Opleiding tot veiligheidscoördinator voor de kring beschikbaar

Net toen we met dr. Pacqueu belden, was er die dag weer een arts met een mes aangevallen. De Brusselse homeopaat werd zwaar gewond van zijn praktijk naar het ziekenhuis overgebracht. Ralph Pacqueu heeft zijn huiswerk bijna klaar. Op 24 september verzorgt hij, in samenwerking met Domus Medica, een opleiding voor wie binnen zijn kring veiligheidscoördinator wil worden.

Naar aanleiding van de moord op collega Patrik Roelandt eind vorig jaar heeft dr. Pacqueu samen met Sophie Roelandt, dochter van de overledene, PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep) opgericht. PRaag heeft een veiligheidsplan opgesteld. Het omvat drie luiken, die zich respectievelijk richten tot de overheid, de kringen en de individuele huisarts. PRaag benadert, met juridische hulp, de overheid om het eerste luik te implementeren. De twee overige luiken zullen onder de bevoegdheid van de veiligheidscoördinator vallen.

“Het is de bedoeling dat iedere kring beschikt over een veiligheidscoördinator”, zegt dr. Pacqueu. De taken die hij de veiligheidscoördinator toewijst, vallen uiteen in vier groepen.

  • Gegevensverzameling: die behelst niet alleen het optekenen van de acute incidenten, maar ook het detecteren van praktijken die in een problemenzone liggen. Acute incidenten worden geregistreerd. Het slachtoffer krijgt hulp bij het aangeven van het incident bij de ordediensten. De veiligheidscoördinator houdt een lijst van risicovolle adressen bij. De wet verbiedt momenteel dit soort lijsten binnen een groep te delen. Maar de veiligheidscoördinator zou, op vraag van een arts, wel kunnen meedelen of een bepaald adres al dan niet op de lijst aanwezig is. “Minister Geens heeft gesuggereerd dat de veiligheidscoördinator als een tussenniveau zou functioneren tussen de praktijken en de overheid/politie”, aldus Ralph Pacqueu.
  • Informeren en sensibiliseren: de veiligheidscoördinator moet concrete veiligheidsmaatregelen voor de praktijken promoten. Hij zal het veiligheidsplan van PRaag uiteenzetten. Een andere opdracht is bijscholing over de wettelijke en deontologische regels rond (gedeeld) beroepsgeheim en privacy, “want ik heb het gevoel dat er daarover bij zorgverleners nogal wat misverstanden leven”, aldus de opleider. “De hulpverleningsplicht (versus schuldig verzuim) is niet zo absoluut als velen denken.” En hij benadrukt dat de informatie niet alleen de huisartsen moet bereiken, maar ook andere zorgverleners die aan huis komen. Nog in het bord van de veiligheidscoördinator: de praktische uitwerking van het bijstandsplan. Naar aanleiding van de zaak-Roelandt werkt Domus Medica aan een ‘noodstopgids’. Daarin wordt aangegeven hoe naasten de overdracht van de praktijk moeten regelen als een arts plots overlijdt. Het idee is dat artsen in groepen van een tiental collega’s organisatorische, financiële en deontologische afspraken maken voor het geval er zich een dergelijke noodsituatie voordoet. De veiligheidscoördinator staat in voor de praktische implementatie van dit concept.
  • Toezicht houden op het organiseren van veiligheidsmaatregelen binnen praktijken en de wachtpost, met inbegrip van de rijdende wacht.
  • Liaisonfunctie: dit verwijst naar het opzetten van het hoger vermelde tussenniveau. Naast het bijhouden van de risicolijst en het registreren/melden van incidenten, houdt dit in dat de veiligheidscoördinator een samenwerkingsprotocol met de politie uitwerkt, voor de preventieve begeleiding van huisartsen tijdens de wachtdienst.

Huisartsenbeurs

Niet alleen op de opleidingsdag van 24 september, maar ook op de Huisartsenconferentie met vakbeurs van Domus Medica op 15 oktober zal PRaag met informatie naar buiten treden. De problematiek bij plots overlijden van een huisarts, het veiligheidsplan en de noodstopgids, alsook juridisch advies aangaande de veiligheid van huisartsen en zorgverstrekkers komen aan bod. Maar eerst, de opleiding tot veiligheidscoördinator:

Wanneer? Zaterdag, 24 september van 9.30u tot 13u.

Waar? Odisee Hogeschool, Campus Waas, Hospitaalstraat 23, Sint-Niklaas

Inschrijven kan hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.