De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober leverden voor de artsen die zich zondag verkiesbaar stelden, uiteraard heel verschillende resultaten op van gemeente tot gemeente. Hierbij een niet-exhaustief overzicht van deelnemende artsen, en in het bijzonder de scores van wie in de aanloop naar de verkiezingen werd voorgesteld in MediSfeer en De Specialist.
In Asse haalt huisarts Jos De Raedemaeker (N-VA) , oud-burgemeester, een mooie 866 stemmen vanop de voorlaatste plaats, maar Team Burgemeester, de grootste concurrerende lijst waar cd&v en Vooruit samenspanden, wint nipt en levert dus effectief de burgemeester.
Oostende
Oostende stond door de bitse campagne nationaal in de belangstelling. Bij de lijst van burgemeester Tommelein (‘Trots op Oostende’) dook dr. Steven Van Avermaet (64) op als onafhankelijke. De voorzitter van de medische raad van AZ Oostende Serruys schoof als zijn belangrijkste punt de ziekenhuisfusie naar voren die hij gerealiseerd wou zien. Burgemeester Tommelein (Open VLD) haalde evenwel een teleurstellend resultaat en moest de duimen leggen voor John Crombez (sp.a). Dr. Van Avermaet zelf haalde het niet (269 stemmen). Het is maar de vraag wat dat voor gevolgen heeft voor de fusie in kwestie.
Bij de Vlaamse verkiezingen van 9 juni 2024 was Freya Saeys geen kandidaat meer om zich toe te leggen op de lokale politiek. En dat loonde voor haar persoonlijke score. Ze haalt de top drie met 1.554 voorkeurstemmen. Haar lijst eindigt evenwel op de derde plaats en ze is dus niet aan zet voor de vorming van het gemeentebestuur.
Gent
Twee specialisten stonden op de lijst van N-VA in Gent. Voormalig staatssecretaris en gynaecoloog Elke Sleurs (verkozen met 1918 stemmen) en klinisch bioloog-laboratoriumdirecteur Alain Verstraete (836 stemmen, niet verkozen). De N-VA lijst deed het meer dan behoorlijk en steeg ruim 5% in stemmenaantal, maar dat is nog geen garantie voor machtsdeelname.
Mechelen
PVDA Mechelen stijgt met 2,8% naar 7,3%. Op die lijst ook huisarts Koen Meynendoncx. Hij haalt 360 stemmen, niet genoeg om verkozen te worden. Geen sprong ook met zijn partij zoals in Antwerpen, maar burgemeester Somers verliest er wel zijn absolute meerderheid.
Ekeren, Antwerpen
Huisarts in spe Brecht Mertens (334 stemmen) is weer verkozen op de Ekerense N-VA kieslijst, hij was al gemeenteraadslid. "In eerste instantie wil ik het goede beleid dat wij in Ekeren voerden, doortrekken", liet hij optekenen. Antwerpen blijft zoals bekend een N-VA-bastion waarbij het effect Bart De Wever volop speelt.
Lise Vandecasteele PVDA Antwerpen en nu al PVDA-volksvertegenwoordigster in het Vlaams Parlement, maakt momenteel ook deel uit van de Antwerpse gemeenteraad. En ze vervult die taken blijkbaar goed, want het leverde haar voor de gemeenteraadsverkiezingen niet minder dan 4.160 stemmen op en dus is ze vlot verkozen.
Oudenaarde
In Oudenaarde streden twee artsen op verschillende lijsten voor de stem van de kiezer. Peter Blondeel (Meer dan Groen) werd niet verkoezen ondanks een mooi stemmenaantal (683). Een gelijkaardig stemmenaantal voor Farah Vansteenbrugge (N-VA 614 stemmen), leverde haar wél een zitje op in de gemeenteraad.
Machelen
Huisarts Hilde Anciaux (Samen vooruit Machelen, zus van Bert) sleepte met 193 stemmen een zitje in de wacht.
Lokeren
In Lokeren liet huisarts Sezer Sari (Vooruit Lokeren) noteren dat hij huisarts in Lokeren als het ware voelsprieten heeft voor het wel en wee van mensen uit verschillende lagen van de bevolking. En dat klopt, want hij raakte verkozen met 452 stemmen.
Geel
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen raakte bekend dat gepensioneerd huisarts Marleen Verboven, een stemmentrekker, overstapte van N-VA naar de plaatselijke partij DURF. Dat moest ze kennelijk bekopen: ze werd niet verkozen (224 stemmen).
Over de taalgrens
Tot slot nog een paar oude bekenden van over de taalgrens: eerst en vooral huisarts Daniel Bacquelaine, ooit actief als minister van pensioenen voor MR. Zijn lijst Up! (Verenigd voor Chaudfontaine), haalt er een absolute meerderheid. Deze lijst, die MR en Les Engagés verenigt, klokte af op 60,08%. Dr. Bacquelaine staat al 32 jaar aan het hoofd van de gemeente.
En de ook al nationaal bekende huisarts Sofie Merckx, PTB, kreeg in Charleroi 1.456 stemmen achter haar naam.