...En dat al voor de vierde keer op rij. Rector Luc Sels is apetrots. De top 10 lijst van Reuters is onder andere gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en octrooiaanvragen.
Dat nu plots toch rizivnummers onvoorwaardelijk beschikbaar worden voor de Franstalige geneeskundestudenten in 2019 en 2020, schiet bij het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) en de Vlaamse vereniging van arts-specialisten (Vaso) in het verkeerde keelgat. Komt er geen redelijke uitleg, dan eisen ze dat het Vlaams parlement een belangenconflict inroept
"Bij 1 op 3 wiegendoden is ouder op baby gaan liggen", zegt Werner Jacobs, forensisch arts UZA, in de kranten van de persgroep. Enkele maanden geleden pleitte Wim Van de Voorde in De Specialist en MediSfeer onder de titel 'tal van dodingen onontdekt' nog voor een 'wiegendoodwet'.
Marc Hooghe (KU Leuven) zou zich opnieuw schuldig gemaakt hebben aan wetenschapsfraude, suggereert onderzoek van De Morgen.
Er is forse kritiek op de uitspraken van een Vlaamse huisarts over de mazelen in het VTM Nieuws. Kris Gaublomme beweerde tijdens een reportage dat het inenten tegen de ziekte de immuniteit verlaagt en zelfs kan leiden tot astma, autisme en gedragsstoornissen. Iets wat door wetenschappers unisono onzin vinden..N-VA'er Louis Ide dient zelfs een klacht in.
De ontwikkeling van alzheimer kan mogelijk afgeremd worden door een stof in zeewier. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en de universiteit Rotterdam.
De patiënt moet overal op zorg van de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen rekenen. Via de ‘kwaliteitswet’ die gisteren in de Kamer werd goedgekeurd, wordt het begrip ‘kwaliteit’ en ‘bijscholing’ een stuk dynamischer ingevuld. Artsen moeten hun competenties aantonen via een portfolio en het patiëntendossier moet constant geüpdatet worden: er komen minimumnormen voor de inhoud en de vorm van zo’n dossier.
Minister De Block brak tijdens het congres ‘De sociale zekerheid van de toekomst’ vandaag een lans voor één gelijkaardig statuut voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.
Het Vlaams Artsensyndicaat organiseert dé Startersdag voor laatstejaars haio's en aso's en pas erkende artsen op dinsdagavond 2 april 2019. De ‘Place to be’ is Blue Point te Antwerpen.
De commissie Volksgezondheid van de Kamer keurde het wettelijke kader voor de verpleegkundig specialist goed. Die functie helpt wetenschappelijke innovatie vertalen naar de klinische praktijk. De Federale Raad voor Verpleegkunde en de sector waren vragende partij.
Op het Valentijn Vaccinatiesymposium in Antwerpen stond onder meer reizen in Europa centraal, vooral wat de verspreiding van hepatitis A betreft. Daarover, over Vaccinnet en de voor- en nadelen van een Europees vaccinatiebeleid staan we even stil met dr. Geert Top (Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid).
Een nieuwe discipline cardio-oncologie onderzoekt invloed van kankerbehandelingen op hartfalen.
Een spontane coronaire arteriële scheur, SCAD, is bij jonge vrouwen een onderschatte ziekte. Dat vergt waakzaamheid en zet zelfs aan tot een Europees register, want de kwaal komt meer voor dan men denkt bij op het eerste gezicht jonge vrouwen zonder klassieke risicofactoren.
De Leerstoel PRoFIC zet in op duurzame verandering in zorg en welzijn.
Een nieuwe, ingekapselde celbron die voor de levensnoodzakelijk insuline zorgt, moet een oplossing bieden. Voor het eerst in Europa kregen in het UZ Brussel intussen de eerste patiënten met diabetes type 1 onderhuids capsules geïmplanteerd in een experimentele behandeling.
Over het algemeen toont de KCE-studie aan dat de drie vaccins die op de markt zijn (Cervarix®, Gardasil® en Gardasil 9®) de meeste prekanker-letsels door HPV veroorzaakt, voorkomen. Betrouwbare cijfers over de mate waarin het vaccin tegen de kanker zelf beschermt, zijn nog niet beschikbaarr. Anderzijds lijkt het bewezen dat de vaccins veilig zijn.
Nooit eerder was het mogelijk om de allerkleinste vaten van ons lichaam in beeld te brengen. Lymfevaten hebben doorgaans een dikte van 300 micron, vergelijkbaar met de dikte van een menselijk haar. Dankzij de echografie met ultra hoge-frequentie kan men niet alleen de diameter bepalen, maar, belangrijker nog, men kan de structuur van deze allerkleinste lymfevaten bestuderen.
In ons land lopen twee projecten voor protontherapie, een in Leuven en een in Charleroi. De behandeling wordt jaarlijks gegeven aan ongeveer vijftig Belgische patiënten, vaak kinderen met zeldzame kankers.
Enkele Leuvense professoren wensen de blokkende studenten 'succes' via een videofilmpje op de plaatselijke zender Rob-tv. Ook de faculteit geneeskunde laat zich niet onbetuigd in de persoon van Prof. Chantal Mathieu...
De inschrijvingen voor het congres Medische Wereld gaan weer van start en worden afgesloten op 15 februari. Als vanouds worden de bezoekers verwend met een hoogstaand programma.
Daarmee ligt deze leerstoel, "Be.hive", op schema. Hij verenigt 3 universiteiten (ULiège, ULB, UCLouvain), evenals vele hogescholen (HELB, Hénallux, Haute Ecole Léonard de Vinci) en terreinwerkers. De ambitie? De eerste lijn verstevigen en optimaliseren. Thérèse Van Durme, coördinator, licht toe.
In de pers verschenen onlangs verhalen over specialisten in opleiding, ASO’s die door het ziekenhuis werden uitgebuit. Medi-Sfeer keek naar het lot van hun tegenhangers bij de huisartsen, de haio’s, en besprak de richtlijnen in huisartsgeneeskunde om het misbruik tegen te gaan. Niet alles blijkt even idyllisch.
Een Brusselse zorg-jobbeurs wil sensibiliseren voor het tekort aan Nederlandstalige artsen en verpleegkundigen in de hoofdstad. Huis voor Gezondheid hamert op een beter zorgklimaat.
De ervaringen van een student geneeskunde die vervelt tot assistent: Joke Kuijk blogt.
In de Beleidsnota 2019 gaat veel aandacht naar de patiënt, veel minder naar de (verzuchtingen van) zorgverstrekkers. Toch kunnen we er hier en daar interessant nieuws uit plukken.
Incontinentie is doorgaans geen ‘normaal fenomeen’ dat hoort bij het ouder worden. Het KCE geeft drie tips om de aanpak te verbeteren: informeren, actief behandelen, vlotte communicatie tussen de zorgverleners onderling. Dat in het licht van een herwerking van de huidige forfaits.
Huisartsen-in-opleiding en startende huisartsen zijn van harte welkom op de infoavond van Domus Medica op 13 november in Thomas Moore Mechelen.
De traditionele Startersdag voor haio's van het Vlaams Artsensyndicaat is verschoven naar het voorjaar.
In een brief aan federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block en Franstalig minister voor Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt, dringen Bvas en de Franstalige studentenkoepel CIUM aan op een numerus fixus voor Franstalige geneeskundestudenten.
