Studie wijst op verhoogd diabetesrisico bij kinderen en tieners na covid

Een Amerikaanse studie wijst op een verhoogd risico op diabetes bij kinderen en tieners na een coronabesmetting. Bij kinderen die in het ziekenhuis belanden is het risico drie keer hoger dan bij kinderen die worden opgenomen met een andere infectie.  "Dit toont nogmaals aan dat we COVID niet licht mogen opnemen", zegt viroloog Marc Van Ranst.

Een recent onderzoek, gepubliceerd in het vakblad JAMA Network Open, toont aan dat kinderen tussen de 10 en 19 jaar na een covidbesmetting een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van type 2 diabetes. "Dat is opmerkelijk, want type 2 komt weinig voor bij kinderen. Het verband was al eerder aangetoond bij volwassenen, maar niet op zo'n grote schaal en bovendien niet bij kinderen", zegt viroloog Marc Van Ranst.

De studie analyseerde data van meer dan 300.000 kinderen in de VS die tussen 2020 en 2022 covid opliepen en vergeleek die met de gegevens van nog eens 300.000 kinderen die besmet raakten met een andere luchtweginfectie, zoals griep.

Uit de resultaten blijkt dat kinderen binnen zes maanden na besmetting met COVID 55 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes dan kinderen die besmet raakten met een andere luchtweginfectie. Het risico was twee keer zo groot bij kinderen met overgewicht en zelfs drie keer zo groot bij kinderen die in het ziekenhuis werden opgenomen. "Dit toont nogmaals aan dat we covid niet licht mogen opnemen", aldus Van Ranst.

Het is nog onduidelijk hoe het precies komt dat corona het risico op diabetes verhoogt. "Daar is meer onderzoek voor nodig. Er zijn bovendien nog andere studies die wijzen op een negatief effect van herhaaldelijke coronabesmettingen en het geheugen. Ook dat moet extra onderzocht worden", besluit Van Ranst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.