Cardiologen plaatsen nieuw type minipacemaker dat voor bijna iedereen geschikt is

© UZ Leuven

Cardiologen van UZ Leuven hebben bij een Belgische patiënt voor het eerst een nieuw type minipacemaker geplaatst, dat voor meer dan 80 procent van de patiënten geschikt is. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt. De nieuwe pacemaker, die draadloos is, kan de twee kamers van het hart stimuleren, wat een belangrijke doorbraak is.

Artsen in het UZ Leuven plaatsen jaarlijks ongeveer 400 pacemakers bij patiënten met een te traag hartritme. De meerderheid krijgt een conventionele pacemaker die onder de huid wordt ingeplant met elektriciteitsdraadjes naar het hart. Zo'n 20 procent komt in aanmerking voor een draadloos alternatief van de eerste generatie: een minipacemaker die rechtstreeks in het hart wordt geplaats. De ingreep daarbij is minder invasief en het aantal comp licaties ligt tot de helft lager. 

De eerste generatie draadloze minipacemakers kunnen echter maar één kamer van het hart stimuleren, wat voldoende is bij hartritmestoornissen, maar patiënten die stimulatie van het hele hart nodig hebben, komen er niet voor in aanmerking. Zij krijgen een conventionele pacemaker. 

Recent werd een nieuw systeem ontwikkeld dat bestaat uit twee aparte minipacemakers die onderling communiceren en de kamer én voorkamer van het hart gelijktijdig kunnen stimuleren. Daardoor komen veel meer mensen ervoor in aanmerking: meer dan 80 procent van de patiënten die een pacemaker nodig hebben.

De producent van het nieuwe type voerde tussen 2022 en 2023 een klinische studie uit om de doeltreffendheid en veiligheid te testen bij de eerste 464 mensen wereldwijd. Als Europees referentiecentrum voor draadloze pacing werd UZ Leuven als enige Belgische ziekenhuis geselecteerd om deel te nemen aan de studie. Vorige week kreeg de eerste Belgische patiënt buiten studieverband het nieuwe type draadloze minipacemaker in Leuven. De patiënt stelt het goed.

"Het nieuwe systeem met tweekamerstimulatie is een belangrijke doorbraak in dit domein. De nieuwe generatie draadloze pacemakers kunnen de conventionele pacemakers bijna volledig vervangen en in de toekomst de standaardbehandeling worden", zegt cardioloog Christophe Garweg (UZ Leuven). "Net zoals bij de eerste draadloze pacemakers verwachten we dat ook deze op termijn zullen worden terugbetaald."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.