Het Verzekeringscomité keurde zopas ruim 120.000 euro goed voor investeringskosten van vijf wachtposten: wachtpost Midden-Brabant, Haspengouw (HWP 37), Pageni, Charleroi en Luxemburg-Dinant.
Sinds 1 januari voerde het Brusselse centrum Athena 1.343 consultaties uit. Het centrum raakt almaar bekender en naar schatting zal hij ongeveer 6.000 mensen geholpen hebben tegen het jaareinde. Een dozijn huisartsen draait mee in een beurtrol, betaald per uur. Met een paar extra handen zouden het managementrooster en vervangingen eenvoudiger worden.
Waarom deelnemen aan de wacht op vrijwillige basis? Uit plichtsbesef en solidariteit met de plaatselijke collega’s. Dat zijn de belangrijkste beweegredenen van de Franse huisartsen, blijkt uit een bevraging. Maar wie jonger is dan 40 bekijkt dat ietsje anders. En de werkoverlast overdag maakt hen koele minnaars.
Op 29 maart 2019 gaat de Wachtpost Houtland van start. De wachtpost wordt georganiseerd door de huisartsen van de eerstelijnszone Houtland-Polder in de Sint-Rembertlaan 15 in Torhout, in samenwerking met AZ Delta, om in september ter verhuizen naar de vlakbij gelegen hoofdingang van het ziekenhuis.
De voorstellen van de erkenning van de huisartsenwachtposten werden goedgekeurd op de jongste Medicomut. Met de Rizivpremie voor gepensioneerden is het minder goed gesteld.
"Ik neem het onze Vlaamse collega’s niet kwalijk dat ze hun belangen verdedigen, Maar naar hun verwachtingen wordt geluisterd. Wij van onze kant waren niet zo gelukkig., moppert Guy Delrée, voorzitter van de Waalse wachtposten (FAGw). De voorzitter van de Vlaamse wachtposten Stefan Teughels reageert laconiek.
"Ik heb natuurlijk niets tegen de Vlaamse confraters. Ik neem het hen niet kwalijk dat ze hun belangen verdedigen, hun visie. Maar naar hun verwachtingen wordt geluisterd. Wij van onze kant waren niet zo gelukkig..."
De financiering 2018-2019 van de wachtposten is rond sinds eind vorig jaar. Een stevig budget werd voorzien voor dit jaar (zie tabellen voor details). Karel De Crem geeft de visie van een net opgerichte Vlaamse wachtpost.
De vzw GBBW (Garde Bruxelloise - Brusselse Wachtdienst) breidt zijn netwerk uit met de opening van twee nieuwe wachtposten in de gemeenten Etterbeek en Vorst om beter te kunnen inspelen op de behoeften van de Brusselse bevolking.
Hoe werd het winnende Brugse project gemotiveerd? Wat maakte dat het recht had op de veiligheidsprijs Patrik Roelandt?
Bvas stelt met tevredenheid vast dat in het voorontwerp van wet inzake kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg de waarden ingeschreven zijn die het syndicaat verdedigt: de vrijheid en haar logisch gevolg, het initiatief.
Guy Delrée, van het Waalse Fag (forum van huisartsenkringen) verwijst naar het regeerakkoord (1) waar het principe van de wachtplicht al zit ingebakken.
De federale gezondheidsminister legt de laatste hand aan een wetsontwerp dat huisartsen uitdrukkelijk verplicht om de wachtdienst te verzekeren bij de bevolking. Nu gaat het alleen om een ethische verplichting.
In bepaalde regio’s sloten huisartsenkringen een samenwerkingsprotocol met de lokale politie. Bvas stelt met tevredenheid vast dat minister Jan Jambon deze vorm van vrijwillige samenwerking wil faciliteren en uitbreiden naar andere politiezones.
Eind vorige week maakte het Riziv bekend dat de eerste fase van de registratie nu toch van start gaat op 1september en loopt tot en met 30 november. Maar Wachtposten Vlaanderen doen dit al jaren en heeft er veel vragen bij.
