen zijn over de bovenstaande punten. In dat geval zullen de artsen het sociaal statuut ontvangen als:

  • ze verbonden waren door het akkoord van 22 december 2015, 
  • ze verder de geldende honoraria toepassen
  • ze toetreden tot het overgangsakkoord.

Akkoord effectief van rechtswege ontbonden

Als belangrijkste feit stipt Marc Moens aan dat alle partijen toegaven dat het akkoord inderdaad van rechtswege ontbonden is. Geen juridische haarklieverij dus. Hij wil naar een mini-akkoord om in 2018 misschien naar een echt akkoord te gaan. Maar een tweejarige akkoord zit er in deze onzekere tijden volgens hem niet in. En het mini-akkoord zal de index nog moeilijk kunnen claimen, dat is dan eerder voor discussies omtrent het akkoord 2018.

Iedereen scheen wel te begrijpen dat het indexmaneuver niet voor herhaling vatbaar is. Onder meer huisarts Luc Herry, voorzitter van de Luikse en Luxemburgse syndicale kamer, schetste hoe de inhouding van de index uiterst moeilijk valt voor artsen met tal van werknemers (terwijl die laatsten wel van de index genieten) en met de unfaire concurrentie van maisons médicales in zijn buurt.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.