ASGB hekelt de opschorting van telefonische consultaties: “Een onvermijdelijke maar pijnlijke besparing”

In een persmededeling klaagt het ASGB de tijdelijke opschorting van de telefonische consultaties aan, die volgens hen vooral de huisartsen treft. De maatregel, die werd ingevoerd om de begrotingsoverschrijdingen te corrigeren, wordt gezien als een noodoplossing, maar dreigt de moderne praktijkvoering te bemoeilijken.

Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft een begroting goedgekeurd en ingediend, met een besparing van 271 miljoen euro, waarvan 70 miljoen euro door artsen moet worden gedragen. Deze maatregel corrigeert een budgetoverschrijding en was noodzakelijk om zowel de indexering (3,34%) als de groeinorm (2,5%) te behouden.

ASGB/Kartel is altijd tegen een lineaire besparing geweest waarbij iedereen evenveel moet inleveren. "We zijn tevreden dat ook andere partners dit standpunt hebben gedeeld. De focus lag daarom op de grootste budgetoverschrijdingen waar eenvoudige correcties mogelijk waren. In dat kader is besloten om de terugbetaling van telefonische consultaties tijdelijk op nul te zetten, ondanks het feit dat ze een belangrijk onderdeel van de praktijkvoering zijn geworden. De invoering van telefonische consultaties was budgetneutraal, maar leidde tot een enorme budgetoverschrijding door de toename van zowel klassieke als telefonische consultaties."

"Deze maatregel, die tegen onze zin is genomen, moet gezien worden als een adempauze voor het systeem. Alle partners zijn het eens geworden om een degelijk, onderbouwd en eerlijk systeem te ontwikkelen dat dergelijke consultaties correct vergoedt en misbruik voorkomt. Eén van de denkpistes is om telefonische consultaties te koppelen aan het aantal klassieke raadplegingen bij GMD-patiënten."

De videoconsultatie blijft wel behouden, maar onder bepaalde voorwaarden. ASGB/Kartel blijft aandringen op het gratis beschikbaar stellen van software om videoconsultaties kwalitatief uit te voeren.

Een ander belangrijk punt is de toename van farmaceutische specialiteiten. Artsen spelen een belangrijke rol in het voorschrijven van medicatie, maar het is een complex verhaal waarin ook farmaceutische bedrijven en wetenschappelijke ontwikkelingen een rol spelen. Een taskforce is opgericht om rationele keuzes te maken, met als doel het vermijden van overconsumptie van medicatie. Dit kan helpen bij het besparen van gezondheidskosten zonder de artsen extra te belasten.

Ook de stijgende kosten van implantaten worden aangepakt, en er zullen kleinere besparingsmaatregelen volgen voor artsen-specialisten, bijvoorbeeld door verlaging van de sleutelwaarde voor bepaalde handelingen zoals cerebrale angiografie en urinaire echografie.

"Onze grootste frustratie als ASGB/Kartel is dat deze operatie voorspelbaar was, gezien de precaire budgettaire situatie van de overheid. Ondanks onze waarschuwingen voor de zomer, werd er niet geluisterd. Nu zitten we opnieuw met de rug tegen de muur en moeten we hopen dat er in 2025 lessen worden getrokken."

"Tot slot hebben we benadrukt dat bepaalde budgetten onnodig geblokkeerd zijn voor projecten die waarschijnlijk nooit gerealiseerd zullen worden, zoals de long covid- en eetstoornissenprojecten. Als er in 2025 geen duidelijke vooruitgang is, moet het volgens ons logisch zijn om deze budgetten in 2026 vrij te maken."

> Lees ook: 5,6 miljoen teleconsulten in 2023: terugbetalingen opgeschort vanaf 2025

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.