“Laat de artsensyndicaten hun werk doen. Vrij en onafhankelijk, zoals het hoort.” (Dr. Sam Ward)

Het voorstel van minister Vandenbroucke om de financiering van artsensyndicaten vanaf 2026 deels te koppelen aan het percentage geconventioneerde artsen is een fundamenteel gevaar voor de democratische en institutionele balans van onze gezondheidszorg. Wat op papier lijkt op een ‘stimulans’ voor meer conventionering, is in werkelijkheid een bedekte poging tot machtsconcentratie, en een ondermijning van het vrije syndicale mandaat. 

De essentie van een representatieve organisatie is haar vermogen om vrijuit standpunten te formuleren namens haar achterban, ook – en vooral – als die standpunten ingaan tegen de heersende politieke koers. Door de financiering afhankelijk te maken van de mate waarin artsen zich aan Riziv-tarieven onderwerpen, wordt die vrijheid uitgehold. Het is niets minder dan een economisch chantagemiddel: buigen voor het beleid, of bloeden in de begroting.

Dit is niet alleen een technocratisch onzalig plan – het is een ideologisch verraad. Want laat het duidelijk zijn: het idee dat een socialistische minister, erfgenaam van een traditie die sociale strijd, syndicale onafhankelijkheid en belangenverdediging altijd hoog in het vaandel droeg, nu exact die principes ondergraaft, tart elke verbeelding. Men vraagt zich af wat een figuur als Emile Vandervelde hiervan zou denken. De kans is groot dat hij zich inderdaad omdraait in zijn graf.

De impliciete boodschap is even cynisch als duidelijk: syndicaten mogen alleen nog bestaan als verlengstuk van het beleid. Dat is geen pluralistisch overleg meer, dat is bestuurlijke loyaliteit afdwingen met de portefeuille in de hand.

Wat zijn de concrete risico’s?

1. Uitholling van het democratisch overlegmodel: wanneer vertegenwoordiging niet meer loont tenzij die overeenstemt met de regeringslijn, is van overleg geen sprake meer. Dan rest enkel instemming.

2. Verlies aan legitimiteit: artsen verliezen het vertrouwen in hun syndicale organen als die worden gezien als uitvoeringsorganen van het beleid in plaats van onafhankelijke belangenverdedigers.

3. Afbouw van vrije beroepsuitoefening: conventionering is geen zwart-witverhaal. Het is een complex evenwicht tussen maatschappelijke verantwoordelijkheid en professionele autonomie. Een mechanische verhoging van het aantal geconventioneerde artsen lost geen structurele problemen op (zoals onderfinanciering, administratieve overlast of wachttijden), maar camoufleert ze.

4. Politieke precedentwerking: als dit doorgaat, is de stap niet ver naar andere sectoren waar representativiteit onder druk komt te staan van beleidsmatige conformiteit.

Het artsensyndicaat is geen promotiebureau voor Riziv-conventies. Het is een buffer tegen al te eenzijdig overheidsbeleid, een stem van nuance in een context van complexiteit. Door die buffer te verzwakken, verliest de minister niet alleen zijn geloofwaardigheid als sociaal bewindsvoerder, maar ook het vertrouwen van een hele beroepsgroep.

Dit is geen hervorming. Dit is een stille machtsgreep.

Laat de syndicaten hun werk doen. Vrij, fier en onafhankelijk. Zoals het hoort.

Lees ook: Financiering artsensyndicaten binnenkort afhankelijk van conventiegraad?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Hisco Robijn

    11 mei 2025

    Geachte heer Sansen,

    Ik vraag me regelmatig af of u er extra plezier aan beleeft om quasi het hele artsenkorps altijd maar op de tenen, nee de voeten te trappen, terwijl het o zo duidelijk is dat er hier door de Minister een progressieve degradering gebeurd van de medische zorg in België? In plaats van hard werken te belonen, worden de artsen geduwd naar een staatsgeneeskunde, waarin finaal de patiënt de dupe zal worden. Ik ben het volledig eens met de grieven van onderstaande collega’s (uitgezonderd die van u uiteraard). Ik ben zeer teleurgesteld in het huidig federaal beleid wat de gezondheidszorg betreft, we hadden zoveel beter verwacht van zulke slimme mensen die aan de top zitten.

  • Christophe Breusegem

    09 mei 2025

    Helemaal mee eens Walter Van Rompaey!

    Wat doen de andere partijen..?

