Resolutievoorstel atherosclerotische hart- en vaatziekten (Nathalie Muylle en Daniël Bacquelaine)

Het resolutievoorstel Muylle (foto) - Bacquelaine dat deze week werd ingediend in de Kamer, verzoekt de federale regering om actie te ondernemen op diverse vlakken zoals opleiding, sensibilisering, opvolging, onderzoek en multidisciplinaire aanpak.

Eerst en vooral moet de federale regering  een nationaal actieplan ter bestrijding van de hart- en vaatziekten (ASCVD’s) opstellen in navolging van het kankerplan en van de initiatieven ter bestrijding van diabetes. Ze dient te investeren in meer onderzoek naar ASCVD’s bij vrouwen, met het oog op een vroegere diagnose - en dus op een betere behandeling - en meer vrouwen te betrekken bij klinische proeven.

In het raam van een interministeriële conferentie “gezondheid” vragen Nathalie Muylle (cd&v) en Daniël Bacquelaine (MR) om te onderzoeken:

  • Hoe je het publiek vanaf heel jonge leeftijd bewust kunt maken van de cardiovasculaire risicofactoren (primaire preventie); 
  • Hoe je meer kunt inzetten op maatschappelijke opvoeding en op zelfredzaamheid van de patiënten ten aanzien van hart- en vaatziekten; 
  • Hoe je de therapietrouw verbetert door de bevolking en het zorgpersoneel te sensibiliseren; 
  • Hoe je de behandeling toegankelijk houdt (via een nauwkeurige stratificatie van de patiënten); 
  • Hoe je de niet-farmacologische benaderingen van de cardiovasculaire risicofactoren ondersteunt; 
  • Hoe je campagnes organiseert om personen met een hoog risico op te sporen; 
  • Hoe je de noden van de patiënten in kaart brengt.

De resolutie dringt er ook op aan dat de federale regering de deelstaten vraagt om in de basisopleidingen voor gezondheidszorgbeoefenaars meer rekening te houden met de atherosclerotische hart- en vaatziekten en dat ze de patiënten een betere gegevenstoegang over de risicofactoren geven. Dat alles om de tekorten aan officiële gegevens aan te vullen zodat regeringen, wetenschappelijke verenigingen en artsen hun acties doeltreffender kunnen sturen.

Verder moet men de medische praktijken inzake de opvolging en de behandeling van ASCVD’s op elkaar afstemmen door zich te baseren op de meest recente wetenschappelijke gegevens en zo een multidisciplinaire aanpak van de behandeling van ASCVD-patiënten te faciliteren.

Gemeenschappelijk farmaceutisch dossier

Op apotheekniveau vraagt de resolutie dat men de methode voor de ontwikkeling van stratificatie-instrumenten onder de loep neemt (in de context van het gemeenschappelijk farmaceutisch dossier). Dat vergemakkelijkt de opsporing van groepen patiënten  die problemen ondervinden met de geneesmiddelen, of men kan de risicogroepen in een vroeger stadium detecteren. Daarnaast moet men nagaan hoe de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en de specialisten kan worden bevorderd.

Met het Riziv moet de regering evalueren of er meer revalidatiecentra die hart- en vaatziekten behandelen, opgericht kunnen worden.

Huisartsen, specialisten en apothekers

In de resolutie stroomt ook aandacht naar de invoering van instrumenten die huisartsen, officina-apothekers en specialisten helpen om de risicopatiënten te identificeren en hen een betere behandeling voor te schrijven. De regering dient een strategie uit te bouwen om de patiënt multidisciplinair te behandelen, gelet op het feit dat ASCVD’s het gevolg zijn van veel risicofactoren. Uiteraard moet dan de over- en onderbehandeling van ASCVD’s beter in kaart komen om gepersonaliseerde behandelingen uit te werken

Qua opleiding bevatten de leerplannen van de gezondheidszorgbeoefenaars, huisartsen en apothekers, in overleg met de deelstaten, Population Health Management. Dat alles moet ertoe leiden dat de gegevens over de hart- en vaatziekten in een geactualiseerde en nauwkeurige gegevensbank belanden ter ordening en analyse, met inachtneming van het privéleven van de patiënten.

Ook moet de federale regering nagaan of het relevant is om een systeem van informatiedeling te organiseren, waarbij wordt gewaakt over de gegevensbescherming en het privéleven van de patiënten. Men kan dan (demografische) kenmerken van  ASCVD-patiënten bepalen. 

Tot slot wordt de federale overheid gevraagd om een aanpak uit stippelen, gericht op de invoering van een gepersonaliseerd zorgtraject en om blijvend te ijveren om hart- en vaatziekten op de agenda te plaatsen van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (nu staat dit onderwerp op het programma staan van  het voorzitterschapstrio van de Raad van de Europese Unie: Spanje, België en Hongarije).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk Van Renterghem

    17 oktober 2024

    Mevrouw Muylle bevindt zich op een lastige positie. CD&V is een sterke verdediger van de huidige landbouw en veeteelt, alsof die de meest duurzame ter wereld zou zijn. Bij het ‘optillen’ van plantaardige tot dierlijke proteines gaat 90% daarvan verloren, die stikstofprobleem worden. Terzelfdertijd zijn verzadigde dierlijke vetten (vlees en zuivel) belangrijke pijlers bij het ontstaan van atheromathose. Climatechange met hittestress en toename fijnstof doen de rest in de toename van cardiovasculaire incidenten en overlijdens; methaan en lachgas zijn voor 10% van de climatchange verantwoordelijk. Transitie naar meer plantaardige voeding -eiwitten en vetten- is een noodzaak. Dat kan alleen mits een grondige reconversie in de landbouw, dan geleidelijk en mét respect voor de boer die onmisbaar blijft. Door de hakken in het zand te zetten staan CD&V politici dat in de weg.