De werkgroep 1733 Leuven-Tienen is opgericht om een nieuw systeem te ontwerpen voor de triage van patiënten met een acute zorgvraag. De werkgroep heeft hiervoor specifieke protocollen ontwikkeld. Op 1 april worden ze uitgetest in een dry run. Eén en ander zal worden besproken op een symposium dat plaatsvindt op 26 maart. Ook minister De Block neemt er het woord.
De gedachte achter de nieuwe protocollen is dat iedere patiënt met een acute zorgvraag het soort hulp moet krijgen dat het best bij zijn probleem past. Omdat het niet de taak van de patiënt is hieromtrent de juiste keuze te maken, beoogt men alle acute oproepen in één hulpcentrale te laten samenkomen. Daar kunnen triageoperatoren aan de hand van de hogergenoemde protocollen beslissen welk soort hulp er moet worden geboden.
De werkgroep wordt bestuurd door dr. Chris Van der Mullen (huisartspraktijk Van ’t Sestich, Leuven). Alle belanghebbende zorgverstrekkers zijn erin vertegenwoordigd: de verantwoordelijke urgentieartsen van de twee regionale ziekenhuizen (Leuven en Tienen) en van het UZ Gasthuisberg, het Hulpcentrum 112, de huisartsenkringen van Leuven en Tienen en een afgevaardigde van de FOD Volksgezondheid. In het vooruitzicht van een gewestelijke uitbreiding is alvast voor iedere Vlaamse provincie een huisarts-projectcoördinator in functie getreden. Ook deze coördinatoren zetelen in de werkgroep, zodat de Vlaamse huisartsen breed in het project vertegenwoordigd zijn.
Met de nieuwe protocollen worden patiënten getrieerd naar 6 interventieniveaus: de MUG, de PIT, een ambulance, een interventie ‘huisarts prioritair’ (de huisarts begeeft zich onmiddellijk ter plaatse en bereikt de patiënt binnen het uur – als dit niet haalbaar is, wordt er opgeschaald naar een hoger middel), een interventie ‘huisarts gepland’ (de patiënt moet nog binnen dezelfde wachtshift van 12 uur door een huisarts gezien worden) of uitstel van zorg (het antwoord op de zorgvraag wordt met 12 uur uitgesteld).
Vanaf 1 april worden de protocollen onder leiding van de werkgroep Leuven-Tienen getest in een dry run. Het concept hiervan zal op het symposium worden toegelicht. Sprekers zullen de opportuniteiten en bedreigingen voor de spoeddiensten en huisartsenwachtposten tegen het licht houden. Minister De Block schetst de beleidsvisie waarin dit project kadert: een geïntegreerd model voor de niet-planbare zorgvraag. Het gedetailleerde programma vindt u hier. Medi-Sfeer brengt verslag uit.
Wanneer? Zaterdag 26 maart van 9 tot 13 uur.Waar? Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven (GPS: “Tiensevest”).
Inschrijven: Het aantal inschrijvingen is beperkt. Graag tijdig inschrijven via spoedgevallen@uzleuven.be met vermelding van naam, functie en Riziv-nummer.