De Wittejassenceremonie aan de VUB: een groot moment waarop de studenten geneeskunde derde bach 'vervellen' van pure theoritici naar praktische clinici, gesymboliseerd door de overhandiging van de witte jas. Dat maakt behoorlijk wat indruk, getuigen ze.
Het onderzoeksproject Master@heart gaat na wat de gevolgen zijn van jarenlange sportbeoefening op het hart bij mensen ouder dan 45. Een aantal cardiologen en radiologen uit drie Belgische ziekenhuizen onderzoeken de gevolgen van intensieve duursport op het hart.
Hoe beïnvloedt macht het gedrag en de communicatie van de patiënt? En wat als die macht niet het gevolg is van dominantie en dwang? In zijn doctoraal proefschrift (1) legt Edgard Eeckman, communicatiedirecteur UZ Brussel, diepgaand de onderliggende machtsdynamiek bloot die het gedrag, de communicatie en zelfs het genezingsproces van een patiënt kan beïnvloeden. Met het Internet als mogelijke gamechanger.
Oktober is de bewustwordingsmaand rond borstkanker. Een gelegenheid ook om samen met BRAVO, een overlegplatform tussen enerzijds de radiotherapeuten-oncologen en anderzijds de betrokken medische industrie, te focussen op de meest moderne en veilige bestralingstechnieken. Allen naar het symposium op 17 november!
Op 14 november organiseren de vrouwelijke artsen hun traditionele congres dat steeds bol staat van interessante sprekers. Dit jaar is dat niet anders, met als rode draad de link tussen gender en burn-out.
Aan de vooravond van de opening van het academiejaar aan de KU Leuven schreven zich in vergelijking met hetzelfde tijdstip vorig jaar 3 à 4% meer bachelorstudenten in en 2 à 3% meer generatiestudenten. Vooral geneeskunde, bewegings- en revalidatiewetenschappen, economie en bedrijfswetenschappen en exacte wetenschappen doen het goed.
Dokter Nicolas Mpotos heeft de wind in de zeilen met zijn nieuwe leermethode (via gaming) om reanimatievaardigheden te (her)trainen. Drie Vlaamse ziekenhuizen werken ermee of zegden toe om het uit te testen. Mpotos mikt nu op het marktleiderschap in België.
Wetenschappers van het UZA en de Universiteit Antwerpen tonen aan dat een cochleair implantaat slechthorende ouderen kan behoeden voor dementie.
In de zorg leven heel wat fantastische ideeën, oplossingen voor kleine of grote problemen, lokaal of op Vlaams niveau. Daarom organiseert In4care de tweede editie van Zorgvinding. De winnaars kunnen rekenen op een mooie prijs.
De alumnivereniging faculteit geneeskunde (Alfagen) van de KU Leuven lanceert een oproep voor nieuwe werkende leden. U kunt die oproep beantwoorden tot 1 oktober.
75 gevallen van lichamelijk, 2.870 van verbaal geweld tegen artsen per dag in Duitsland: dat zijn de eerste voorlopige resultaten van de ‘artsenmonitor’ bij onze oosterburen.
Is het hygiënisch om honden in MRI-scanners te plaatsen die voornamelijk mensen screenen? Ja. Dat suggereert althans een studie.
In Gent zoekt de stoelgangbank GSB zowat dertig donoren van gezonde stoelgang. Die zijn nodig voor transplantaties, vooral voor onderzoek naar een efficiënte aanpak van diarree.
Volgens de nieuwe Globale Innovatie-Index (GII) haalt België net de top-25. Nederland prijkt op plaats 2. Dat voor Europa. Op wereldvlak valt op dat China enorme vooruitgang boekt en de top-20 binnenscheurt op plaats 17, terwijl de VS terugzakt naar plaats 6.
Meer dan vijfduizend kandidaat-studenten geneeskunde hebben dinsdag het toelatingsexamen arts afgelegd in drie hallen in Brussels Expo.
In een open brief naar Maggie De Block (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) stelt de Bvas de toestand aan de kaak van ASO's die bij het einde van hun opleiding in de werkloosheid dreigen terecht te komen. En die op dat moment totaal aan hun lot worden overgelaten met hun sui generis statuut.
Het KCE bereidt momenteel zijn onderzoeksprogramma voor 2019 voor. Iedereen, zowel privé personen als organisaties en instellingen met interesse in de gezondheidszorg, kan een voorstel voor een studie indienen.
Niet alleen ziekenhuizen vormen volop netwerken. De Vrije Universiteit Brussel bundelt de krachten met de Université Paris Seine voor een ‘Europese Universiteit’.
De Karel de Grote Hogeschool (KdG) start vanaf volgend academiejaar met een postgraduaat cardiologie voor verpleegkundigen. De hogeschool komt daarmee tegemoet aan de vraag van de zorgsector naar meer verpleegkundigen gespecialiseerd in de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten.
Voor het derde jaar op rij werd KU Leuven verkozen tot de meest innovatieve universiteit van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van Thomson Reuters die woensdag werd bekendgemaakt. De UGent staat op de 33ste plaats, de VUB op de 47ste.
Trefpunt Zorg organiseerde een innovatiekamp in samenwerking met het Blue Health Innovation Centre, In4Care en POM West-Vlaanderen. (foto: JdelM Photography)
De ZNA nierkliniek sleepte een nominatie van Health & Care in de wacht voor haar helder taalgebruik. U kunt hiervoor nog stemmen tot en met 20 april.
Voor zijn tweejaarlijkse symposium pakt de huisartsenkring van de Noordrand van Brussel (HARNO) deze keer uit met het klein bekken.
De regering van de Franse Gemeenschap wil het aantal geneeskundestudenten dat zich vanaf dit jaar toelegt op huisartsgeneeskunde optrekken van 320 tot 423.
Franse onderzoekers van het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) ontwikkelden een ‘serious game’ om artsen op te leiden voor consultaties. Bij die ersatz-consultatie moet de student interageren met een avatar met symptomen en een AI-systeem bij het aangeven van antwoorden.
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde (KAGB) reikt in het voorjaar 2018 nieuwe prijzen uit. Tot 1 maart 2018 kunt u uw kandidatuur indienen.
De medische opleiding meer toegankelijk maken door gebruik te maken van virtuele realiteit. Dat is het voorstel van de Britse dr. Shafi Ahmed, een van de meest populaire chirurgen ter wereld op Twitter en Snapchat. Iets meer dan een jaar geleden maakte hij gebruik van Snapchat Spectacles om kijkers een hernia-ingreep te laten volgen. Dat kon met een bril die te koop is op Amazon voor 150 euro.
Medische ‘Serious Games’ op basis van virtuele realiteit lijken een goed alternatief te zijn voor de evaluatie van medische competenties van studenten geneeskunde. Onderzoekers vergeleken de methode met de Multiple Choice Questions Assessment (MCQ).
Het toelatingsexamen voor arts en tandarts wordt in 2018 grondig gewijzigd, zowel naar vorm als inhoud. De Vlaamse regering heeft de organisatie van het nieuwe toelatingsexamen voor arts op 3 juli en voor tandarts op 4 juli in Brussels Expo op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits goedgekeurd.
Over drie dagen heen haalt het zesde internationaal fluid symposium (IFAD) wellicht een 1.000-tal bezoekers. Een record volgens de drijvende krachten Manu Malbrain en Niels Van Regenmortel.
