Met de verkiezing van de Amerikaan Robert Prevost als nieuwe paus staat een "man die verschillende landen en kerken kan verbinden" aan het hoofd van de katholieke kerk. Met zijn leeftijd van 69 jaar heeft hij bovendien de kans "om vele jaren zijn stempel op de kerk te drukken". Dat zei kerkjurist Rik Torfs in VTM Nieuws.
Prevost is een augustijns missionaris die lang in Peru heeft gewerkt en de afgelopen twee jaar prefect van de dicasterie voor de Bisschoppen was in de Romeinse Curie. "Hij is een man die oost en west, of toch verschillende landen en kerken, kan verbinden door zijn missionarisschap, zijn ervaring in Peru, maar natuurlijk ook zijn Curie-ervaring", aldus Torfs. Hij is ook iemand die daardoor "veel contacten" heeft.
Volgens de kerkjurist is het wel "merkwaardig" dat een Amerikaan nu tot paus is verkozen, terwijl dat land onder president Donald Trump "een aantal eigenaardige politieke beslissingen" neemt. "Het is wel zo dat deze man de minst Amerikaanse is van de Amerikanen", aldus Torfs, die erop wees dat Prevost grotendeels buiten de Verenigde Staten heeft gewerkt.
Zijn keuze voor de naam Leo XIV lijkt alvast te wijzen op een sociaal profiel, in navolging van paus Leo XIII die met zijn met zijn encycliek Rerum Novarum de sociale leer ontwikkelde. "In die zin kan je zeggen dat hij in zekere zin een tegengewicht is voor het kapitalistische beleid van Trump", zei Torfs.
Als Amerikaan is Prevost bovendien Engelstalig. "Tot nog toe hadden we dat nog niet vaak", merkte Torfs op. "Voor de wereldpolitiek is die kennis ook niet slecht."
Ook dat Prevost net als zijn voorganger Franciscus (een jezuïet) uit een religieuze orde komt, vindt de kerkjurist opmerkelijk. "De tweede keer na mekaar", luidde het. "Sommige kardinalen vinden dat niet zo leuk, maar blijkbaar verwacht men toch uit die hoek misschien meer vernieuwing."
De betrekkelijk lange speech van paus Leo XIV op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek miste dan weer "wat scherpere pointes", zei Torfs. "Er kwamen enorm veel thema's aan bod", waaronder vrede. Het verleden van Prevost bewijst alvast dat de Amerikaan een bruggenbouwer is, "maar het zal nog allemaal concreet moeten worden".
Dat Prevost zich in het verleden in heikele dossiers zoals het homohuwelijk eerder neutraal opstelde, noemde Torfs bijna een voorwaarde. "Dikwijls word je kardinaal omdat je weinig spraakmakende dingen hebt gezegd, een voorzichtige houding wordt steeds geapprecieerd", klonk het. "Nu zal moeten blijken wat hij er echt van denkt."
Met zijn 69-jarige leeftijd krijgt Prevost in het geval van een goede gezondheid alvast "vele jaren de kans om zijn stempel op de kerk te drukken", zei de kerkjurist tot slot. "Het kan allemaal lang duren want paus Leo XII was toen hij stierf 93 jaar."