Domus Medica bestempelt KCE-voorstellen als onhaalbaar

Ook Domus Medica is naar aanleiding van het KCE-rapport over de organisatie en financiering van de spoeddiensten in de pen gekropen. “Er worden, ondanks de beperkte scope van de studie, soms verregaande conclusies getrokken, die niet noodzakelijk getoetst zijn aan de realiteit op het veld”, zo klinkt het.

Domus Medica wijst erop dat er momenteel binnen de Belgische gezondheidszorg geen enkel voorbeeld bestaat van een ruimtelijke integratie tussen huisartsenwachtpost en spoeddienst, met triage. “De conclusies rond een brede, algemene uitrol in België van dit model zijn dan ook op zijn zachtst gezegd voorbarig te noemen”, betoogt Domus. Verder wijst de huisartsenkoepel erop dat een integratiemodel alleen maar kan worden toegepast waar de lokale situatie het toelaat. In andere gevallen kan tussen de huisartsenwachtdienst en de spoeddienst van een ziekenhuis in de regio een samenwerkingsprotocol worden afgesloten.

Stakeholders gepasseerd

We lezen ook in het communiqué dat de huisartsenpermanentie 24/7 tijdens een stakeholdersmeeting in januari helemaal niet als optie naar voren geschoven werd. “Dit roept grote vragen op over de basis waarop deze permanentie in het rapport is opgenomen.”

Domus Medica vreest dat een huisartsenpermanentie 24/7 de rol van de GMD-houdende huisarts zal ondermijnen, terwijl de GMD-houdende huisarts nu net voor de patiënt de referentie moet blijven, met het oog op de continuïteit van de zorg. “Binnen een performant opgezet triagesysteem is doorverwijzing naar de eigen huisarts zeker een valabele optie”, aldus het communiqué.

En daarmee komt het grote hiaat in het KCE-rapport ter sprake: triage. We hebben in België geen breder triagekader. Domus Medica dringt erop aan dat dit zo snel mogelijk ontwikkeld wordt. De koepel verwijst in dit verband naar het project 1733 in Leuven-Tienen. “Pas na het zorgvuldig verwerken van de resultaten kan men conclusies trekken over de beste oplossing om te komen tot een situatie waarbij de juiste patiënt op de juiste plaats wordt gezien wanneer er een echte (dringende) zorgnood is.” De rol van sensibiliseringscampagnes bij de bevolking wordt nog eens onderstreept.

Tot slot heeft Domus Medica twee dringende aanbevelingen voor de overheid:

  • Steun de oprichting van autonome huisartsenwachtposten en zorg voor een adequate financiering zodat de veiligheid van de huisartsen verzekerd kan worden tijdens de wachtdiensten.

  • De huisartsenkringen, die instaan voor de organisatie van de wacht, moeten betrokken worden in het kiezen van de juiste oplossing voor de huisartsenwachtdienst in hun regio.

 

Lees een uitgebreid dossier over de niet-planbare zorg in onze volgende krant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.