“Werkende 65-plussers al twee jaar tweederangsartsen” 

65-plussers blijven op hun honger voor huun sociaal statuut, c.q. sociaal voordeel. Tussen de theorie en de praktijk gaapt een brede kloof als het gaat om de sociale positie van gepensioneerde artsen die blijven werken.

Artsen boven de 65 die blijven doorwerken na hun pensioen, zouden gebruik kunnen maken van een speciale regeling. Dat was hen in het vooruitzicht gesteld. Weliswaar hebben ze geen recht meer op een sociaal statuut, maar wel op een sociaal voordeel, luidde het denkspoor dat uitmondde in een wettekst.

Helaas zijn de uitvoeringsbesluiten van deze regeling er nog niet. Van zodra die verschijnen in het Staatsblad, kunnen de gepensioheerde artsen die doorwerken dat voordeel voor het jaar 2017 opvragen. Nu de regering in lopende zaken terechtkwam, bestaat de vrees dat de publicatie van die uitvoeringsbesluiten op de lange baan geraakt.

Chaos van jewelste

Tot welke surrealistische situaties dat kan leiden, verduidelijkt dokter Paul Putzeys. “Het is een chaos van jewelste”, laat hij MediSfeer weten. “We weten nog altijd nergens van, ondanks alle beloftes. Tot voor kort was ik aangesloten bij een pensioenkas, maar daar moest ik weg toen ik mijn kapitaal wou opnemen op pensioengerechtigde leeftijd. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een verzekeringsmaatschappij tot eind 2017. Daar kreeg ik mijn laatste bijdrage voor 2016 uitbetaald.”

“In 2017 bleef alles zeer mistig rond mijn situatie en dan plots kreeg ik op 29 augustus 2018 – nadat mijn contract al negen maanden gewijzigd was – bericht van AG dat ze blij waren dat ik bij hen aangesloten was. Met terugwerkende kracht tot april 2018 stortten ze me een bedrag van ruim 3800 euro, een deel van mijn sociaal statuut ten bedrage van 4700 euro. Twee dagen later bleek mijn contract te zijn gestopt. Dus nu zit ik weer zonder contract omdat de zaak blijkbaar ‘vereffend’ was…”

Ter herinnering nog even de brief van het Riziv die klaarheid probeerde te scheppen in het kluwen, alhoewel…

“Door een wijziging in de pensioenwetgeving kunnen wij in bepaalde gevallen geen bijdrage meer storten in een vrij aanvullend pensioen zelfstandigen (VAPZ). Dat hangt af van uw specifieke situatie:

  • Als u in het toepassingsjaar uw activiteit verderzet en uw wettelijk pensioen nog niet opneemt, terwijl u wel voldoet aan de voorwaarden tot opname van het wettelijk pensioen, dan komt u nog in aanmerking voor de jaarlijkse bijdrage.
  • Als u in het toepassingsjaar uw activiteit verderzet en op 1 januari 2016 al genoot van het wettelijk pensioen, dan komt u ook nog in aanmerking voor de jaarlijkse bijdrage op voorwaarde dat:

- de pensioenovereenkomst werd gesloten voor 1 januari 2016

en

- de aanvullende pensioenprestatie niet vereffend wordt in 2018.

  • Als u in het toepassingsjaar uw activiteit verderzet en uw wettelijk pensioen na 1 januari 2016 opgenomen hebt of nog zal opnemen in de loop van het toepassingsjaar, dan kunnen wij momenteel geen jaarlijkse bijdrage storten (nvdr: dr. Putzeys verkeert in dat geval samen met heel wat andere collegae)Er is overleg over welk sociaal voordeel hiervoor in de plaats komt. Als u zich in die situatie bevindt, dan vragen wij u om voorlopig geen aanvraag in te dienen. We zullen via deze webpagina (van het Riziv, nvdr) een aangepaste procedure communiceren, zodra hierover een nieuwe regelgeving is uitgewerkt.”

> Lees ook over de beloftes van minister Bacquelaine waar blijkbaar nog niet veel van in huis kwam: werken-na-pensioen-bacquelaine-maakt-eind-aan-discriminatie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Albert COPPIN

    14 februari 2019

    ik zit in hetzelfde geval. Al 3 jaar beloftes.. Ik had meer verwacht van Maggi !
    Albert Coppin