Op 18 maart verscheen het KB over de subsidiëring van Cebam in het Staatsblad. Cebam krijgt 181.000 euro, net op de valreep om de instelling zonder problemen verder te laten draaien. De werkingskosten van 2014 moeten er immers door gedekt worden en bij Cebam werken 12 mensen (weliswaar niet allemaal voltijds).
De vertraging bij de uitbetaling was onder meer te wijten aan de regeringswissel en de extra begrotingscontrole. Als Maggie De Block haar beleidslijn, die geaxeerd is op evidence based medicine wil doordrukken, dan is Cebam zeker een van de instellingen die meer gewicht zal krijgen. Cebam heeft immers als opdracht om evidence-based practice, evidence-based medicine en evidence-based nursing in ons land te stimuleren.
Directeur Patrik Vankrunkelsven en zijn mensen moeten daarom congressen organiseren, artikels opstellen en opleidingen opzetten om die doelstelling te verwezenlijken. Idem dito voor de Cochrane-activiteiten (systematische reviews). Cebam biedt een validatiemethode aan van internationaal wetenschappelijke aanbevelingen en reikt tools aan voor de validatie binnen het domein van de gezondheidszorgbeoefenaars. Tot slot neemt de instelling deel aan de activiteiten van de vzw 'EBM-practiceNet'. Uiterlijk tegen 1 april moet de organisatie haar financieel rapport klaar hebben om de toelage te krijgen. Maar gelukkig kan Cebam al eerder op een voorschot van 75% rekenen als het werkplan werd goedgekeurd.
Kaasschaaf
Vankrunkelsven: "Jaren geleden, bij onze start, kregen we nog een toelage van 200.000 euro. Intussen werd de welbekende kaasschaaf gehanteerd voor besparingen, zodat we nu moeten rondkomen met 181.000 euro. De toelage verliest elk jaar wat aan kracht omdat ze niet geïndexeerd wordt. Steeds meer moeten we dus alles uit de kast halen om rond te komen. Onze overheadkosten liggen op 10%, een aanvaardbaar percentage voor dergelijke organisaties. Elders bedragen ze geregeld 15 tot 20%."
Of die kosten dan niet aan de hoge kant liggen, vergeleken met die van de ziekenfondsen (3 tot 4%)? "Die vergelijking gaat niet op", aldus Vankrunkelsven. "Ziekenfondsen moeten bij wijze van spreken enkel bedragen ontvangen en doorstorten. Onze administratieve lasten en andere kosten (lokalen, verwarming, elektriciteit...) liggen een pak hoger."
Politiek 'ontluisd'
Een doorgedreven evidence-based policy vergt dus een forsere toelage voor Cebam. Maar of dat er in deze besparingstijden in zit, is zeer de vraag. Zelfs al wordt Cebam geleid door De Blocks voormalige partijgenoot die bovendien ook beroepsmatig zeer kort bij haar staat als huisarts. Vankrunkelsven zet wel de puntjes op de i: "Sinds enige tijd ben ik politiek 'ontluisd' zoals dat heet. Als directeur stel ik me politiek neutraal op."
Of Cebam zich met zijn projecten ook specifiek richt op de specialisten? "Specialisten zijn doorgaans al beter uitgerust dan andere gezondheidswerkers om evidence-based te werken, maar we staan altijd klaar om hen te helpen bij het onderscheid tussen zogenaamde 'goede' en 'slechte' literatuur. Specialisten laten zich op dat vlak iets minder snel adviseren, huisartsen hebben doorgaans al meer het nut begrepen van evidence based richtlijnen. Anderzijds: ik herinner me onlangs nog een navorming bij de stomatologen die door deze beroepsgroep ten zeerste gewaardeerd werd."