Na een eerste klinische richtlijn in mei publiceert het KCE nu een zorgpad voor onderzoeken op patiënten met lage rugpijn. Voor elk type rugpatiënt wordt een optimale behandeling voorgesteld.
Een eerste brede enquête bij onderzoekers aan alle Belgische universiteiten toont aan dat onderzoekers vooral gedreven worden door een drang naar kennis, maar de tijdsdruk en de concurrentie verstoren de balans tussen de drie academische taken die hen worden opgelegd.
Het Groenboek, de oplossing die minister De Block in het interview met De Specialist suggereerde voor de opleiding van de aso’s en de dubbele cohorte, weekt heel wat reacties los.
De VUB en NELOS organiseren dit academiejaar voor de vierde keer de opleiding tot Internationaal Duikerarts Niveau 1.
Vorige week ontving de ZNA Nierkliniek de ‘MSD Health Literacy Award 2017’ voor het project ‘Klare Taal voor nierdialysepatiënten’.
De huidige opleidingsproblemen van vooral de specialisten en de dreigende impasse van de dubbele cohorte wil minister De Block oplossen met een Groenboek over de opleiding. Dat vertelt ze in primeur aan De Specialist en Medi-Sfeer.
“Dagelijks word je in de krant of in het nieuws geconfronteerd met geweld en voornamelijk verkrachting”, zegt prof. dr. Sevilay Altintas, senior staflid van de borstkliniek in het UZA.
Op 2 december vindt aan de Universiteit Hasselt het Limburgs Sportcongres plaats over de toekomst in de sportgeneeskunde.
Atleten die in ijsbaden zitten na een zware inspanning, het is een beeld dat steeds vaker opduikt. De onderliggende gedachte is dat een snelle afkoeling het herstel zou bevorderen en ontstekingen remmen. Maar heeft die koude temperatuur ook daadwerkelijk een gunstige invloed op het herstel van de spieren?
De Raad van State verwerpt grotendeels de vordering tot schorsing van het decreet dat een toelatingsexamen geneeskunde en tandheelkunde voorziet aan Franstalige kant.
De e-sigaret als hulpmiddel in rookstopbegeleiding is minstens even effectief als andere middelen zoals rookstopmedicatie en nicotinevervangers. Dat concludeert Brent Boermans (KU Leuven) in zijn masterproef tot Master of Science in de psychologie. De vloeistof in een e-sigaret bevat een dosis nicotine die bij rookstopbegeleiding stelselmatig wordt afgebouwd.
Dat schrijven dr. Ann Verhaegen (endocrinologie UZA en ZNA Jan Palfijn) en Prof. dr. Luc Van Gaal (diensthoofd endocrinologie UZA) in een artikel dat in het leidinggevende tijdschrift ‘Obesity Reviews’ verscheen.
Een verkennend onderzoek bij een representatief staal van 104 artsen en een staal van 430 patiënten met een licht overwicht aan vrouwen peilde naar de digitale penetratie bij artsen en algemeen publiek. Ook werd hun houding onderzocht in verband met teleconsultatie.
Virtuele werkelijkheid is niet alleen een leuk spelletje; ze kan ook een belangrijke rol spelen in de opleiding geneeskunde. Zo werd onlangs een eerste virtual-realityspel voor meerdere spelers ontwikkeld om gezondheidswerkers te leren hoe ze moeten omgaan met risico’s.
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) stelde, samen met haar Franstalige zusterinstelling, pijnpunten vast in de opleiding palliatieve zorg aan de Belgische faculteiten geneeskunde: te veel variatie, te weinig praktijklessen, zeer heterogene achtergrond en klinische ervaring docenten.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) wil naar een meer dynamisch projectiemodel voor het artsenbestand. Het model dat de Planningscommissie nu gebruikt, is technisch performant maar moet ook passen in maatschappelijke evoluties en afgestemd zijn op het beleid. Overigens: is een numerus fixus of clausus zinvol in een open EU?
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen organiseert in het najaar vier lesavonden over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Een onderwerp mag dat wel heten, want de incidentie en prevalentie van deze aandoeningen neemt snel toe. Ook diagnose en behandeling evolueren.
De Belgische Academie voor Pediatrie breekt een lans voor de kwalitatieve organisatie van de zorg voor kinderen. De kinderarts is daarbij onmisbaar maar is het voorbeeld bij uitstek van een specialisme dat vandaag tussen wal en schip valt.
Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven hebben in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Jena aangetoond dat een meting van neurofilamenten de diagnose van ALS op een betrouwbare manier kan bevestigen. Een belangrijke stap voorwaarts.
De medische commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond organiseert op 24 juni een symposium met als thema ‘Safety first: toepassingen in de (wieler)sport’.
Op de Ontmoetingsdag Heelkundige Specialismen die het UZ Brussel zaterdag organiseerde rond robotchirurgie werd ondere andere vooruitgeblikt naar de nieuwste ontwikkelingen in dat vakgebied.
Na lange overwegingen en als laatste universitair ziekenhuis in België stapte het UZ Brussel in december 2015 mee in de robotheelkunde met de aankoop van de allernieuwste Da Vinci XI.
Na de frontvorming van zowat alle medische verenigingen om schot te krijgen in het dossier van de dubbele cohorte, legt het kabinet de bal terug in het kamp van de faculteiten geneeskunde: "Geef ons exacte cijfers om zicht te krijgen op het reële aantal beschikbare stageplaatsen.”
In de reeks ‘Updates’ heeft de Universiteit Antwerpen deze keer voor pediatrie gekozen. Dit thema past in de recent toegenomen behoefte van huisartsen om meer vertrouwd te raken met de zorg voor pasgeborenen. De datum is 17 juni, in de voormiddag.
Medi-Sfeer heeft er een paar weken geleden al naar verwezen: de Universiteit Antwerpen maakt een balans op van de opleiding tot praktijkverpleegkundige, die in oktober 2016 van start ging. Het colloquium vindt plaats op 13 mei.
Guidelines voor zorgverleners: de kloof tussen theorie en praktijk blijkt te groot, al gebruiken velen ze geregeld. Dat kan onder meer veranderen door gepaste apps en tools en een meer uitgebreide samenwerking tussen experts in methodologie - zoals het KCE - en wetenschappelijke verenigingen, luidt het.
De boodschap van dr. Michel Bafort, diensthoofd van de Materniteit in het AZ Alma Eeklo, was duidelijk afgelopen zaterdag op het Symposium Medische Wereld: “Artsen moeten durven hulp te vragen én dat op tijd doen. Want daar zit een groot probleem: artsen bellen nog te weinig naar de hulplijn.”
Het aantal geregistreerde feiten van opzettelijke slagen en/of verwondingen tegen 'beroepen van algemeen belang' zoals leerkrachten of politieambtenaren daalde de afgelopen jaren van 2.057 in 2013 tot 1.923 in 2015. Anderzijds blijft agressie tegen artsen nagenoeg status quo. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
De Baillet Latour Prijs voor Gezondheid wordt dit jaar uitgereikt aan Prof. Adriano Aguzzi, directeur van het Instituut Neuropathologie Universiteit Zurich. Dat wegens zijn baanbrekende moleculaire studies van mechanismen die leiden tot neurologische aandoeningen zoals Creutzfeldt-Jacob.
In oktober 2016 ging voor het eerst een opleiding tot praktijkverpleegkundige van start aan de Universiteit Antwerpen. Tijd voor een balans op 13 mei.
