Al voor de derde keer organiseren de Antwerpse studentenorganisaties SOGA, EMSA en Aesculapia een jaarlijkse benefietweek voor een goed doel. De studenten plaatsen dit jaar hun benefiet in het teken van diabetes in ontwikkelingslanden, een onderschatte problematiek.
“De wereld telt 382 miljoen diabetespatiënten”, weet Steven Van Offel, student 1e master geneeskunde. “Dat is 11 keer meer dan er aidspatiënten zijn. 80% van ’s werelds diabetespatiënten leeft in low and middle-income countries, de ontwikkelingslanden, zeg maar. Dit zijn cijfers die ons als geneeskundestudenten met verstomming slaan. Zeker omdat de meeste ontwikkelingsprojecten zich richten op malaria, aids, kraamsterfte en andere problemen die typisch met ontwikkelingslanden worden geassocieerd.”
De studenten willen twee luiken omvatten met hun benefiet. Enerzijds willen ze sensibiliseren rond deze internationale problematiek, anderzijds willen ze geld inzamelen om de diabeteszorg in Congo te ondersteunen.
“De diabetesgezondheidszorg in Kinshasa is de jongste 40 jaar uitgebouwd door de Belgische zuster en dokter Marguérite De Clerck”, vervolgt Steven Van Offel. “Voor de medicatie kan dokter De Clerck gemakkelijk een beroep doen op sponsors, maar voor de patiënteducatie ligt dat moeilijker. Voor patiënteducatie maakt men gebruik van boekjes waarin met duidelijke tekeningen en tekst (in het Frans) alle nodige uitleg staat. Een oplage van 1.000 boekjes van 64 pagina’s in kleur kost al meteen 5.000 dollar en de laatste oplage is zo goed als uitgeput. Met het geld van onze benefietweek zal een nieuwe oplage gedrukt worden.”
Om artsen van bij ons voor het opkomende probleem van diabetes in ontwikkelingslanden te sensibiliseren, en hen de gelegenheid te bieden een kleine financiële bijdrage te leveren, vindt op dinsdagavond 3 maart een symposium plaats.
Na een inleiding van professor Christophe De Block (Universiteit Antwerpen) over het ziektemechanisme en de behandeling van diabetes, wordt de situatie op wereldniveau door deskundigen belicht.
Dokter Geert Laleman (Instituut voor Tropische Geneeskunde) bespreekt gezondheidssystemen voor diabetes in ontwikkelingslanden. Zijn lezing sluit aan bij de presentatie van professor Em. Raoul Rottiers (UGent), die stilstaat bij de internationale epidemiologie van diabetes, vandaag en in de toekomst.
De avond wordt afgesloten met een documentaire van de Oscargenomineerde Edward Lachman, In the Hearts of Africa, waarin vier jonge Congolese diabetespatiënten getuigen over hun ziekte.
Titel? Diabetes in ontwikkelingslanden: een onzichtbare strijd |
---|
Waar? Auditorium F. Nédée, gebouw Q, Campus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, Wilrijk Wanneer? Dinsdagavond 3 maart 2015. Ontvangst met broodjes vanaf 18.30u, start symposium om 19.00u. Einde voorzien rond 22.00u. Pauze tot +/- 20.45u. Inschrijven? Ja, op http://www.emsa.be/node/66#inschrijven Accreditatie? Ja, aangevraagd voor de rubriek Ethiek en economie Prijs? €3, ten voordele van het Centre de l’éducation pour le diabète in Kinshasa. |