Waakzaamheidsfase Vlaams Warmteactieplan van start

De waakzaamheidsfase van het Vlaams Warmteactieplan is vandaag/donderdag van start gegaan. Het Vlaams departement Zorg volgt tot en met 30 september dagelijks de voorspelde maximumtemperaturen en de gemeten ozonconcentraties op. Zo kunnen organisaties die werken met kwetsbare groepen, zich tijdig voorbereiden op een komende warmteperiode, aldus het departement Zorg in een persbericht.

Zoals elk jaar gaat de waakzaamheidsfase van het Warmteactieplan op 15 mei in. Hoge temperaturen kunnen immers zowel lichamelijke als mentale gevolgen hebben, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met onderliggende ziektes. Door de klimaatverandering zullen die effecten alleen maar toenemen, klinkt het.

"Als klimaatarts wil ik graag het belang van tijdige maatregelen tegen hitte, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen, in de verf zetten. Warmteperiodes kunnen namelijk leiden tot gezondheidsproblemen zoals uitdroging, hitte-uitputting en zelfs vroegtijdige sterfte", stelt Jules Vertriest, klimaatarts bij het departement zorg.

"Een goede voorbereiding is dus essentieel. Door het nemen van preventieve maatregelen, zoals voldoende drinken, het vermijden van directe zon en het creëren van koele ruimtes, kunnen we levens redden en de gezondheid van onze meest kwetsbaren beschermen", aldus de arts.

Wie met kwetsbare groepen werkt, kan zich voorbereiden door de kennis rond hitte op te frissen en afspraken te maken binnen de organisatie. Een goed hitteplan komt van pas, maar ook structurele maatregelen zoals pakweg zonneweringen of een groene omgeving.

Lokale besturen, thuiszorgdiensten, ouderenzorgvoorzieningen, kinderopvanginitiatieven, scholen en jeugdverenigingen ontvangen vandaag/donderdag een nieuwsbrief met de oproep om zich voor te bereiden op de zomer. Sensibiliserings- en ondersteuningsmateriaal is te vinden via www.warmedagen.be. Daar vinden ze ook inspiratie voor lokale acties.  

Het Vlaams Warmteactieplan omvat niet alleen een waakzaamheidsfase, maar ook een waarschuwingsfase. De waarschuwingsfase start 0 tot 2 dagen voor het echt erg warm wordt. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken: zo weten ze dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen. Uitzonderlijk is er ook een federale alarmfase: die is nog maar een keer afgekondigd, in de zomer van 2020.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.