Betalingswijze CRA blijft discussiepunt na nieuwe wetgeving

Sinds 1 april is nieuwe regelgeving van kracht voor de Coördinerend en Raadgevend Arts (CRA) in woonzorgcentra. Wat is veranderd en hoe implementeerde het CRA-platform Westhoek dit regionaal? Dr. Peter Chielens, CRA in Huize Proventier Poperinge, gaf een voorbeeld van ‘Good Practice’. Tegelijk werd duidelijk dat het kalf gebonden blijft bij de betalingswijze.

Dokter Chielens probeerde wat klaarheid te scheppen op het Symposium Capita Selecta VIII van de Orde West-Vlaanderen. Qua vergoeding verandert er inderdaad wel heel wat. Zo wordt die voor instellingen vanaf 50 bedden opgesplitst in een aanwezigheidsvergoeding (voor 3 uur per week aanwezigheid) van 65,63 euro per uur en een functioneel honorarium (FH). Dat functionele honorarium is bedoeld voor de uitvoering van het medisch zorgbeleid.

De nieuwe regeling introduceert ook al dan niet verplichte documenten. Dokter Chielens ging in op de drie belangrijkste.

Eerst en vooral een intentieverklaring die weliswaar niet wettelijk verplicht is maar toch een aanrader. Die expliciteert basiswaarden zoals samenwerking in vertrouwen en respect, open dialoog, zorg op maat, regionale samenwerking en organisatie van zorgcontinuïteit. Regionaal kunnen hier specifieke afspraken aan toegevoegd worden.

Ten tweede is er een wettelijk verplicht Algemeen Reglement Medische Activiteit (ARMA) geïntroduceerd. Alle bezoekende artsen moeten het tekenen. Het beschrijft het medisch zorgbeleid en bevat afspraken over samenwerking, de adviesbevoegdheid van de CRA’s, hun taken (bv. palliatieve zorg, infectiepreventie, risicomonitoring), processen/procedures en de betrokkenheid van behandelend artsen. Van de kant van de bewoner garandeert het de vrije artsenkeuze en inzage in het medisch dossier voor de CRA. Ook zaken als medicatiebeleid en facturatiemodaliteiten kunnen hierin worden opgenomen.

Tot slot is in de nieuwe regeling een contract tussen de instelling en de CRA verplicht. Het moet minimaal de prestaties, verwachtingen en betaling (aanwezigheidsvergoeding en FH) bevatten. Een exclusiviteits- of niet-concurrentiebeding zijn uit den boze, wat aansluit bij de vrije artsenkeuze. 

Kwalificaties zoals de locatie van de CRA en het volgen van vereiste opleidingen (6 modules binnen 4 jaar na aanstelling) kunnen in het contract staan. Afspraken over de aansprakelijkheidsverzekering, een vervanging en beëindiging horen hier ook bij.

Platform

Het regionaal samenwerkingsplatform Westhoek bestaat al langer dan de nieuwe regelgeving en anticipeerde er eigenlijk op. Het groepeert CRA's en directies/verantwoordelijken om richtlijnen te ontwikkelen en informatie te delen, met als doel het medisch beleid regionaal te uniformiseren. Alles op dezelfde leest schoeien verlicht immers het werk. Het platform steunt op werkgroepen en een stuurgroep om efficiënter te werken. 

Wie doet wat? De werkgroepen ontwikkelen richtlijnen over diverse onderwerpen (bv. mondzorg, compressietherapie, signaalgedrag) en focussen op implementatieondersteuning. Documenten worden via een website gedeeld. Interessant is ook dat men de delegeerbaarheid van CRA-taken onderzocht. Niet onbelangrijk, want ongeveer 15-20% van de taken kan worden gedelegeerd, meent dr. Chielens. Het functionele honorarium kan worden gebruikt om deze gedelegeerde taken te financieren. 

Koehandel?

Een heikel punt is precies dat het budget via de instelling wordt gestort. Een toehoorder noemde dat een koehandel en legde uit waarom: “Het Riziv stort het bedrag eerst door aan de zorginstelling, maar die kan zelf de CRA aanstellen. Zo komt de onafhankelijkheid van de CRA in het gedrang!”

Dokter Chielens kon hier enkel tegen inbrengen dat de discussies over de betalingswijze nog lopen. “Hoe het functionele honorarium precies wordt beheerd en wie de gedelegeerde taken betaalt (de CRA of de instelling) is nog niet uitgeklaard. De regeling is pas van 1 april in voege en de discussie gaat daar uiteraard over.“

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.