Alle bondscoaches zullen een AED-toestel bij zich hebben tijdens trainingen en wedstrijden van de nationale ploegen, in navolging van het Sportgerelateerd Cardiaal Actieplan van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen.
Op het congres van de Belgian Association for Ambulatory Surgery (BAAS) zei minister Vandeurzen in zijn openingstoespraak: “In vergelijking met andere landen brengen onze patiënten relatief veel tijd in het ziekenhuis door. Dagchirurgie kan die situatie bijsturen.” Het KCE pakte uit met concrete cijfers.
Op initiatief van de Orde der Artsen,de werkgroep PRaag en het UZ Brussel start een enquête naar geweld tegen artsen. Die moet de meeste en best onderbouwde gegevens uitspitten in verband met dit fenomeen. Zowel huisartsen als specialisten worden bevraagd en u mag ook mogelijke oplossingen aanreiken.
Gerenommeerd rugchirurg Erik Van de Kelft (AZ Nikolaas) noemt de hoop van de regering om met de geplande reïntegratie van chronisch zieken 100 miljoen te recupereren, ijdel. Hij pleit resoluut voor een totaal andere aanpak.
Na de recente verkiezingen staat er een heleboel werk op stapel voor de Orde. Heel binnenkort organiseert de provinciale raad West-Vlaanderen een boeiende studiedag. De nationale raad stort zich volop op de hervorming van de deontologische code.
Wetenschappers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen (Nederland) hebben ontdekt dat de dosering van bepaalde kankermedicijnen verminderd kan worden als ze worden ingenomen met een licht ontbijt in plaats van nuchter.
Op ons symposium van 11 maart zei Tom Watthy, consultant pensioenen kabinet-Bacquelaine, dat artsen hun pensioenjaren weldra kunnen afkopen voor ca. 800 euro per jaar. Anderzijds is de mist nog niet opgeklaard voor wie na zijn pensioen verderwerkt maar dan zijn sociaal statuut verliest.
Op het Brucosport-congres in Brugge werden de resultaten van een Uefa Elite Club onderzoek naar het voorkomen van blessures in het voetbal bekendgemaakt.
Na het succes van de voorgaande edities staat dit jaar het vijfde symposium “Medische Wereld 2017” gepland op zaterdag 22 april 2017. Opnieuw een aanrader en traditioneel gesteund door De Specialist en zusterblad Medi-Sfeer.
Het totaal aantal erkende specialisten nam vorig jaar toe met 2,23% (van 25.271 naar 25.835). De cijfers uit het VBS-jaarverslag werden op het jaarcongres voorgesteld door secretaris-generaal Marc Moens.
Op 14 februari heeft minister De Block onder de huisartsen een nieuwe richtlijn voor de behandeling van depressie bij volwassenen verspreid. Het gaat om een update van een consensusdocument uit 2008. Het nieuwe document werd ontwikkeld in samenwerking met Domus Medica. Uit een communiqué van het kabinet blijkt dat vooral het buitensporige gebruik van antidepressiva een aandachtspunt is. Er worden opleidingen voor huisartsen voorzien.
Herstel en pijn na dagchirurgie valt bij patiënten vaak tegen. Een voorspellingsmodel en een betere combinatie van pijnbestrijding moet verbetering brengen, aldus onderzoek van anesthesioloog Björn Stessel (Jessa en Maastricht UMC).
De Universiteit Gent kent een Francqui-Leerstoel toe aan prof. Thierry VandenDriessche van de Vrije Universiteit Brussel. De inaugurale lezing morgen heeft als titel: Changing the face of modern medicine: gene therapy and gene editing.
Franstalig minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) laakt de juridische onzekerheid in het dossier van de Riziv-nummers omwille van tekortkomingen op federaal niveau. Hij denkt er over na geen proef te organiseren op het einde van het eerste bachelorjaar van de studies geneeskunde en tandheelkunde.
De Francqui-leerstoel wordt dit jaar toegekend aan professor Lieven Annemans van UGent.
Van 8 maart tot 21 juni trekt het Instituut voor Tropische Geneeskunde van leer met een update over de behandeling en begeleiding van hiv-patiënten. En begeleiding, want de cursus bekijkt niet alleen de medische aspecten van wat in de jongste decennia geëvolueerd is van een dodelijke infectie naar een chronische ziekte.
In België blijft een “ontoerekeningsvatbare” een apart individu voor wie een uitzonderingswet nodig is. Nieuw onderzoek wijst uit dat een opname van een geïnterneerde gemiddeld 8 jaar duurt. Seksuele delicten zijn goed voor bijna 50% van de interneringen. Het gemiddelde IQ bedraagt 71,4. Bij 33,2% van de geïnterneerden is geen diagnose gesteld.
"De klinische seksuologie is geen specialisatie van een ander gezondheidsberoep, maar een volwaardig gezondheidsberoep." Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) die de discipline meteen definieert in zijn jongste advies. Samen met een competentieprofiel. Stof voor het nieuwe KB 78.
In een open brief richten de specialisten in opleiding zich tot de universiteiten en de beleidsmakers om de problemen met de dubbele cohorte aan te pakken.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) nam 15 testen onder de loep en ging na welke (niet) routinematig aanbevolen zijn vóór een niet-dringende operatie (1). Het KCE ontwikkelde ook een app voor smartphone, tablet of PC, die u gratis kunt downloaden.
De 15de editie van het Valentijn Vaccinatiesymposium, die plaatsvindt op vrijdag 10 februari 2017, heeft als centraal thema de recentste Vlaamse vaccinatiegraadstudie. Naar goede gewoonte wordt de vaccinatiegraad bij kinderen en adolescenten belicht. Maar deze keer komen ook de zwangere vrouwen aan bod.
De DiverGentprijs 2017 werd uitgereikt aan Jana Missiaen en Heiderike Seynaeve voor hun scriptie ‘Onderzoek naar het psychisch welzijn van Vlaamse holebi's en/of transgenderpersonen’. De jaarlijkse prijs huldigt de meest vernieuwende masterscriptie waarin de gender- en/of diversiteitsthematiek een centrale rol speelt.
De inwooncursus van Domus Medica (7 tot 14 april) gaat dit jaar over psychiatrie. Dat is de keuze die de cursisten van de vorige editie maakten.
Daar waar de Franstalige geneeskundestudenten zich zeer strijdlustig en actiebereid opstellen na de besparingen van Maggie De Block, valt langs Vlaamse zijde een heel ander geluid te horen. De Vlamingen noemen de reactie van de Franstaligen zelfs 'populistisch' en roepen hen op tot 'bezinning'.
De digitale revolutie: het Verbond der Belgische Specialisten vestigde er al eerder uw aandacht op. Maar met de huidige stroomversnelling van de digitale geneeskunde voelt het zich genoodzaakt het thema samen met u te updaten met als leidraad: eGezondheid: zegen of vloek?
Op 18 maart organiseert de CRA-groep van HARNO een symposium wondverzorging. Alle geïnteresseerde CRA’s zijn welkom. HARNO breit hiermee een vervolg aan de succesvolle CRA-opleidingscursus van het voorjaar 2016.
In het kader van éénlijn.be worden per provincie vormingssessies georganiseerd om alle eerstelijnszorgverstrekkers (maar voornamelijk huisartsen) kennis te laten maken met de eHealth-diensten.