Sinds 1 september 2018 startte de eerste fase om de wachtactiviteit door de huisartsenwachtposten te registreren. Door deze registratie kan het stelsel van beschikbaarheidshonoraria voor huisartsen wijzigen.
Na een jaar audit en reflectie heeft Möbius onder de artsen een powerpoint-presentatie met conclusies over de wachtposten verspreid. Wachtposten Vlaanderen laat zich niet onbetuigd: de respons oogt als een 30 pagina’s tellend document, met een aanzienlijke dichtheid aan argumenten. Medi-Sfeer besprak de voornaamste aspecten met voorzitter Stefan Teughels. Hieronder een paar elektronische quotes. De rest leest u in onze krant.
Midden 2018 kunnen patiënten uit Torhout, Koekelare, Kortemark, Gistel, Ichtegem en Oudenburg voor de dringendste gezondheidsproblemen in het weekend en op feestdagen terecht in de Huisartsenwachtpost Houtland. “Een toonvoorbeeld van partners in zorg” zeggen de beleidsverantwoordelijken van het Sint-Rembertziekenhuis dat zijn infrastructuur ter beschikking stelt.
Vorige vrijdag vond op het kabinet-De Block een vergadering plaats rond de audit van de wachtposten. De auditeurs van agentschap Möbius maakten hun resultaten bekend. “Een aantal overwegingen hadden we al eens gehoord”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “En over bepaalde aspecten waren er vanuit de wachtposten vrij schaarse gegevens verzameld. We mogen dan ook niet te snel conclusies trekken.”
“Niets revolutionairs, maar toch een interessante oefening.” Dat zei Bvas-ondervoorzitter Jacques De Toeuf over de audit van de wachtposten. “Het is raar”, voegde hij eraan toe. “Er is niet echt een goede verklaring voor de aanzienlijke verschillen in werkingskosten tussen de wachtposten.”
Op de officiële opening van de nieuwe wachtpost Antwerpen-Oost gaf dr. Bert Winnen een kort commentaar over de resultaten van de audit die de voorbije maanden bij de wachtposten van het hele land liep.
Zoals bij veel ziekenhuizen het geval is, moet ook het AZ Jan Portaels van Vilvoorde vaststellen dat zijn spoeddienst overbelast wordt door een instroom van patiënten die het best op een ander zorgmenu kunnen geholpen worden. Voor de directie van het ziekenhuis was het duidelijk dat dit probleem alleen in samenwerking met de huisartsenkring kon worden opgelost. Ziekenhuisartsen en huisartsenkring HARNO hebben een pilootproject uitgewerkt, dat binnenkort aan de overheid wordt voorgelegd.
Enkele Nederlandstalige artsen en patiënten krijgen ongelijk in hun kort geding tegen een tweetalige wachtdienst in Brussel. N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene hoopt op beroep.
Half oktober is in Brugge een project voor de fysieke triage bij niet-planbare zorg van start gegaan. De artsen van Antwerpen-Oost hebben een gelijkaardig dossier op stapel staan. De Belgische beroepsvereniging van spoedartsen (BeCEP) kan zich niet in het concept vinden.
Op 2 september verhuisde de wachtpost van huisartsenkring Deurne-Borgerhout. Ze staat nu schouder aan schouder met AZ Monica. Haar nieuwe naam is ‘Huisartsenwachtpost Antwerpen-Oost’. Meteen veranderde ook de kring van naam. Het is nu Huisartsenkring Antwerpen-Oost. Maar er zit nog meer verandering aan te komen: de wachtpost en de spoeddienst van AZ Monica stappen weldra in een triageproject. De wachtpost wordt officieel geopend op donderdagavond, 17 november.
Op 21 oktober is op de campus van AZ Sint-Jan de nieuwe wachtpost van wachtzone HAWAP ingehuldigd. Voor het eerst zitten een huisartsenwachtpost en een spoeddienst samen onder één dak, met één ingang. Wie zich aanmeldt, kan in de inkomhal één van beide wegwijzers volgen: de huisartsenwachtpost naar links, de spoeddienst naar rechts. Minister De Block was voor de gelegenheid speciaal naar Brugge afgezakt om haar enthousiasme voor het project te betuigen.
