Huisarts Bruno Ariens uit Herenthout organiseert op 3 december samen met het Instituut voor Aandacht & Mindfulness (IAM) een opleiding ‘Slaapproblemen aanpakken’ voor huisartsen.
Slaapproblemen zijn een vaak voorkomend probleem. Een recent bevolkingsonderzoek toonde aan dat ongeveer 20% van de bevolking slecht slaapt. De ziekenfondsen komen tot vergelijkbare cijfers, soms zelfs hogere. “Er hangt nog steeds een soort van taboe rond het probleem. Vaak vinden mensen die slaapproblemen hebben het niet de moeite om er hun huisarts over te spreken. Ze denken dat het probleem uitsluitend kan aangepakt worden met medicatie. Wanneer de patiënt geen medicatie wenst te nemen, gaat hij al helemaal niet naar de huisarts ”, zegt dr. Bruno Ariens. “Anderzijds zijn er heel wat patiënten die net naar hun huisarts komen omdat ze een ‘pilletje’ willen. Zij zijn ontgoocheld wanneer ze geen geneesmiddel voorgeschreven krijgen.”
Met de opleiding wil Bruno Ariens net het geneesmiddelengebruik bij slaapproblemen terugdringen. “Is de patiënt nog vaak vragende partij, dan beseffen de huisartsen steeds meer dat medicatie geen oplossing is. De reflex om meteen geneesmiddelen voor te schrijven, verdwijnt stilaan. Dat neemt niet weg dat België nog steeds een absolute koploper is inzake medicatie bij slaapstoornissen. Veel mensen denken ten onrechte dat er geen andere oplossing is dan medicatie”, stelt dr. Ariens vast. En hier kan de huisarts zijn rol in spelen. “De huisarts moet wel beseffen dat het een heel arbeidsintensief proces is.”
Richtlijnen
De training die dr. Ariens geeft, biedt de huisartsen als het ware een draaiboek aan om hen te begeleiden bij de niet-medicamenteuze behandeling van een patiënt met slaapproblemen. “Huisartsen voelen de behoefte om dit probleem zorgvuldig aan te pakken, maar weten niet altijd hoe eraan te beginnen. Voor drie opeenvolgende raadplegingen geef ik punt per punt aan wat er moet gebeuren. Zeker voor de eerste twee raadplegingen moet een uur uitgetrokken worden. Ik belicht ook een eventuele vierde raadpleging voor patiënten die medicatie tegen slaapproblemen innemen. Ik geef uitleg over de medicatie en over de manier waarop die afgebouwd kan worden. Uit mijn eigen ervaring als huisarts weet ik dat de meeste mensen goed tot zeer goed geholpen worden met deze manier van behandelen. Soms tot verbazing van de patiënt of diens familie. Bij kinderen met slaapproblemenzijn die vaak na twee à drie weken al verdwenen. In de opleiding maken we gebruik van de bestaande officiële richtlijnen. Die zijn echter zeer theoretisch en weinig praktisch. Wij proberen die theorie naar de dagelijkse praktijk om te zetten.”
Voor deze opleiding werkt Bruno Ariens samen met het Instituut voor Aandacht en Mindfulness (IAM). “Een goede en logische samenwerking”, stelt de huisarts uit Herenthout. “Bij de aanpak van slaapproblemen maak ik immers ook gebruik van mindfulness en autosuggestieoefeningen. Deze oefeningen zijn heel belangrijk omdat we er op die manier in slagen het piekeren voor en tijdens het slapengaan te laten afnemen. En net dat piekeren is vaak een oorzaak voor slaapproblemen.”
De opleiding ‘Slaapproblemen aanpakken’ vindt plaats op zaterdag 3 december van 9.30 tot 12.30 uur in het Instituut voor Aandacht en Mindfulness, Magerstraat 107, 9070 Destelbergen.
Deelnameprijs: 85 euro.
Inschrijven kan via deze link.