De faculteit Geneeskunde van de KU Leuven start in september 2017 als eerste wereldwijd met een opleiding Deglutologie, de wetenschap van het slikken en slikstoornissen.
De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) stelt morgen haar Sportgerelateerd Cardiaal Actieplan (SCA) voor. De vereniging maakt zich sterk dat ze met vier actiepunten het aantal sportdoden minstens kan halveren.
In België is dit beroep niet erkend, maar er bestaat wel een Europees certificaat van ‘genetic counsellor’ dat wordt uitgereikt door de European Board of Medical Genetics. Maureen Holvoet is de eerste die het behaalde.
In de reeks studiedagen met ‘duo-voordrachten’, is het Centrum Huisartsgeneeskunde (CHA) van de Universiteit Antwerpen aan een volgende aflevering toe. Belangstellende huisartsen kunnen op 10 december hun kennis over allergologie bijstellen.
Huisarts Bruno Ariens uit Herenthout organiseert op 3 december samen met het Instituut voor Aandacht & Mindfulness (IAM) een opleiding ‘Slaapproblemen aanpakken’ voor huisartsen.
Minister De Block schermt in Le Soir met een nieuwe berekening voor de contingentering in 2020. Het overschot aan Franstalige studenten zou minder groot zijn dan gedacht - omdat buitenlandse studenten die terugkeren naar hun land van herkomst ruimte scheppen voor 1.812 Franstalige studenten extra die een Rizivnummer mogen ophalen.
“We willen dat het artseninkomen correct berekend wordt met het oog op de opleiding, kortere loopbaan, kwetsbaarheid, verantwoordelijkheid, de zorgcontinuïteit.” Dat zijn de woorden van Rita Cuypers, ASGB-directeur. Het ASGB houdt daarover binnenkort een symposium.
We moeten aanstaande ouders goed informeren over de kortetermijngevolgen van een keizersnede. De langetermijngevolgen zijn wetenschappelijk nog niet helemaal duidelijk. Het Kenniscentrum sensibiliseert zorgverleners voor deze mogelijke gevolgen. In ons land bestaan belangrijke verschillen in keizersnedepercentages per ziekenhuis: van 12% tot 33%.
Jean-Claude Marcourt, minister van hoger onderwijs in de Franse gemeenschap, heeft zich bereid verklaard om in 2017 een toelatingsexamen voor artsen en tandartsen te organiseren.
Onder massale belangstelling is het project ‘Arts in nood’ (www.artsinnood.be) op 25 oktober officieel aan de pers voorgesteld. Meer informatie hierover kunt u lezen in onze volgende krant. Voor nu lichten we alvast één aspect uit het tableau: het project is dringend op zoek naar vertrouwensartsen.
Negen op de tien Belgen maken zich geen zorgen over seksueel overdraagbare aandoeningen.Dat blijkt uit een online enquête door onderzoeksbureau Ipsos naar de perceptie en kennis over soa's bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar.
Op 8 november trekt Domus Medica van leer met ‘Wegwijs voor starters’, het jaarlijkse infomoment voor beginnende artsen. Nieuw is dat de avond dit keer in twee fasen wordt opgesplitst. Dat is het resultaat van een participatieve beslissing, gemaakt in overleg met ’t Hop (Haio Overleg Platform) en met vertegenwoordigers van Jong Domus, die het infomoment al eens bijgewoond hadden.
Net toen we met dr. Pacqueu belden, was er die dag weer een arts met een mes aangevallen. De Brusselse homeopaat werd zwaar gewond van zijn praktijk naar het ziekenhuis overgebracht. Ralph Pacqueu heeft zijn huiswerk bijna klaar. Op 24 september verzorgt hij, in samenwerking met Domus Medica, een opleiding voor wie binnen zijn kring veiligheidscoördinator wil worden.
PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep) vraagt van de overheid dat huisartsen systematisch politiebescherming kunnen krijgen als ze daarnaar vragen. Volgens Johan De Paepe, korpschef van de Politiezone Sint-Niklaas, zal het niet meevallen om aan dat verzoek tegemoet te komen. Als alternatief wijst hij op de mogelijkheid van een contract tussen de kringen en private veiligheidsagentschappen.
Nu KB 78 op de schop gaat, heeft de FOD Volksgezondheid een site opgezet om de grote lijnen van de werf te omschrijven. De concepten waarop het werk gestoeld is, worden doorgelicht.
CM-voorzitter Luc Van Gorp lanceerde gisteren een oproep in de media om het debat over billijke artsenhonoraria te openen. Voorspelbaar werd er met grof geschut geschoten tussen CM en BVAS (Belgische Vereniging voor Artsensyndicaten). Daarbij werd door BVAS vooral naast het eigenlijke doel geschoten om zo in de ontstane stofwolk de essentie te doen verdwijnen.
Sinds enkele maanden publiceert het KCE newsletters met onderwerpen die meer specifiek verband houden met de huisarts. Het Kenniscentrum beseft dat de documenten die het uitbrengt (verslagen, guidelines, enzovoort) ontsnappen aan de aandacht van drukbezette huisartsen. Daarom besloot het om hen regelmatig 'digests' te bezorgen. Naast andere onderwerpen te lezen in de laatste editie: kindermishandeling en opstart van 'KCE trials'.
De Nobelprijs geneeskunde is zopas toegekend aan de 71-jarige Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi, voor zijn werk rond autofagie. De ontdekkingen van de nieuwe laureaat zijn niet alleen relevant voor het begrip van een aantal ziekten, maar zouden in de toekomst ook tot therapeutische toepassingen kunnen leiden.
Volgende week stelt de Koninklijke Academie van Geneeskunde (KAGB) aan minister Jo Vandeurzen en experts haar adviezen voor om artsenstages en -opleidingen te moderniseren. Dat past in de zesde staatshervorming. Ze pleit voor een 'cultuuromslag naar een lerende organisatie'. Peers moeten stagediensten en -meesters evaluëren volgens objectieve criteria, met eventueel een ranglijst tot gevolg.
Wie denkt dat hij last heeft van burn-out, stress, angst, depressie, overspanning of hyperventilatie kan op internetsite ‘Mijn kwartier’ (www.mijnkwartier.be) terecht voor een zelfhulpprogramma. Al eerder was aangetoond dat het programma een snelle afname van de stress teweegbrengt. Nu wijst een opvolgonderzoek bovendien uit dat het resultaat op langere termijn gehandhaafd blijft.
De regering geeft in eerste lezing groen licht voor een KB over de quota voor het artsenaantal dat ons land in 2022 nodig heeft. Maggie De Block volgt de Planningscommissie met een lichte bijsturing. Die benadert weer de 60/40 verhouding Vlaanderen-Wallonië.
Als we zo doorgaan met de toelatingsproef, zal de komende generatie artsen vooral sterk zijn in technologie en wiskunde. Het zullen mensen zijn die tussen hun zestiende en hun achttiende hoofdzakelijk geblokt hebben, en daardoor de laatste rechte lijn van hun adolescentie misgelopen zijn. Dat is de teneur van wat nefroloog Heidi Hoeben schrijft in een brief aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Ze geeft daarover vandaag een interview in De Standaard.
De uitslag van de toelatingsproef arts en tandarts cuvée 2016 is bekend. Alles samen zijn 1.165 kandidaten geslaagd. Dat is 14,5% van alle deelnemers.
