Sinds de enquête in De Specialist over cybersecurity en het daaraan gekoppelde webinar, gaat het snel voor de organisatie Shield van Wim Bijnens. Intussen telt Shield twee soorten leden: 24 volwaardige leden die lidgeld betalen aan vzw Shield en gebruik mogen maken van alle diensten. Daarnaast zijn er 21 leden die enkel gebruikmaken van de projecten, gefinancierd door FOD Volksgezondheid. Die ziekenhuizen zitten verspreid over heel België, aldus Bijnens in Zorgwijzer, het magazine van Zorgnet-Icuro.
“Als een hacker alle informatica in een ziekenhuis blokkeert, dan kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan. Je moet maar degene zijn die op een operatietafel ligt wanneer alle apparatuur uitvalt”, legt Bijnens uit.
Risicomanagement
“Cybersecurity gaat over risicomanagement. Het lekken van patiëntendossiers is zo’n belangrijk risico, dat je absoluut wil vermijden. Niemand wil dat zijn gezondheidstoestand morgen in Het Belang van Limburg staat, bij wijze van spreken, zeker niet als het over de premier of een beroemdheid gaat. En verder is er natuurlijk de befaamde gijzelsoftware, waar verschillende Belgische ziekenhuizen al last van hadden. Als een hacker alle informatica in een ziekenhuis blokkeert, dan kunnen er ernstige - zelfs levensbedreigende - situaties ontstaan. Je moet maar degene zijn die op een operatietafel ligt wanneer alle apparatuur uitvalt."
"De strengere Europese regelgeving, NIS-2, wordt door velen gezien als een extra last, maar eigenlijk is het niet meer dan logisch dat die wordt doorgevoerd. Ziekenhuizen zijn essentiële organisaties, net als bijvoorbeeld banken, defensie en de energiesector. Ze zouden het dus als een eer moeten beschouwen om essentiële organisaties te zijn en zo verplicht te worden om hun cybersecurity volledig op punt te zetten”, luidt het nog in Zorgwijzer.
Overigens is er ook buiten ziekenhuizen behoefte aan cyberondersteuning, vertelde Bijnens eerder al aan De Specialist. "Hoewel huisartsen, specialisten buiten ziekenhuizen en apothekers niet onder NIS2 vallen, behandelen ze dezelfde gevoelige gegevens. Minimale normen voor cyberbeveiliging en gegevensbescherming zijn daarom ook voor hen essentieel."
> Wim Bijnens vorig jaar in De Specialist: "Verontrustende situatie."
> U kunt de volledige resultaten van de cyberenquête van De Specialist nog steeds hier lezen.
> Hier vindt u het interview van Zorgwijzer.