5,6 miljoen teleconsulten in 2023: terugbetalingen opgeschort vanaf 2025

In 2023 factureerden de Belgische huisartsen 5.635.739 teleconsulten, tegenover 4,4 miljoen in 2022, wat een sterke stijging betekent. Het Verzekeringscomité is bezorgd over deze stijging omdat er geen duidelijk kader bestaat voor deze consultaties. In afwachting van nieuwe regels wordt de terugbetaling ervan vanaf eind januari opgeschort, wat een besparing van meer dan 68 miljoen euro oplevert voor de gezondheidsbegroting van 2025.

Van de 14.128 actieve huisartsen hebben er 10.935 (77,3%) gebruik gemaakt van teleconsulten. Dit komt neer op een gemiddelde van ongeveer 515 teleconsulten per arts. Deze praktijk heeft echter, zoals verwacht, de face-to-face consulten of huisbezoeken niet vervangen. De autoriteiten betreuren dat teleconsulten zijn toegevoegd, wat extra kosten genereert zonder de last van de zorg in de praktijk te verlichten.

Het budget voor deze telefonische consulten is letterlijk geëxplodeerd: een aantal artsen heeft meer dan 1.000 teleconsulten per jaar. In feite hebben 1.320 van de betrokken artsen tussen de 1.000 en 2.000 consulten op afstand uitgevoerd, en enkelen hebben zelfs de 10.000 overschreden. Deze discrepantie tussen de artsen toont aan hoe verschillend het gebruik van dit instrument is, maar doet ook vragen rijzen over de kwaliteit en de relevantie van de zorg die op afstand wordt verleend, aldus het Verzekeringscomité.

Gezien deze situatie heeft het Verzekeringscomité besloten maatregelen voor te stellen. Een hervorming zal worden ingevoerd vanaf 1 januari 2026, voorafgegaan door een overgangsperiode in 2025. Het doel is om deze teleconsulten beter te omkaderen, de richtlijnen te verduidelijken en de vergoeding aan te passen aan de complexiteit en de waarde van de consultatie. In de tussentijd is de vergoeding voor teleconsulten opgeschort, wat een besparing van 68.404.000 euro op het budget voor 2025 betekent. Videoconsulten daarentegen zullen blijven bestaan, volgens regels die al goed gedefinieerd zijn.

De toename van het aantal teleconsulten is geen alternatief voor fysieke consulten, maar blijkt een aanvulling te zijn, waardoor het budget voor volksgezondheid extra onder druk komt te staan. De autoriteiten hopen dat de hervorming van 2026 deze praktijk zal heroriënteren en zal zorgen voor een evenwicht tussen de flexibiliteit die teleconsulten bieden en de noodzaak om de kosten onder controle te houden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.