"Beledigende uitspraken paus onaanvaardbaar" (Orde)

Ruim drie weken nadat de paus zogenaamde abortusartsen "huurmoordenaars" had genoemd, uit nu ook de Orde der Artsen haar verontwaardiging.

De Orde der artsen spreekt haar verontwaardiging uit over de recente uitspraken van de paus bij zijn bezoek aan België, waarin hij artsen die abortus uitvoeren "huurmoordenaars" noemde.

"Deze beledigende uitspraken zijn onaanvaardbaar en respecteren noch de waardigheid van zorgverleners, noch de ethische complexiteit van de situaties waarmee zij worden geconfronteerd", luidt het.

In België handelen artsen in overeenstemming met de geldende wetgeving en vanuit een ethische benadering, gericht op de gezondheid en het welzijn van de patiënten, aldus de Orde. Ze herinnert eraan dat de vrijwillige zwangerschapsafbreking een medische handeling is die wordt uitgevoerd binnen een strikt wettelijk kader, met bijzondere aandacht voor het luisteren naar en respecteren van patiënten en hun omgeving.

Artsen vervullen hun missie met integriteit, en het is essentieel hun inzet te steunen in plaats van hen te stigmatiseren.

De medische faculteiten actualiseerden de bekende Eed van Hippocrates ook in het licht van enkele ethische kwesties, ieder met eigen accenten, zoals de meest recente editie van De Specialist aangaf.

In Vlaanderen ondergaat 1 vrouw op 5 tijdens haar leven een abortus. Dat gaat dus niet om een kleine groep mensen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 oktober 2024

    Kwijt zonder Wuk 1 koosnaampje hij heeft voor al die “diep”gelovige CDNV madammekes die zich hebben laten aborteren door die huurmoordenaars !