Tweetalige wachtdienst afgewezen in kort geding: N-VA hoopt op beroep

Enkele Nederlandstalige artsen en patiënten krijgen ongelijk in hun kort geding tegen een tweetalige wachtdienst in Brussel. N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene hoopt op beroep.

"Door de afwijzing van de rechter van het kort geding tegen de tweetalige wachtdienst is er alweer minder hoop voor de Vlaamse patiënten in Brussel om in het Nederlands verzorgd te worden", reageert Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene. "Open Vld en CD&V, de pleitbezorgers van de Brusselse wacht, laten de Vlaamse patiënt én de Vlaamse huisarts in Brussel zwaar in de steek", vindt ze.

De Brusselse nieuwssite Bruzz meldde dat de rechter in kort geding de vordering van enkele Nederlandstalige huisartsen en patiënten uit Brussel afwees. Ze vochten de beslissing van de Vlaamse Brusselse Huisartsenkring (BHAK) aan om toe te treden tot de tweetalige wachtdienst Garde Bruxelloise Brusselse Wacht (GBBW). De BHAK had volgens hen de organisatie van de wachtdienst volledig en zonder controle uitbesteed aan een vereniging gedomineerd door Franstalige huisartsen. De BHAK ontzegt de Nederlandstalige patiënten in Brussel hiermee het recht op Nederlandstalige zorg op momenten dat ze niet terecht kunnen bij hun eigen huisarts.

Volgens Dhaene is de positie van de Vlaamse huisartsen binnen de Brusselse wachtdienst onhoudbaar. Ondanks het feit dat het gevraagde niveau Nederlands van het tweetaligheidsattest onverantwoord laag is, behaalt slechts 1% van de Franstalige huisartsen dit attest, klaagt de N-VA'ster aan. "Het gebrek aan 'Nederlandskundige' Franstalige huisartsen heeft tot gevolg dat de Vlaamse huisartsen meer wachturen moeten presteren dan ooit", aldus Dhaene. "In die mate dat er zelfs sprake is van gedwongen "opvordering" van de Vlaamse huisartsen, waarbij met tuchtsancties wordt gedreigd."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.