Het actieplan van PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) omvat 3 rubrieken met ieder 4 actiepunten. De 3 rubrieken zijn gegevensverzameling, politionele acties en juridische aanpassingen.
PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) wil ervoor zorgen dat zorgverleners die huisbezoeken afleggen, politiebescherming kunnen opvorderen (zie artikel ‘Actieplan PRaag vraagt politiebescherming’). Om efficiënt van dat recht gebruik te kunnen maken, is het belangrijk dat zorgverleners weten welke patiënten een veiligheidsrisico voor de zorgverlener vormen. Dat is één van de meest opmerkelijke krachtlijnen in het PRaag-voorstel.
Van de 924 geregistreerde incidenten werd 56% niet juridisch opgevolgd, een nooit eerder gezien percentage.
Zeven maanden na de feiten kan Sophie Roelandt haar emoties nog altijd niet in bedwang houden als ze op een persconferentie vertelt over de eerste uren, dagen en weken na de moord op haar vader. Toen dr. Patrik Roelandt vorig jaar op 1 december bij patiënt Danny Samyn op huisbezoek ging, bracht de betrokkene hem met messteken om het leven. De jonge vrouw is één en al verontwaardiging. Ze wil actie, en wel onmiddellijk.
In onze vorige nieuwsbrief berichtten we over de verhuizing van de wachtpost Antwerpen-Oost naar de site van AZ Monica in Deurne. In het artikel werd de vraag gesteld of het hier ging om een breuk met het verleden, omdat destijds gezegd werd dat de eigen identiteit net bewaard bleef door zich niet in de nabijheid van een ziekenhuis te vestigen. Meer duidelijkheid over de zaak hieronder, incluis een reactie van de wachtpostvoorzitter.
Opmerkelijk: de huisartsenwachtpost Deurne-Borgerhout, ooit de allereerste van Vlaanderen, verhuist om zich naast het ziekenhuis AZ Monica te vestigen. Een breuk met vroeger: toen heette het dat de eigen identiteit bewaard bleef door zich niet in de onmiddellijke buurt van een ziekenhuis in te planten.
Op 1 juli is Huisartsenwachtpost Herkenrode verhuisd naar een gebouw vlak naast het Virga Jesse Ziekenhuis van Hasselt. De verhuizing kadert in het samenwerkingsakkoord dat eerder dit jaar tot stand kwam tussen Huisartsenkring Herkenrode en het netwerk Jessa Ziekenhuis.
Tijdens de voorbije algemene vergadering koos de Union des MG du Borinage (UMGB) massaal voor de het idee om de huisartsenwachtdienst te stoppen om 22 uur (tot 8 uur de volgende ochtend). Vanwaar deze motie? Het welgekende tekort aan artsen dat actief aan de wacht deelneemt – en de gevolgen daarvan voor diegenen die actief blijven – en de dreigende schaduw over de huidige financieringsmechanismen van hun activiteiten.
Wachtposten Vlaanderen is verveld tot vzw Wachtposten Vlaanderen. Daarmee wordt de feitelijke vereniging vervangen door een vereniging met rechtspersoonlijkheid.
Bij een niet-planbare zorgvraag komt het erop aan de patiënt zo snel mogelijk met het meest aangewezen middel te helpen. Dat wil al eens fout gaan: als de patiënt op eigen houtje beslist, komen enkelverstuikingen op de spoeddienst terecht, terwijl patiënten met een hartinfarct in eerste instantie de huisarts contacteren. Het project 1733 beoogt dit te verhelpen.
Het KCE heeft zopas een rapport uitgebracht over de organisatie en financiering van de spoeddienst. Een belangrijke conclusie van het KCE luidt dat huisartsenwachtposten en spoeddiensten moeten worden samengebracht in centra voor ongeplande acute zorg, met één centrale toegangspoort en triage van de patiënten. Daarbij zou de wachtpost 24/7 toegankelijk zijn. Het Kartel heeft bij het KCE een minderheidsnota ingediend.
