“Onvoorstelbaar": gezondheidszorgbegroting 2025 haalt het niet

Midden in de lopende zaken staat het gezondheidszorgbudget voor 2025 nog steeds in de wacht. Een politieke impasse binnen de regering verhinderde de goedkeuring ervan, waardoor de sector in een ongekende onzekerheid belandde. Ondanks waarschuwingen van het Verzekeringscomité blijft er verdeeldheid bestaan, vooral over de standpunten van Open VLD en MR, terwijl de artsensyndicaten zich vragen stellen over de toekomst van de tarieven voor volgend jaar.

We vermeldden dit al in een eerder artikel over dit onderwerp: “ Wordt het zorgbudget gegijzeld of niet? Helaas is het antwoord ja.

In deze tijden van lopende zaken is onderhandelen over een zorgbudget geen gemakkelijke oefening. Dat was maandagochtend opnieuw het geval. Toch had het Verzekeringscomité gewaarschuwd dat het uitblijven van een begrotingsdoelstelling voor 2025 vóór 31 december 2024 het zorgstelsel in een periode van onzekerheid zou kunnen storten.

Politieke impasse
Dus wat gebeurde er? Voor de duidelijkheid: de vijf regeringsvertegenwoordigers moeten unaniem beslissen om geen veto uit te spreken over het wetsvoorstel. Dat was niet het geval, wat te verwachten was wegens de onderhandelingen in Arizona. Er was geen unanimiteit binnen de regering: Open VLD stemde tegen (de parij zit niet in de Arizona-coalitie), de MR onthield zich (de partij had twijfels over de technische ramingen, een element dat door de administratie werd weerlegd). Ten slotte stemden Ecolo/Groen en PS/Vooruit “voor”.

Besluit of niet?
De regering zal in lopende zaken dus tot een akkoord moeten komen. Het is mogelijk dat er geen begroting kan worden afgesloten, tenzij Open VLD van mening verandert. “Dat is ongezien”, zegt een waarnemer. “Omdat er binnen de regering geen akkoord was over lopende zaken, is alles ingewikkelder geworden in de evolutie van het dossier. Er wordt ons zelfs verteld "dat Open VLD weigerde om een ministerraad bijeen te laten roepen om de zaak te bespreken”.

De stemming vond plaats op voorstel van het Verzekeringscomité. De artsensyndicaten en de ziekenfondsen stemden “voor” en de werkgevers “onthielden zich”... de regering was dus verdeeld.

Jacques de Toeuf, Bvas-Absym: “Het is onvoorstelbaar. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt."

Van de kant van de GBO klonk het zo: “We hopen dat de regering snel haar verantwoordelijkheid neemt in lijn met het voorstel van het Verzekeringscomité. Dit is écht nog nooit gezien en betreurenswaardig. We roepen de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen."

Minister Frank Vandenbroucke liet weten: “Ik zal er alles aan doen om de begroting weer op de rails te krijgen. Daarom vraag ik de premier om een dringende vergadering van het kernkabinet bijeen te roepen. We moeten hiervoor onze verantwoordelijkheid opnemen."

In de Wetstraat 16 richten de mensen zich echter tot formateur Bart De Wever. “Het Riziv-budget maakt deel uit van het globale budget voor 2025. De formateur werkt momenteel aan deze opdracht. De premier heeft de formateur hiervan op de hoogte gebracht en de ontslagnemende regering gaat zich niet met zijn werk bemoeien”, aldus de woordvoerder van De Croo.

De artsen vrijstellen van de conventie?
“Als er voor het einde van het jaar geen begroting is, betekent dit dat we volgend jaar beginnen met voorlopige twaalfden voor artsen, ziekenhuizen enzovoort”, aldus Jacques de Toeuf.

Het is dus mogelijk dat de artsensyndicaten het medicomut-akkoord moeten verbreken... Anders zullen artsen moeten werken tegen het tarief van 2024. Ter herinnering, de syndicaten, hebben tot 15 december de tijd om dit akkoord te verbreken (niet langer te volgen)... met het risico dat de tarieven door de regering worden vastgelegd. Dat zou ook geen goed nieuws zijn voor artsen en ziekenhuizen...

Zoals we al uitvoerig berichtten werd het gezondheidsbudget 2025 besproken door het Riziv-Verzekeringscomité.

> Budget: Vandenbroucke dringt aan op snelle beslissing na njet Open VLD

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.