Vandaag werd de nieuwe planningscommissie geïnstalleerd en volgde al een plenaire vergadering. Eerste opdracht worden de nieuwe artsenquota vanaf 2022 en tandartsenquota vanaf 2021.
Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, onderstreepte het belang van een zorgvuldig planningsaanbod van zorgprofessionals. Op basis van hun adviezen bepaalt de federale overheid hoeveel beroepsvergunningen er uitgedeeld worden aan huisartsen, specialisten en tandartsen. Dit zijn de zogenaamde globale quota, die de gemeenschappen vervolgens opdelen in subquota voor de verschillende subspecialisaties. De eerste opdracht voor de nieuwe Planningscommissie wordt het vastleggen van de quota voor artsen vanaf 2022 en voor tandartsen vanaf 2021. Aangezien de basisopleiding tot arts zes jaar duurt en de opleiding tot tandarts vijf jaar, moeten die quota beschikbaar zijn vóór de start van het academiejaar 2016-2017.
Dynamisch kadaster
Een belangrijk hulpmiddel voor het opstellen van deze quota zijn de dynamische kadasters van de zorgberoepen in kwestie. Die kadasters brengen het huidige werkveld nauwkeurig in kaart – hoeveel professionals zijn er momenteel aan de slag, wat is hun activiteitsgraad, waar werken ze, hoe oud zijn ze, enzovoort – en laten de Planningscommissie toe om de toekomstige noden qua medisch aanbod te berekenen. In mei stelde minister De Block het dynamisch kadaster van artsen voor, met gedetailleerde rapporten voor alle medische specialismen, en tegen eind dit jaar rondt de FOD Volksgezondheid het dynamisch kadaster van tandartsen af. Tijdens haar toespraak loofde minister De Block de 'uitzonderlijke kwaliteit' van de dynamische kadasters. De administratie en de Planningscommissie mogen terecht trots zijn op hun werk”, zei de minister. “En ik ben niet de enige die daar zo over denkt. De kwaliteit van de planning van gezondheidszorgbeoefenaars in ons land wordt ook internationaal naar waarde geschat. België zit niet voor niets de werkgroep ‘Joint Action on Health Workforce Planning and Forecasting’ van de Europese Unie voor!”
De Planningscommissie is aangesteld voor vijf jaar. Ze bestaat uit vertegenwoordigers van de universiteiten, de ziekenfondsen, de gemeenschappen, het Riziv, de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid en uiteraard van de verschillende gezondheidszorgberoepen.
Nog even de nieuwe samenstelling (effectieve leden) in herinnering brengen:
- Voor de universiteiten: Lieve Peremans, Jan Goffin, Cédric Hermans, Elie Cogan.
- Voor de ziekenfondsen: Rob Van Den Oever, Ivan Van der Meeren, Ann Ceuppens
- Voor de huisartsen: Roland Lemye, Peter Hoffman
- Voor de specialisten: Michel Masson, Dirk Bernard
- Voor de tandartsen: Michel Devriese, Marijke Vandevelde
- Voor Volksgezondheid: Dirk Devroey, Jacques Brotchi
- Voor Sociale Zaken: Michael Daubie
- Voor de Vlaamse Gemeenschap: Willy Peetermans
- Voor de Franse Gemeenschap: Philippe Lefebvre
- Voor de Duitstalige Gemeenschap: Olivier Warland
- Voor het Riziv: Pascal Meeus
- Voor de kinesitherapeuten: Johan Vandenbreeden, François Gruwez
Daarnaast zijn ook nog vertegenwoordigers aanwezig van de verpleegkundigen, de vroedvrouwen, de logopedisten.
Dr. Brigitte Velkeniers is herbenoemd als voorzitter van de commissie.
P.S.