In het recentste medicomut-akkoord stond dat er tegen 31 maart 2016 een model klaar moest zijn voor een afsprakenplan tussen spoeddiensten en huisartsenwachtdiensten. Tegen diezelfde datum moesten er ook standaardiseringscriteria voor de wachtposten beschikbaar zijn.
Ook Domus Medica is naar aanleiding van het KCE-rapport over de organisatie en financiering van de spoeddiensten in de pen gekropen. “Er worden, ondanks de beperkte scope van de studie, soms verregaande conclusies getrokken, die niet noodzakelijk getoetst zijn aan de realiteit op het veld”, zo klinkt het.
Het KCE-rapport over de evolutie van de huisartsenwachtdiensten (integratie in de spoeddiensten) "getuigt van een primaire onnozelheid". Daarmee kraakt de Bvas dit rapport dus volledig af.
In zijn laatste rapport stelt het KCE voor permanente huisartsenposten (open 24 uur per dag, 7 dagen per week) te installeren op ziekenhuissites, naast de dienst spoedgevallen. Het Kartel (ASGB/GBO/MoDeS) heeft bedenkingen bij de besluiten van het expertisecentrum. Deze hebben ze samengevat in een ‘minderheidsnota’ die door het KCE openbaar zou moeten worden gemaakt.
Sophie Roelandt, dochter van Patrik die ruim drie maanden geleden vermoord werd door een agressieve patiënt, getuigde op het jaarsymposium van de Orde van West-Vlaanderen over het trauma dat deze plotse sterfte veroorzaakte. Haar getuigenis is tegelijk ook het startsein voor een breed gedragen politieke actie voor meer veiligheid van hulpverleners.
De werkgroep 1733 Leuven-Tienen is opgericht om een nieuw systeem te ontwerpen voor de triage van patiënten met een acute zorgvraag. De werkgroep heeft hiervoor specifieke protocollen ontwikkeld. Op 1 april worden ze uitgetest in een dry run. Eén en ander zal worden besproken op een symposium dat plaatsvindt op 26 maart. Ook minister De Block neemt er het woord.
Vorige week hielden minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een overleg over de veiligheid van artsen en andere zorgverstrekkers. Dat mondde uit in enkele ideeën die nog verder moeten worden uitgewerkt, bijvoorbeeld een ‘forum’ om ideeën en pistes te spuien. Opnieuw op het programma: de alarmknop op de gsm van artsen om een noodoproep naar de politie te kunnen doen.
Alle redenen opsommen waarom ik vorig jaar uit de ‘gouden kooi’ ben gestapt, is onbegonnen werk, maar ik kan er wel enkele uitpikken.
Op 12 oktober bevroor de regering het budget voor de wachtposten. Onder druk van het terrein heeft de minister van Volksgezondheid zich intussen bereid verklaard de helft van het geblokkeerde bedrag vrij te geven. Het Riziv en de groep van 12 verenigingen die protest hadden aangetekend, zijn op 29 oktober voor overleg op het kabinet ontvangen.
Een jaar na de grote hervorming van de Brusselse huisartsenwachtdienst maakt de GBBW een eerste, positieve balans op. Het systeem werkt naar behoren, maar men moet de burgers er nog van overtuigen dat ze best eerst een beroep doen op deze dienstverlening.
Bij de huisartsen vinden we onder meer volgende initiatieven in het akkoord...
De invoering van het unieke telefoonnummer 1733 is verschoven naar 2016. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block plant een invoering in drie fases.
Eén van de verkiezingsbeloften van de Britse conservatieven was dat de huisartsenpraktijken 7 dagen op 7 open moesten zijn. Een goed initiatief, schreef The Lancet eind mei (vol. 385, no 9983, p 2122)...
Op 28 november stemde een nipte meerderheid binnen de Brusselse Huisartsen Kring (BHAK) voor samenwerking met de Franstalige huisartsen uit Brussel bij de organisatie van de wachtdienst.
Hoewel de overheid momenteel een financiële incentive aanreikt voor de aanmaak van SumEHR’s, is een extra stimulans welkom. Een project van Domus Medica beoogt huisartsen het nut van de SumEHR te laten ervaren door het gebruik ervan op de wachtpost.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...