De medische commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond organiseert op 24 juni een symposium met als thema ‘Safety first: toepassingen in de (wieler)sport’.
“Toen ik vorig jaar als wedstrijddokter in de Ronde Van België Stig Broeckx de eerste zorg toediende na zijn zware val en toen we op het WK in Qatar twee renners in een coma zagen belanden door de hitte, vatte ik de idee op om vanuit de wielerbond EHBO-opleidingen te organiseren voor artsen, verzorgers, begeleiders, coaches”, zegt Dr. Kris Vandermieren, sportarts in het medisch begeleidend team van Belgian Cycling en een van de sprekers. “Het is de bedoeling om bij een (wieler)ongeval altijd iemand in de buurt te hebben die kan helpen. Dit kan een arts zijn, maar even goed een verzorger of bondscoach.”
Op het programma staat naast een workshop BLS (Basic Life Support) onder andere ook een bijdrage over de praktische aanpak bij medische urgentie in het wielrennen. Dr. Kris Van der Mieren zal het hebben over zijn ervaringen op het WK in Qatar - waar hij begeleidend bondsarts was en waarvoor hij gedurende zes maanden de renners mee voorbereidde - over hoe om te gaan met ‘heat stroke’.
Daarnaast is er aandacht voor SCAT3-richtlijnen (Sport Concussion Assessment Tool – 3rd edition). “Dikwijls moeten we in enkele seconden beslissen en dan zijn duidelijke richtlijnen onontbeerlijk”, zegt Vandermieren. Zoals onlangs nog bij Niki Terpstra, die zwaar viel in de Ronde van België waar Vandermieren wedstrijddokter was. “Het is niet gemakkelijk om een toprenner uit een topploeg te dwingen om te stoppen. Maar achteraf bleek dat de énige juiste beslissing.”
Polis onder de loep
Ook de verzekeringstechnische aspecten van acute zorg in de wielersport komen aan bod. “Veel artsen beseffen niet goed genoeg wat hen boven het hoofd hangt als ze onvoldoende verzekerd zijn of als bepaalde activiteiten niet juist omschreven staan in hun polis. Velen zullen na het horen van dit deel hun polis onder de loep nemen!”
Inschrijven kan tot 16 juni via nico.ponnet@belgiancycling.be