'Uberization' van de gezondheidszorg is begonnen

Vele arts-patiëntencontacten zien er straks anders uit. “Ongeveer een derde van de consultaties zal kunnen worden verholpen door een ‘kiosk’. De wachtkamer zal eruitzien als de first class-stoel in een vliegtuig.” Dat was één van de vele interessante uitspraken die vielen op het congres in AZ Damiaan, Health by Technology 1.0.

Die toekomst is nu al in de maak. Zo vind je een stoel met een arsenaal aan meetapparatuur zoals ze nu al deels wordt toegepast op de diabetesafdeling in het ziekenhuis van Sint-Niklaas bijvoorbeeld. De glucosemeter wordt uitgelezen en gewicht, bmi, bloeddruk, saturatie en hartslag worden tijdens het wachten op de consultatie gemeten.

De stap naar een link met andere databanken is vaak noodzakelijk. “Vandaag koppelen we al databanken zonder ze te ontsluiten”, aldus Jo De Boeck, CTO van Imec. "En dat is niet altijd evident."

Ook Jo De Cock, CEO van het Riziv, beseft dat we in een transistieperiode zitten. “We zitten tussen vonk en vlam. Het komt erop neer om die technische realiteit in te bedden in het gezondheidssysteem. Dat vergt een goed kennisbeheer en de ontsluiting daarvan. Maar dan moet iedereen zijn eiland durven verlaten en zich in netwerken integreren. Wat kan met  waarborgen die de ‘trust’, dat vertrouwen, tot stand kunnen brengen.” (1)

In 2008 ontstond het e-Health platform. “Met nu vijf ‘hubs’ waar gegevens ontsloten kunnen worden. We kozen uit veiligheidsoverwegingen niet voor een centrale opslag. Maar op het  grondgebied België moet je overal dezelfde kansen hebben om gegevens te ontsluiten.” Vorig jaar startte het project Health Data om na te gaan welke gegevens er precies  beschikbaar zijn. “Er zijn 150 medische registers en de bedoeling is die systematisch te integreren en aan te vullen met e-Health gegevens.

Middenweg vinden

Hoe we moeten omgaan met die hoeveelheid aan gegevens roept ook dilemma’s op.

Als u bij de radioloog een foto laat maken na een val en daaruit blijkt toevallig ook dat u longkanker hebt, dan moet de arts dat melden”, zegt professor oncologie Koen Kas. “Stel je voor dat ons genoom beschikbaar is, dan moet hij op vandaag 57 afwijkingen melden die hij toevallig vindt. Maar we gaan die balans zien verschuiven als die 57 waaraan we iets kunnen doen er straks een paar duizend worden. Daarover zullen we moeten nadenken.”

De Cock: “Hoe ga je het systeem van klinische biologie helemaal heroriënteren? Wanneer is iets een ‘medical device’ en wanneer is het een ‘informaticatoepassing’ en hoe ze te ijken? Maar laten we vooral niet in een kramp schieten en kijken naar de opportuniteiten, zorgzaam zijn en de risico’s in ogenschouw nemen, want hoe dan ook: de ‘Uberization’ van de gezondheidszorg is begonnen.

De Specialist gaat dieper in op dit congres in een volgende editie.

 

(1) Een roadmap voor de komende jaren: zie www.plan-egezondheid.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.