Het medicomut-akkoord 2016-2017 voorziet in een voortraject voor patiënten met diabetes type 2 die nog niet aan insuline toe zijn. In ruil voor het jaarlijkse honorarium van 20 euro moet de huisarts het zorgprotocol met de patiënt bespreken en een aantal klinische en biologische gegevens verzamelen. Er staat ook in het akkoord dat er in de loop van 2017 een geanonimiseerde gegevensoverdracht zal plaatsvinden vanuit het EMD naar het Healthdata-platform.
Het voortraject is beschikbaar sinds 1 februari 2016. De gegevensoverdracht via het Healthdata-platform gebeurt volgens het ‘only-once-principe’. Geen extra tikwerk voor de huisarts, dus. De bedoeling van de collecte is de impact van het voortraject op de kwaliteit van zorg te evalueren.
Nu bevestigt het Riziv dat er wel degelijk een gegevensverzameling zal plaatsvinden in 2017, maar de exacte timing ligt nog niet vast. Er is wel al een opsomming beschikbaar van de gegevens die zullen worden overgedragen: startdatum van het voortraject, gewicht, lengte, systolische bloeddruk, diastolische bloeddruk, HbA1c, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden, eGFR, microalbuminurie. Dat zijn de gegevens die de huisarts op een gestructureerde manier kan registreren in het EMD. “De gegevensverzameling zal plaatsvinden in de tweede helft van het jaar”, zegt het Riziv. “De software die dit proces mogelijk maakt, is nog in ontwikkeling.”
In het zorgprotocol (zie relevante pagina op de site van het Riziv) staan nog wel meer gegevens opgesomd, die de arts moet registreren. Een werkgroep zal voorstellen uitwerken om de overige gegevens uniform te standaardiseren voor het EMD. De huisarts zal die gegevens pas moeten overdragen wanneer de standaardisatie daarvoor ingebouwd is in alle EMD-pakketten.