Assistent-radiologen van het AZ Brussel in staking: gebrek aan supervisie en begeleiding

De assistent-radiologen van het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B.) zijn in staking gegaan om te protesteren tegen een gebrek aan adequate supervisie en begeleiding. Ze klagen met name over de afwezigheid van senior radiologen bij het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF), wat hen dwingt om wachtdiensten te draaien buiten hun stageplan, een situatie die zij als gevaarlijk en niet conform de wet beschouwen. Dit gebrek aan senior pediatrische radiologen stelt de assistenten bloot aan verantwoordelijkheden die zij als buitensporig en ongeschikt voor hun opleidingsniveau beschouwen, waardoor zowel de veiligheid van de patiënten als hun eigen medische verantwoordelijkheid in gevaar komt.

Pogingen om het probleem via dialoog met de directie op te lossen, hebben niet tot een bevredigende oplossing geleid, waardoor de assistenten zich tot de accreditatiecommissie hebben gewend, die hen in het gelijk heeft gesteld. De commissie bevestigde dat de wachtdiensten bij het UKZKF niet in hun stageplan zijn opgenomen, en dat het uitvoeren van een stagejaar onder deze omstandigheden de stage kan ongeldig maken.

Het tekort aan pediatrische radiologen bij het UKZKF is een ander belangrijk punt van zorg voor de stakende assistenten. Zij menen dat dit gebrek aan supervisie hen niet in staat stelt om de patiënten op een veilige manier te behandelen, vooral omdat bepaalde medische beslissingen het advies van specialisten vereisen, wat niet gegarandeerd is bij afwezigheid van senior radiologen.

De Franstalige delegatie van artsen in opleiding (DeMeFF) steunt de stakende assistenten. Zij benadrukt dat de pediatrische radiologie-afdeling van het UKZKF onderworpen zal worden aan een onafhankelijk audit om na te gaan of de afdeling voldoet aan de accreditatiecriteria. Dr. Sami Barrit, vertegenwoordiger van de DeMeFF, heeft erop gewezen dat de jonge radiologen staan te popelen om hun werk te hervatten, mits de juiste opleidingsvoorwaarden worden gewaarborgd.

Ook dr. Alexandre Niset, eveneens van DeMeFF, bekritiseert het gebrek aan supervisie. Hij klaagt over een situatie waarin pas afgestudeerde artsen niet in staat zijn om de assistenten effectief te begeleiden. Volgens de accreditatiecriteria vormt het uitvoeren van niet-gecontroleerde of niet-geschikte taken, gezien het opleidingsniveau van de artsen in opleiding, een schending van de vereiste kwaliteitsnormen.

Ondertussen worden de patiënten nog steeds behandeld door de senior radiologen. Naar aanleiding van de staking van de assistent-radiologen van het H.U.B. reageerde professor Jean-Michel Hougardy, medisch directeur-generaal, door de situatie in perspectief te plaatsen. Hij erkent het gebrek aan gespecialiseerde radiologen en de complexiteit van multisite stages en roept op tot dialoog en samenwerking voor het vinden van oplossingen op de werkvloer. De senior radiologen hebben intussen een brief geschreven, ondertekend door iedereen, om hun steun aan de junior radiologen te betuigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.