Actieplan PRaag vraagt politiebescherming

Het actieplan van PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) omvat 3 rubrieken met ieder 4 actiepunten. De 3 rubrieken zijn gegevensverzameling, politionele acties en juridische aanpassingen.

“Gegevensverzameling is nuttig, maar daarmee verhoog je de veiligheid van de huisarts nog niet”, zegt PRaag-medestichter Ralph Pacqueu. Twee belangrijke punten treden op de voorgrond in het plan. Het eerste daarvan is politionele bescherming.

Iedere huisarts – en bij uitbreiding iedere zorgverlener die aan huis komt – moet bij een huisbezoek de mogelijkheid krijgen politiebescherming aan te vragen als hij dat nodig acht, en wel 24/7. Het recht bestaat nu al voor gerechtsdeurwaarders.

“Gegevensverzameling is nuttig, maar daarmee verhoog je de veiligheid van de huisarts nog niet”, zegt PRaag-medestichter Ralph Pacqueu.

De overheid heeft in 2006 de provinciegouverneurs aangeschreven: politiezones moesten in overleg gaan met de huisartsenkringen om een eventuele samenwerkingsovereenkomst te sluiten. “Het was een zeer vrijblijvende nota”, aldus dr. Pacqueu. “De samenwerking is er op drie plaatsen gekomen: Roeselare, Sint-Niklaas en Visé. Het protocol geldt alleen voor de wachtdienst. In Roeselare maken we daar met z’n allen ongeveer vijf keer per jaar gebruik van.”

Intussen is de veiligheid van de zorgverleners als een aandachtspunt opgenomen in het Nationale Veiligheidsplan 2016-2019. Ook hier ervaren de PRaag-activisten de tekst als te vrijblijvend. Er zullen vanuit een werkgroep voorstellen worden geformuleerd, die vervolgens op lokaal niveau worden besproken, om maatregelen te nemen die aangepast zijn aan de lokale situatie.

PRaag wil concrete stappen. Een aanpassing van de wet op het politieambt laat de politie op lokaal niveau geen marge meer: de begeleiding wordt een plicht. Iedere politiedienst moet verplicht worden een samenwerkingsovereenkomst met de lokale huisartsenkring te ondertekenen.

Klik hier voor de site van PRaag en neem kennis van het eisenpakket van PRaag tegenover de overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.