Geef het KCE uw mening over praktijkrichtlijnen en maak kans op een Smart Watch of een gastronomisch etentje.
Op zaterdag 3 september organiseert de Voetbalfederatie Vlaanderen in samenwerking met de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen een symposium rond groei en maturiteit in de sport.
De overkoepelende vereniging van Vlaamse studenten geneeskunde (VGSO) reageert op het standpunt van de vereniging van Franstalige studenten geneeskunde (CIUM) in verband met het oordeel van de Raad van State over de quota in de geneeskunde. De VGSO stuurde haar bemerkingen naar politici, de pers en de publieke opinie.
Op 15 oktober organiseert Domus Medica een huisartsenconferentie annex vakbeurs. Dezelfde dag vindt op dezelfde plek de Netwerkdag Chronische Zorg plaats.
Eerst was er het Bologna-manifest dat alle diploma's in de EU gelijkwaardig stelde, nadien kwam het vrij verkeer van diensten (Bolkestein-richtlijn) in Europa en dan onze eigen contingentering. Een dodelijke mix voor de Vlamingen, aldus VGV-ondervoorzitter Lieve Van Ermen.
Het SVH zet op de Vlaamse feestdag nog eens in de verf dat de 60-40-regel om Riziv-nummers toe te kennen, niet mag wijzigen. Minister De Block mag daar evenmin aan tornen: ze moet het regeerakkoord respecteren dat verbiedt om communautaire zaken te behandelen.
De sector niet-dringend liggend ziekenvervoer spreekt kwaliteitsnormen af en onderwerpt zich hiervoor aan een accredatieprocedure, onder meer voor normen over hygiëne, patiëntenbegeleiding, taalgebruik, transparante facturatie en klachtenbehandeling.
Ook Rik Torfs, rector KU Leuven, mengt zich nu in het debat en vertolkt de wrevel van vele Vlamlngen. "Als Marcourt zijn zin krijgt, moeten we desnoods de sociale zekerheid splitsen."
Journalisten horen het wel vaker van artsen: “Schrijven? Niet zo mijn ding. Mag het even per telefoon?” Nochtans kan een heldere communicatie het verschil maken. In de kring, bijvoorbeeld. Of je nu kringvoorzitter, kringcoördinator, kringsecretaris of zorgtrajectpromotor bent, Domus Medica reikt een opleiding aan. In één voormiddag, op 24 september, halen we de kramp uit de vingers. Met de nodige aandacht voor het digitale.
Met de opmerkelijke uitspraak dat privacy vandaag misbruikt wordt als drogreden om vernieuwing tegen te houden, gooide APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel een steen in de kikkerpoel.
Het Centrum voor Huisartsgeneeskunde (CHA) van de Universiteit Antwerpen past zijn succesformule nog eens toe: huisartsen dragen wat ongewonere casussen voor, en experts pikken daarop in om het juiste beleid toe te lichten. Dit keer staat genetica op het programma, een voormiddag lang. De datum is 28 mei.
De focus van Doctors4Doctors (D4D) lag van bij de start op de aanpak en de preventie van burn-out. Maar welbevinden is meer dan het vermijden van burn-out. Bevlogenheid zit intussen ook in het vizier van D4D. Daarrond wordt nu van 26 mei tot 16 juni een training georganiseerd, in een bestek van drie donderdagavonden.
Tegen 31 mei moeten de dossiers rond de pilootprojecten ‘chronische zorg’ bij de overheid worden ingediend. Maar er blijken op het terrein nog heel wat vragen en onzekerheden te zijn. Vandaar dat Domus Medica en de Federatie Vrije Beroepen op woensdag 27 april voor de betrokken leden van kringen en LMN’s (en alle andere belangstellende zorgverleners) een postermarkt organiseren.
Met de opening van een orgaanmuseum in Hasselt verwezenlijkt patholoog-anatoom Johan Van Robays een aloude droom.
Het 2 jaarlijkse symposium van Huisartsenkring Noordrand (HARNO), op 30 april, is dit jaar gewijd aan de hematologische patiënt.
Vele arts-patiëntencontacten zien er straks anders uit. “Ongeveer een derde van de consultaties zal kunnen worden verholpen door een ‘kiosk’. De wachtkamer zal eruitzien als de first class-stoel in een vliegtuig.” Dat was één van de vele interessante uitspraken die vielen op het congres in AZ Damiaan, Health by Technology 1.0.
Met de1ste Vlaamse scriptieprijs onlinehulp en Knooppunt-online zet de onlinehulp nieuws stappen.
De werkgroep 1733 Leuven-Tienen is opgericht om een nieuw systeem te ontwerpen voor de triage van patiënten met een acute zorgvraag. De werkgroep heeft hiervoor specifieke protocollen ontwikkeld. Op 1 april worden ze uitgetest in een dry run. Eén en ander zal worden besproken op een symposium dat plaatsvindt op 26 maart. Ook minister De Block neemt er het woord.
Dr. Eric Boydens, bekend wegens zijn continue bezorgdheid om het psychisch welzijn, vestigt de aandacht op het symposium ‘Leefstijl en stress in eigen handen’, dat plaatsvindt op 19 maart in Gent.
Catherine Moureaux (P.S.) spoort minister-president van de Franstalige Gemeenschap Demotte aan om het KCE-rapport over de performantie van onze gezondheidszorg te baat te nemen voor een onderhoud met Maggie De Block. De ondermaatse bezetting beantwoordt de toekomstige noden voor de gezondheidszorg niet. "De artsendichtheid kan problematisch worden!"
Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) formuleert in een visietekst aanbevelingen over de herintegratie van chronische pijnpatiënten naar het arbeidscircuit.
Met 39 jaar op de teller voelt de wintermeeting geriatrie Oostende zich nog steeds jong. Traditiegetrouw worden we overspoeld met een enorm aanbod aan sprekers, gebundeld in niet minder dan 12 programma's.
Op 8 maart organiseert de Antwerp Health Law and Ethics Chair - AHLEC een studieavond over Informed consent. De geruchtmakende uitspraak van Cassatie waardoor de bewijslast van patiênt naar arts verschuift, zal er zeker ter sprake komen.
Medica, de Leuvense vereniging van studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen, organiseert op zaterdag 27 februari de 2de editie van het symposium ‘De arts van morgen’. De rol van de technologie in de geneeskunde staat centraal.
Op 20 februari organiseert Domus Medica een kringopleiding over digitaal werken in de huisartspraktijk. Het programma sluit aan bij de bepalingen van het pas gepubliceerde medicomut-akkoord 2016-2017.
Het tekort aan geriaters zal niet meteen verdwijnen en is een stuk ongunstiger in Vlaanderen. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op een schriftelijke vraag van Kattrin Jadin (foto) van de PFF of Partei fur Freiheit und Fortschritt.
Op vrijdag 29 januari 2016 organiseert de Universiteit Antwerpen samen met de Vlaamse en Nederlandse Verenigingen voor Artsen in de Zorg voor mensen met een Beperking, een symposium over “Genetica en verstandelijke beperking: stand van zaken en implicaties voor de zorg”.
Op vrijdag 5 februari 2016 vindt het veertiende Valentijn Vaccinatiesymposium plaats. Omdat er een negenvalent vaccin tegen HPV zit aan te komen, is de hoofdmoot in het programma een update over HPV-vaccinatie. Maar ook een aantal andere brandend actuele topics komen aan bod.
