Telechirurgie: vanuit Bordeaux verwijdert een chirurg een tumor... in Peking

Midden september heeft een Spaanse chirurg met succes een deel van een nier verwijderd met behulp van telechirurgie. Vanuit Bordeaux bestuurde hij een chirurgische robot in een ziekenhuis in Peking. Ondanks een afstand van meer dan 8000 km tussen de chirurg en zijn patiënt, werd de operatie met indrukwekkende precisie uitgevoerd, waarbij het tijdsverschil tussen de commando's en bewegingen van de robot voor het menselijk oog onmerkbaar was.

De operatie werd geleid door dr. Alberto Breda, hoofd van de afdeling urologische oncologie en niertransplantatiechirurgie van de Fundació Puigvert. Met behulp van telechirurgie verwijderde dr. Breda een niertumor bij een patiënt op meer dan 8.000 kilometer afstand. De operatie werd uitgevoerd tijdens het European Robotic Surgery Symposium (ERUS),
De patiënt, een 37-jarige man met een niertumor van 3,5 cm, werd geopereerd in het General Pla Hospital in Beijing. Hij verliet het ziekenhuis de volgende dag en herstelt nu zonder complicaties. “Dit is een historisch moment, mogelijk gemaakt door internationale samenwerking, en het laat de diversiteit van de moderne medische praktijk zien”, zei dr. Breda, die de cruciale rol van geavanceerde technologie in deze doorbraak prees.

De operatie maakte deel uit van de 21e editie van ERUS, een evenement georganiseerd door de sectie Robotchirurgie van de European Association of Urology, sinds 2021 voorgezeten door dr. Breda. Meer dan 1000 internationale experts woonden de demonstratie bij, die live werd uitgezonden op schermen in het auditorium van Bordeaux.
Het medische team in Beijing, dat nauw samenwerkte met dr. Breda, volgde zijn instructies via een geavanceerd robotsysteem, het Edge Robotics System. Ondanks een afstand van bijna 8000 km tussen de chirurg en zijn patiënt, bedroeg het tijdsverschil tussen de commando's en de bewegingen van de robot slechts 132 milliseconden, een interval dat “onmerkbaar is voor het menselijk oog”, aldus de Spaanse televisiezender 3/24.

Het gebruik van telechirurgie op deze schaal brengt technische uitdagingen met zich mee, vooral wat betreft de latentie van communicatienetwerken. Het wijdverbreide gebruik van dit type chirurgie zal grotendeels afhangen van de inzet van 5G-netwerken en vooruitgang in de kalibratie van chirurgische robots. Maar de experts die aanwezig waren op ERUS benadrukten de vooruitzichten die deze technologie biedt, met name voor training op afstand en samenwerking tussen chirurgen op verschillende continenten.

Deze eerste transcontinentale robotnefrectomie volgt op twee precedenten op het gebied van telechirurgie: de “Lindbergh”-operatie in 2000, uitgevoerd door dr. Jacques Marescaux tussen New York en Straatsburg, en een transcontinentale prostatectomie in juli 2024 door dr. Zhang tussen Rome en Beijing.

Dr. Alberto Breda is een pionier op het gebied van minimaal invasieve chirurgie en innovatie is hem niet vreemd. In 2010 was hij de eerste chirurg in Spanje die een nierextractie bij een levende donor uitvoerde met behulp van de Da Vinci-robot. In 2015 voerde hij ook de eerste volledige robotniertransplantatie in Europa uit, in samenwerking met dr. Nicolas Doumerc. Als hoofd van de eenheid urologische oncologie van de Fundació Puigvert is dr. Breda ook een erkend onderzoeker, auteur van meer dan 400 wetenschappelijke publicaties en betrokken bij verschillende klinische onderzoeken in uro-oncologie.

> Lees ook: Zwitserse wetenschappers opereren een varken in Hong Kong vanuit hun laboratorium in Zürich

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.