Met die titel pakt Het Nieuwsblad uit in een paginagroot artikel over de vervrouwelijking van het specialistenberoep.
Het beroep van specialist vervrouwelijkt. Maar liefst zes op de tien studenten geneeskunde die zich specialiseren, zijn vrouw, dat is voor specialisten geen nieuws. Maar ziekenhuizen pakken daarmee nu zelf ook uit als 'troef': "Liefst zeven van onze 18 cardiologen en twee van onze vijf cardiochirurgen zijn vrouw", laat het UZA met enige fierheid weten. "We zijn het meest vrouwelijke cardiologenteam van het land." De behandeling van hartziekten is inderdaad nog een mannenzaak. Maar ook dat mannenbastion wankelt zodat het binnenkort niet echt nog een rariteit zal zijn. Zowel in de aula's van de KU Leuven, UGent als UAntwerpen zijn de mannen stevig in de minderheid bij specialistenstudies.
"Toen ik in 1993 begon te werken, waren er in heel het land amper tien vrouwen die deze job deden", getuigt dokter Inez Rodrigus, diensthoofd cardiochirurgie in het UZA in Het Nieuwsblad. "Ik had toen niet durven dromen dat ik ooit zoveel vrouwelijke collega's zou hebben." Ondergetekende beschreef dat fenomeen destijds nog uitvoerig in een speciaal dossier voor de medische pers.
Opleiding vrouwvriendelijker
De job van specialist is veeleisend en vaak moeilijk te combineren met de zorg voor kinderen. Maar vrouwen overwinnen die obstakels steeds vaker. Ze wegen ook meer door op de opleiding, in die mate dat bijvoorbeeld dr. Johan Van Wiemeersch nog uitpakte met een voorstel op De Specialist TV om tot een 80% opleiding te komen (1 dag per week vrijgesteld), wat een stuk vrouwvriendelijker zou zijn. Bijna 40% van de erkende specialisten in ons land is een vrouw. Dat is een vijfde meer dan tien jaar geleden.
Tot slot nog een opmerkelijke uitspraak: "De mannelijke collega's zijn ook vervrouwelijkt", zegt dokter Rodrigus."Ze willen tijd voor hun gezin. Omdat ze dat belangrijk vinden en omdat hun partner net zo goed aan het werk is. Mannelijke chirurgen nemen dus een deel van de zorgen voor de kinderen op zich." Iets wat ook tot uiting komt in onze serie 'De hemelbestormers' over specialisten in spe.
Urenlang aan een stuk opereren, is weliswaar zwaar, maar volgens Ilse Degreef, handchirurg van het UZ Leuven, niet echt een probleem voor vrouwen. "Het is nonsens dat vrouwen de job van chirurg fysiek niet zouden aankunnen. Na een slopende operatie ga ik geradbraakt naar huis, dat klopt. Maar dat geldt net zo goed voor mijn mannelijke collega's."
Overigens is een gender-onevenwicht in de ene of de andere richting steeds een slechte zaak. De Specialist steunt mee het volgende congres van de Medical Women's Association of Belgium dat dit jaar in het teken staat van de verschillen tussen... mannen- en vrouwenhersenen. Een aanrader! Inschrijven kan hier.