“Het is een evenement dat mij na aan het hart ligt”, zegt coördinerend arts Christel Foriers. “Destijds heb ik er zelf als hibo veel aan gehad. Vandaar dat ik al een vijftal jaar met volle overtuiging de ‘Wegwijs voor starters’ van Domus Medica organiseer, in samenwerking met HOP (Haio Overleg Platform).”
Omdat afstuderende artsen zelden voldoende zijn opgeleid in palliatieve zorg en omdat meer palliatieve zorg in het universitaire artsencurriculum op zich laat wachten, heeft de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen het initiatief genomen opnieuw een Basisopleiding palliatieve zorg voor artsen te organiseren.
Keynote speaker op de Kringvergadering van 28 november is triatleet Marc Herremans. Hij bijt de spits af met een verhaal over hoe de kringen en de individuele huisarts kunnen omgaan met snelle veranderingen in hun omgeving, incluis tegenslag.
Op 26 juni van dit jaar heeft de Vlaamse regering een besluit gepubliceerd waarin de opdracht van de huisartsenkringen wordt omschreven. “De formulering is naar ons gevoel redelijk vaag”, zegt dr. Koen Steel, covoorzitter van het Kringloket. “We willen er zeker van zijn dat we het besluit van de regering op de juiste manier interpreteren.” Dat is het centrale thema van de Kringvergadering die Domus Medica op 28 november organiseert.
Voor de vijfde keer organiseert het HIVA–KU Leuven een Europese conferentie over de staat van de verzorgingsstaat in de EU-landen. De verzorgingsstaat absorbeerde in zekere mate de crisis na 2008, maar dreigt nu een nieuwe zeepbel?
De eHealth-diensten zijn een geschikt middel om de samenwerking tussen artsen en apothekers te optimaliseren. Maar hoe ga je als huisarts of apotheker aan de slag met eHealth? En hoe werkt dit precies in Brussel? Om op deze vragen een antwoord te bieden, organiseren drie Brusselse gezondheidszorgorganisaties eind november een congres.
Op 21 november organiseert het Centrum Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen een update over hoest ‘De ene hoest is de andere niet’. Moderator Werner Van Peer: “We konden met dit navormingsprogramma niet huisartsgerichter zijn. Hoest is één van de frequentste klachten bij de huisarts, zeker in het seizoen waarin ons evenement plaatsvindt.”
Met die titel pakt Het Nieuwsblad uit in een paginagroot artikel over de vervrouwelijking van het specialistenberoep.
Het Intego-netwerk staat op de drempel van zijn derde decennium. Dat wordt op 9 oktober gevierd met een academische zitting.
Voor de vijfde keer al organiseert de onderzoeksgroep van HIVA een Europese conferentie over de Europese integratie van nationale zorgsystemen. Met gewaardeerde gastsprekers Herman Van Rompuy, Jo Vandeurzen en Patrick Develtere.
De eerste cardioQare resultaten bevestigen dat hartklachten bij vrouwen vaak worden miskend. Deze studie kwam tot stand in de hartcentra van het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove, AZ Maria Middelares Gent, AZ Groeninge Kortrijk en AZ Damiaan in Oostende.
In het voorjaar vernam u via onze nieuwsbrief dat huisartsenkring HARNO (Huisartsen Noordrand) dit jaar voor de eerste keer een CRA-cursus organiseert. Meer dan 40 huisartsen hebben intussen hun interesse kenbaar gemaakt. Er is plaats voor 60 cursisten.
Op de 46ste Medisch Psychologische Dag staat Domus Medica stil bij de invloed van sociale ongelijkheid op gezondheid. Lezingen zullen erop wijzen dat ziekte en gezondheid verweven zitten in een groter maatschappelijk geheel.
Op zaterdag 17 oktober organiseert het multidisciplinair borstcentrum van het UZ Leuven een symposium over borstkanker. In een tijdspanne van een voormiddag verzamelt de huisarts heel wat praktisch advies voor de dagelijkse praktijk.
De brief van D4D (zie artikel gisteren op onze site) belandde kennelijk meteen bij de medicomut. Die komt tegemoet aan de vraag om steun. De speciale taskforce burn-out bij artsen was immers opgedoekt bij een vorige medicomut.
De publicatiedruk bij wetenschappers ligt ontzettend hoog, met een nefast gevolg voor de kwaliteit, of zelfs gesjoemel. Zowel buitenlandse als binnenlandse wetenschappers hebben er genoeg van.
In een brief naar de overheid, de syndicaten en andere betrokkenen roepen Andy De Witte (voorzitter Doctors4Doctors) en Eric Boydens (afgevaardigd bestuurder Doctors4Doctors) op tot steun. Ze zien zich daartoe genoodzaakt omdat de medicomut plots onlangs de taskforce burn-out bij artsen stopte.
Voor de derde keer vindt ook in 2016 het ‘International Symposium of Prebiotics and Probiotics in Pediatrics’ plaats. Locatie: Gent. Tijdstip: eind april. Organisator is professor Yvan Vandenplas (diensthoofd kindergeneeskunde, UZ Brussel).
Het LevensEinde InformatieForum (LEIF) begint op 3 oktober opnieuw met de LEIF-opleiding voor artsen die meer willen leren over beslissingen rond het levenseinde. Deze editie krijgt extra aandacht aangezien erkende LEIF-artsen vanaf dit najaar hun advies bij een euthanasieverzoek terugbetaald krijgen vanuit het Riziv. Drie weken later start de derde editie van de PALM-opleiding van de Leerstoel Waardig Levenseinde, in samenwerking met de partners van w.e.m.m.e.l. Titularis van de leerstoel, opgericht door deMens.nu en de Vrije Universiteit Brussel, is prof. dr. Wim Distelmans.
In oktober 2016 start aan de Universiteit Antwerpen een postgraduaatcursus die verpleegkundigen voorbereidt op integratie in de huisartspraktijk. “We beantwoorden hiermee aan een vraag die huisartsen rechtstreeks tot ons gericht hebben”, zegt professor Peter Van Bogaert (vakgroepvoorzitter Verpleegkunde & Vroedkunde, UA). Hij zal het project toelichten op 12 september tijdens een opleidingsdag van Domus Medica.
Op zaterdag 17 oktober organiseert het IKG (geÏntegreerd Kankercentrum Gent) een symposium. Inschrijven kan vanaf 1 september.
Op donderdag 10 september 2015 organiseert Doctors4Doctors vzw haar eerste studiedag. Het thema is ‘Arts zijn: job of roeping? Hoe blijf ik als arts bevlogen en gezond?’
In 2021 kunnen de faculteiten geneeskunde in ons land een opleidingsattest toekennen aan 1.230 artsen en specialisten – 738 in de Vlaamse Gemeenschap en 492 in de Franse Gemeenschap. De ministerraad keurde dat algemene quotum goed op voorstel van Maggie De Block...
Een masteropleiding verpleegkunde en vroedkunde kan men alleen stevig onderbouwen als er in deze disciplines ook vernieuwend onderzoek plaatsvindt, zodat ze gelijke tred kunnen houden met de bestaande trends. Peter Van Bogaert (coördinator van het Centre for Research and Innovation of Care, Universiteit Antwerpen) geeft een voorbeeld. Published ahead of print.
