Kartel ziet onderhandelingen over het medicomut-akkoord momenteel niet zitten. Voorzitter Reinier Hueting stelt vast dat het lijstje met maatregelen dat de minister begin dit jaar opstelde ‘om het vertrouwen te herstellen’, lang niet afgewerkt is. Ook Bvas stuit op een aantal obstakels die overleg onmogelijk maken.
“We vragen dringend naar een duidelijk kader voor de reglementering en de financiering van de wachtposten”, zegt dr. Hueting. “Het budget voor de wachtposten is helemaal geïnvesteerd. Het bestaande netwerk kan dus verder blijven functioneren, maar nieuwe wachtposten kunnen er in het huidige budget niet meer bij. Men kan verwachten dat de uitrol van de 1733 en de daaraan gekoppelde schaalvergroting tot besparingen leidt. Maar de 1733 is er nog niet.”
“Trouwens, om tot schaalvergroting te komen hebben we een aanzienlijke hoeveelheid extra administratieve inspanningen nodig”, merkt de Kartel-voorzitter op. “Plus het overleg dat voorafgaat aan het uitbouwen van de beoogde netwerken. Dat vergt coördinatie. We hebben niet eens een financiering gezien voor de regionale coördinatie van 2017. In Vlaanderen hebben we momenteel geen coördinator. We hebben intussen een consortium van syndicaten opgericht, maar we durven geen vacature voor een coördinator uitschrijven. We weten immers niet of er financiering zal zijn voor 2017 en de volgende jaren. Aan Franstalige zijde betaalt de koepel van huisartsenkringen (Forum des associations de médecins généralistes) de coördinator, in de veronderstelling dat er daarvoor vanuit de overheid een vergoeding komt.”
“Er zijn in het veld initiatieven die gaan in de richting van wat het kabinet in juli geformuleerd heeft. Maar als men daarvoor financiering vraagt, antwoordt de overheid ‘dat ze het nog verder moet bekijken’. De overheid blijft maar het elan uit de initiatieven halen. Dat kunnen we niet accepteren. In die omstandigheden heeft het Kartel geen zin om overleg rond een nieuw medicomut-akkoord aan te vatten. Dat hebben we gemeld in een brief die we op de jongste medicomut-vergadering hebben voorgelegd. We wachten ook nog altijd op een regeling voor de financiering van de syndicaten en de organisatie van de volgende syndicale verkiezingen.”
Ook Bvas haalt in een communiqué een drietal redenen aan waarom een akkoord er momenteel niet in zit. Eén daarvan zijn de aanhoudende problemen met eHealth. Een andere is het voorstel vanuit het Riziv om de indexering niet lineair toe te passen over de verschillende verstrekkingen. Ten slotte wil Bvas duidelijkheid over de herziening van de accreditering voor specialisten.
Lees meer in ons magazine.