Het KCE heeft zopas een rapport uitgebracht over de organisatie en financiering van de spoeddienst. Een belangrijke conclusie van het KCE luidt dat huisartsenwachtposten en spoeddiensten moeten worden samengebracht in centra voor ongeplande acute zorg, met één centrale toegangspoort en triage van de patiënten. Daarbij zou de wachtpost 24/7 toegankelijk zijn. Het Kartel heeft bij het KCE een minderheidsnota ingediend.
Het KCE luidt zijn argumentatie in met de vaststelling dat sommige spoeddiensten zeer weinig bezocht worden. Anderzijds blijkt uit een steekproef bij 33 huisartsenwachtposten dat het daar ’s nachts zeer stil is: 1 tot 5 huisbezoeken en 1 tot 3 consultaties per 100.000 inwoners.
Volgens het KCE heeft de ontwikkeling van de huisartsenwachtposten in de laatste 10 jaar geen impact gehad op het aantal patiënten die naar de spoed gaan terwijl ze even goed door een huisarts kunnen worden behandeld. Verschillende redenen worden hiervoor aangehaald: de wachtposten zijn onvoldoende gekend, hebben beperkte en variabele openingsuren, er is meer vertrouwen in het ziekenhuis, de kosten worden niet voorgeschoten, enzovoort.
De spoeddienst blijft dus de referentie voor niet-planbare zorg, concludeert het KCE. Daarom beveelt het rapport aan ‘centra voor niet-geplande acute zorg’ op te richten op de ziekenhuissites waar een spoeddienst blijft bestaan. Op de site zou in dat geval een huisartsenpermanentie worden ondergebracht, die 24/7 toegankelijk is. De huisartsenpermanentie zou autonoom werken onder de hoede van de lokale huisartsenkringen.
Er zou in een financiering worden voorzien, die onafhankelijk bepaald wordt voor ziekenhuizen en wachtposten. De financiering zou bestaan uit twee luiken, een aanzienlijk permanentieluik en een vergoeding voor de werkbelasting. Zowel de spoeddienst als de wachtpost zou werken met remgeld en met een regeling derde-betaler.
Minderheidsnota
Naar aanleiding van dit rapport heeft het Kartel bij het KCE een minderheidsnota ingediend. In een minderheidsnota worden overwegingen gemaakt waarvan het KCE kennis moet nemen, zelfs al wordt het onderhavige rapport door een meerderheid goedgekeurd. In een begeleidend communiqué vat het syndicaat zijn belangrijkste overwegingen en argumenten samen:
-
Het klopt dat de wachtposten de spoeddiensten niet ontlasten. Dat was ook niet de reden waarom wachtposten opgericht zijn. De wachtposten zijn er om patiënten die tijdens het weekend spontaan voor de huisartsenwacht kiezen, op een veilige en werkbare manier op te vangen.
-
Het idee van een huisartsenpermanentie 24/7 in het ziekenhuis is simplistisch. Men stelt zich niet de vraag hoe de huisartsen een dergelijke structuur moeten bemannen. Bovendien gaat het niet op dat de huisartspraktijken en de huisartspermanentie elkaar beconcurreren tijdens de week overdag.
-
De spoeddiensten werken grotendeels hun eigen overbelasting in de hand, door te veel patiënten langs de spoed te laten opnemen. Bovendien bestaat er bij de bevolking de verkeerde perceptie dat behandeling op de spoeddienst systematisch veiliger zou zijn, omdat er meer technologie wordt gebruikt.
-
De juiste oplossing is een triage via het nummer 1733, met gevalideerde protocollen. Daarnaast is het belangrijk dat iedere patiënt een vaste huisarts heeft.
Lees het volledige artikel in onze volgende krant.