De Vlaamse regering komt morgen/vrijdag opnieuw met een eenmalige vergoeding voor de stagiairs in het laatste jaar van de opleiding verpleegkunde. Nochtans was in het regeerakkoord een structurele vergoeding voorzien, betaald door de sector. "Vlaanderen is nu eigenlijk de factuur aan het betalen van een probleem dat federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet oplost", vindt de Vlaamse CD&V-fractie.
In principe zijn stages in Vlaanderen onbezoldigd, maar in het geval van de studenten verpleegkunde gaat het om een stage die bijna een heel academiejaar duurt, met kosten voor onder meer vervoer en kleding. De Vlaamse regering kent hen daarom elk jaar een onkostenvergoeding toe. Vorig jaar ging het om 1.000 euro.
Vrijdag staat de vergoeding opnieuw op de agenda. CD&V dringt echter aan op een structurele oplossing. "Met jaarlijkse ad-hocbeslissingen creëer je alleen maar stress bij studenten. Een structurele regeling dringt zich op", zegt Brecht Warnez van CD&V.
Die structurele vergoeding, betaald door de sector, staat ook in het Vlaamse regeerakkoord. Om ze in te voeren, moet het statuut van de stagiaris verpleegkunde echter worden erkend op federaal niveau, met het statuut van verpleegkundige in opleiding (VIO). Federaal lag daarvoor, zowel in de vorige als in de huidige legislatuur, een wetsvoorstel klaar, maar dat is nog steeds niet behandeld.