De financiering 2018-2019 van de wachtposten is rond sinds eind vorig jaar. Een stevig budget werd voorzien voor dit jaar (zie tabellen voor details). Karel De Crem geeft de visie van een net opgerichte Vlaamse wachtpost.
Wachtpostvoorzitter Meetjesland Karel De Crem looft de constructieve contacten met algemeen directeur van AZ Alma Rudy Maertens bij de oprichting van Wachtpost Meetjesland, de jongste telg in het wachtpostlandschap.
Karel De Crem: “Er doken eerst wat verdeelsleutelproblemen op, maar het ziekenhuis stelde zich zeer schappelijk op voor onze wensen en ook voor de inrichting van de wachtpost.”
Bij sommige spoedartsen zal dit toch ook wel voor een schokgolf gezorgd hebben. Was het makkelijk om die weerstand te overwinnen?
“Ik heb wel horen waaien dat er binnen het ziekenhuis zelf hier niet altijd voldoende info over beschikbaar was. Anderzijds was goed geweten dat de wachtpost er kwam vermits de bouw boven de spoed ligt. Met die interne ziekenhuiscommunicatie hielden wij ons als wachtpostcommissie misschien iets te weinig bezig, ook om niet om in het ziekenhuisvaarwater terecht te komen.”
Stemming met deurwaarder
Bij de stemming voor de wachtpost kwam zelfs een deurwaarder kijken, maar: “Ruim 70% stemde voor de oprichting, zowel in het Westen (Wemehak) als het Oosten (Omehak). Een tweede stemming met nog enkele extra wachtgebieden (Wachtebeke, Zelzate, De Lieve) leverde eveneens een duidelijke meerderheid pro wachtpost op. Er zijn zeker minpunten voor een wachtpost – het feit alleen al dat je moet gaan inslapen, wat een schok betekent voor vooral oudere dokters die dat nooit gewoon waren-, maar de artsen kiezen dan toch verrassend veel voor deze oplossing”, licht De Crem toe.
Het volledige interview leest u in onze papieren editie.
Hier alvast de tabel die een overzicht biedt van de financiële middelen voor de wachtposten voor 2018-2019