Budgetvoorstel afgeblokt. Wat nu met de telefonische consultaties? (ASGB)

Het ASGB is verongelijkt door zowel de tijdelijke opschorting van de teleconsultaties als de bedreiging van de groeinorm en de index, maar het syndicaat wil er meteen tegenaan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

De tijdelijke opschorting van de vergoeding voor telefonische consultaties vanaf 2025 bracht en brengt heel wat commotie met zich mee, beseft het ASGB. "En terecht, want zorgprestaties op afstand (zowel via telefoon, video of andere media) zijn niet meer weg te denken uit het huidige zorglandschap. De toegevoegde waarde van deze consulten wordt unaniem erkend, zowel door patiënten, huisartsen als specialisten. Teleconsultaties zijn namelijk complementair aan fysieke contacten."

Het syndicaat schetst het plaatje: "Omdat de uitgaven zwaar onderschat zijn, kwamen ze echter, op voorzet van de ziekenfondsen, in het vizier van de besparingen. Dat draaide uiteindelijk uit op het tijdelijk opschorten van het nomenclatuurnummer voor het telefonisch consult … en dit om de index en de groeinorm voor de artsen te vrijwaren, zo werd ons gezegd."

"De dagen erna vielen een aantal van de partners uit de medicomut over mekaars voeten om te zeggen dat die opschorting hun fout niet was (… ook al hebben ook zij niet tegengestemd). Nog straffer, de top van het Riziv  verbeeldde het zelfs om Pontius Pilatus te spelen door te zeggen dat het Riziv geen partij is in het Verzekeringscomité."

Snijden

"En vandaag volgt dan de klap op de vuurpijl. In de Algemene Raad van het Riziv verwerpt de regeringsbank de ingediende begroting. De kans is nu groot dat er ons geen index en groeinorm gegund zal worden … en men misschien toch nog in de telefonische consultaties zal gaan snijden."

"En snijden, daar kunnen we nog inkomen, maar dan daar - en enkel daar ! - ,waar het moet (lees: bij de outliers), zoals wij vanuit ASGB/Kartel altijd gezegd hebben. Dat is trouwens hetgeen van in het begin had moeten gebeuren, maar toen we vóór de zomer in de NCAZ vroegen of we niet uit voorzorg, gelet op de EU-controle over de begroting van ons land, moesten uitkijken hoe we gericht besparingen konden doen, … werden we weggelachen", klinkt het bitter.

NU de hand aan de ploeg

De verontwaardiging zit diep, maar het ASGB wil die omzetten in positieve energie: "Wel, we mogen dan wel ezels zijn maar we gaan ons niet een tweede keer aan dezelfde steen stoten. We weten dat er aanpassingen nodig zijn aan de telefonische consulten. Het huidige kader is immers niet duidelijk en gestructureerd genoeg, wat uiteenlopende interpretaties in de hand werkt. Laat ons dan NU werk maken van een nieuw kader."

> Petitie om teleconsult te redden

> Bvas geeft alarmkreet huisartsen door

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.