In 2015 bestaat de masteropleiding verpleegkunde en vroedkunde van de Universiteit Antwerpen tien jaar. Naar aanleiding daarvan vindt van 4 tot 6 februari het congres CARE4 plaats. “Het programma richt zich niet alleen tot verpleeg- en vroedkundigen, maar ook tot een hele reeks andere zorgverleners, onder wie artsen”, geeft hoofdorganisator Peter Van Bogaert aan. Published ahead of print.
In een vorig artikel stelde dr. Peter Pype dat de bijscholing voor palliatieve zorg moet evolueren naar nieuwe formats en dat hierbij nood is aan een overkoepelend programma. Huisartsen willen hun kennis over palliatieve zorg bijspijkeren, zoals blijkt uit de vele vragen die ze stellen aan de verpleegkundigen van de palliatieve thuiszorgequipe. Maar de informatie slaat niet altijd neer onder vorm van duurzame kennis. Training van de palliatief verpleegkundigen om het overleg efficiënter te leiden lijkt nieuwe mogelijkheden te bieden. Published ahead of print.
Vandaag werd de nieuwe planningscommissie geïnstalleerd en volgde al een plenaire vergadering. Eerste opdracht worden de nieuwe artsenquota vanaf 2022 en tandartsenquota vanaf 2021.
Al voor de derde keer organiseren de Antwerpse studentenorganisaties SOGA, EMSA en Aesculapia een jaarlijkse benefietweek voor een goed doel. De studenten plaatsen dit jaar hun benefiet in het teken van diabetes in ontwikkelingslanden, een onderschatte problematiek.
Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat professor Jan De Maeseneer (Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, Universiteit Gent) zich laureaat mag noemen van de binnenlandse Francqui-leerstoel 2014-2015. Het was de Universiteit Antwerpen die, op voorstel van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, professor De Maeseneer voor deze onderscheiding voordroeg.
Domus Medica werkt in opdracht van minister Vandeurzen aan een vlottere samenwerking tussen alle eerstelijnspartners om de chronische zorg nog efficiënter te organiseren. Om te kunnen evolueren naar geïntegreerde mesoniveaus introduceerde Domus Medica hiervoor proefprojecten in de verschillende provincies.
In een brief namens het Vlaams Geneeskundigenverbond vraagt voorzitter Jan Dockx zich af of Vlaanderen gestraft moet worden voor 15 jaar goed beleid inzake de artsenopleiding. En moeten de Franstaligen beloond worden voor 15 jaar wanbeleid ter zake?
In het contingenteringsdebat heeft De Block het Vlaams Geneeskundigen Verbond (VGV) teleurgesteld...
Kinderartsen Karin Decaestecker (AZ Delta Roeselare) en Ilse De Henau (Jan Ypermanziekenhuis, Ieper) stelden het protocol voor dat ze in hun ziekenhuis opzetten om vaccinatie tegen kinkhoest bij zwangere vrouwen te bevorderen. In eerste instantie sensibiliseerden ze de gynaecologen, maar het protocol verwijst voor de vaccinatie naar de huisarts.
Met het dossier van de contingentering kreeg Maggie De Block een zware erfenis op haar bord. Ze dokterde een langetermijnoplossing uit die zowel noord als zuid moet bevallen. Met een stok achter de deur. Daarmee ligt de bal in het kamp van minister van Franstalig Onderwjis Marcourt.
Minister Marcourt zou nu toch gewonnen zijn voor een toelatingsexamen geneeskunde na het eerste jaar. Wait and see. Inmiddels handhaaft Vlaanderen zijn standpunt inzake de contingentering (video).
Naar goede gewoonte organiseert het Vlaams Artsensyndicaat ook dit jaar een najaarssymposium, dat plaatsvindt op 8 november. Het thema is ‘Administratie versus zorg’...
Op 13 december organiseert het Centrum Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen een studiedag met als titel ‘Eerste hulp bij opvoeden. Rol van de huisarts bij opvoedingsvragen.’
Op 28 februari organiseert Domus Medica voor het eerst een opleidingsnamiddag voor kringbestuurders. Deelnemers kunnen kiezen uit drie onderwerpen, die in parallelsessies worden besproken: informatisering, het opstellen van een toekomstplan voor de kring en boekhoudkundige vraagstukken.
Op 4 oktober organiseert huisartsenvereniging Domus Medica in het Gentse Vormingscentrum Guislain haar Medisch Psychologische Dag 2014. Het thema dit jaar is ‘Huisarts en internet’. “De arts, de patiënt en het medicament was de titel van het eerste Medisch Psychologische Weekend in 1970. Vijfenveertig jaar later zit de arts in de vierhoek arts, patiënt, medicament … en computer”, zegt dr. Magda Wijns namens de werkgroep Medisch Psychologische Dag.
Het Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen (CHA) en het Instituut voor Tropische geneeskunde van Antwerpen (ITG) organiseren op 9 mei gezamenlijk een navormingsvoormiddag rond gezondheidsadviezen en preventieve maatregelen voor reizigers.
Iedereen uit de gezondheidssector kan deelnemen. De winnaar uit elke categorie krijgt niet alleen naambekendheid, maar ontvangt ook 3.000 euro. Inschrijven kan tot 24 april 2015 op www.welldoneawards.be.
Op 18 maart verscheen het KB over de subsidiëring van Cebam in het Staatsblad. Cebam krijgt 181.000 euro, net op de valreep om de instelling zonder problemen verder te laten draaien. De werkingskosten van 2014 moeten er immers door gedekt worden en bij Cebam werken 12 mensen (weliswaar niet allemaal voltijds).
Tot nog toe was de enige beschikbare CRA-opleiding die van Crataegus. “Inhoudelijk hebben we absoluut geen enkel bezwaar tegen de Crataegus-opleiding”, zegt Philippe De Man, CRA en huisarts in Wemmel. “Het is niet de bedoeling hier op welke manier dan ook een krachtmeting aan te gaan.”
Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker! Met deze slogan start op 20 april 2015 de 4de editie van de Week van de Valpreventie.
Hoofd Virologie prof. Kevin Ariën van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en Jonge Academie.
Op zaterdag 7 november 2015 organiseren de diensten immunologie en kindergeneeskunde van het UZ Antwerpen een symposium over zeldzame ziekten in de immunologie.
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde (KAG) trekt ten strijde tegen een lijk dat nog uit de kast valt van Laurette Onkelinx: het KB van 23 augustus vorig jaar. Dat heft een duidelijke opsplitsing op tussen de bevoegdheden van basisartsen en artsen met een bijkomende beroepsopleiding. De dubbele cohorte afgestudeerden in 2018 zet het dossier op scherp.
Dit jaar zijn er 5578 deelnemers ingeschreven voor de eerste examensessie voor het toelatingsexamen voor arts en tandarts. Het gaat om een lichte daling in vergelijking met vorig jaar. De eerste examensessie vindt plaats op 7 juli 2015 in Brussels Expo. De tweede sessie op 25 augustus 2015. Dat meldt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Wat is de relatie tussen artsen, specialisten, apothekers en de digitale wereld? In welke mate maken zij gebruik van het internet? Hoe hebben zij de digitale middelen en toepassingen geïntegreerd in hun dagelijkse praktijk? Dit heeft het Centre d’Etudes sur les Supports d’Information Médicale onderzocht door middel van een grote enquête bij zorgverstrekkers. Benieuwd naar de resultaten? Published ahead of print.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...