Dochters Belgische bedrijven doneren aan ontkenners Amerikaanse verkiezingsuitslag

Via de politieke actiecomités (PACs) die gelieerd zijn aan de Amerikaanse dochters van bierproducent AB InBev en farmabedrijf UCB, is er geld gevloeid naar Amerikaanse politici die de verkiezingsuitslag van 2020 in twijfel trekken. Dat staat vandaag in De Standaard.

Dat politieke actiecomités van bedrijven steun verlenen aan politici, is in de Verenigde Staten een ingeburgerde praktijk. Maar dat die steun vloeit naar ontkenners van de verkiezingsuitslag, is omstreden. Heel wat grote bedrijven hebben na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 beloofd niet langer steun te verlenen aan 147 Congresleden die tegen de validering van de verkiezingsuitslag stemden. Maar veel van die bedrijven zijn intussen teruggekomen op hun belofte.

Vooral de steun van AB InBev valt op. Alleen al gedurende de verkiezingscyclus 2023/2024 kregen 19 van de 147 ontkenners steun van het comité dat gelieerd is aan Anheuser Busch, de Amerikaanse tak van AB InBev. Van de 172.000 dollar die het comité aan federale kandidaten doneerde, ging 106.000 naar Republikeinse kandidaten, waarvan 55.500 naar ontkenners. AB InBev wilde bij De Standaard niet reageren op vragen over de steun. 

De steun van het aan UCB Inc. gelieerde politieke actiecomité is bescheidener. In de verkiezings­cyclus 2023/2024 steunt dat comité twee politici die de verkiezingsuitslag betwisten, met enkele duizenden dollars. UCB Inc. zegt dat de steun aan politici louter gebeurt op basis van hun standpunten inzake innovatie en billijke toegang tot gezondheidszorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.