  • Walter VAN ROMPAEY

    09 mei 2025

    De uiteindelijke bedoeling van een proces dat al jarenlang bezig is : al de externe financiering via bijdragen van de patiënten en van de private verzekeraars uit het gezondheidssysteem weghalen zodat de overheid als enige financier overblijft en ongeremd zijn voorwaarden kan opleggen. Enkele voorbeelden : afschaffen van supplementen bij CT/MR onafhankelijk van de conventiestaat , verbieden van supplementen bij patiënten met verhoogde tegemoetkoming en tegelijk vrijwel ongeremd uitbreiden van die categorie , verbieden van supplementen in twee- en straks wellicht ook eenpersoonskamer . Wat er ongetwijfeld nog aan komt : gedifferentieerde terugbetaling , misschien zelfs geen terugbetaling meer , afhankelijk van de conventiestaat .
    We weten uiteraard allemaal dat dit de agenda is van Vooruit die hier wordt uitgevoerd maar bij mij blijft de vraag : gaan de andere partijen van deze zogenaamd centrum-rechtse regering hiermee stilzwijgend akkoord ?

  • Raphaël DEVOS

    08 mei 2025

    Als we pastoor Vandenbroucke laten doen kunnen we ons beter direct aansluiten bij Poetin, waar je zal dansen zoals de overheid dat wil. Gelukkig zijn in onze contreien termen als vrijheid, mensenrechten, ethiek, eerbied voor elkaar, zelfstandig werken, geen loze woorden, en is geld verdienen niet automatisch het synoniem van diefstal. Waar gaan we naartoe: Iemand die niet wil werken, daarmee heeft men compassie en betutteling, en de hard werkende mens wordt aanzien als een regelrechte dief, want die verdient meer dan hij die niets doet. Ik ben helemaal geen Vlaams Blokker, in geen geval en zal dat ook nooit zijn. Maar onze linker politieke zijde wordt als even erg. Jan met de pet wil dat iedereen hetzelfde verdient. Is het daarom dat hij meedoet aan de Nationale loterij, waar ie misschien 1 miljoen euro kan verdienen?

  • Christophe Breusegem

    08 mei 2025

    Volledig eens Sam Ward

    Mr Frank Vandenbroucke moet zich bezighouden met zijn hoofdtaak: het zorgsysteem in België zo optimaal mogelijk laten werken.

    Ik en anderen vinden dat hij zich niet moet inlaten met artsensyndicaten!
    Artsensyndicaten moeten hun taak doen: artsen bijstaan en verdedigen waar nodig..

    De overheid ( via afdrachten van de inwoners) moet instaan voor een correcte terugbetaling

    Dus als Mr Frank Vandenbroucke meer geconventioneerde artsen wil, moet hij zorgen voor bétere / hogere correcte tarieven en voorwaarden voor artsen en vroedvrouwen en kinesisten etc

    Dit kan niet opgelegd worden!

    Mr Frank Vandenbroucke moet stoppen met demagogisch te zijn
    Hij moet méer gehoor geven aan de mensen op de werkvloer die zich dag in dag uit inzetten voor patiënten (artsen en verpleegkundigen)

    Mr Frank Vandenbroucke moet kritisch zijn ten aanzien van ziekenhuisdirecties (gigantisme), ten aanzien van de farma-lobby ( die streeft naar ‘ medicalisering ‘ zoveel mogelijk producten verkopen)

    Mr Frank Vandenbroucke moet ook ziekenfondsen én patiënten responsabiliseren
    En Mr Frank Vandenbroucke moet de belangenconflicten tegengaan in de zorg: Bv ziekenfondsen die apotheken bezitten en meestemmen over terugbetaling van medicatie in de bevoegde commissie
    Idem farma-industrie

    Ook politieke benoemingen stopzetten:
    Mr Labille bij Solidaris ( van PS signatuur)
    Mevr de moeder van Conner Rousseau is bestuurder bij Solidaris…. Obv kunde?….

    Stop die misbruiken!
    En blijf met uw pollen van onze artsenvakbond!
    Hou u bezig met uw hoofdtaak en zorg dat artsen spontaan conventioneren!

    Stop de corrupte machtsmisbruiken!!
    Shame on you , u als socialist

  • Jp SANSEN

    08 mei 2025

    Geachte heer Sam Ward, laat ons ernstig zijn aub.
    U schrijft: "Laat de syndicaten hun werk doen. Vrij, fier en onafhankelijk. Zoals het hoort."
    Oef, een contradictio in terminis. Geen enkel syndicaat handelt vrij en onafhankelijk. Ieder heeft zijn eigen 'ideologie', is er om de leden te verdedigen in hun eigen belangen, de beroepsbelangen, niet deze van maatschappij; de bestuursleden zijn verkozen door en afhankelijk van de achterban.

    Daarbij, u als democraat - wat ik toch aanneem - kent 'het “primaat van de politiek”, wat verwijst naar het principe dat politieke beslissingen en overwegingen de hoogste prioriteit hebben binnen een samenleving.

    En wat is de reden dat private syndicaten geld ontvangen van de overheid? Waarom betalen de leden niet een voldoende hoge bijdrage om de werking van hun syndicaten te waarborgen? UITERAARD is dit een gevolg van een misvatting, eertijds begonnen vanuit de symbiose van politieke partijen en politiek-gebonden syndicaten, waarna ook de niet-politieke partijen-gebonden syndicaten er van profiteerden.