Vaccin tegen epizoötische hemorragische ziekte bij runderen mag in België gebruikt worden

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft goedkeuring gegeven voor het gebruik van het vaccin Hepizovac in ons land. Hepizovac kan gebruikt worden om een uitbraak van de epizoötische hemorragische ziekte (EHD) bij runderen tegen te gaan. Dat laat het FAGG donderdag weten.

EDH is een virale ziekte die overgedragen wordt door de beet van bepaalde muggen. Besmette dieren krijgen symptomen die vergelijkbaar zijn met blauwtong, zoals lusteloosheid en verminderde melkproductie.

Op dit moment is er geen uitbraak van EHD in België, maar de Belgische autoriteiten houden de situatie in de gaten en merken op dat de ziekte dichter bij de landsgrenzen komt. Vaccinatie van herkauwers is de enige effectieve manier om EHD te voorkomen.

Vanaf november 2024 zal het Hepizovac-vaccin beschikbaar zijn voor Belgische landbouwers, die op die manier over een doeltreffend middel zullen beschikken om de immuniteit voor hun kuddes te verzekeren en te vermijden dat ze hun dieren verliezen en economische schade lijden. De ziekte treft vooral runderen en kan in een aantal gevallen of bij bepaalde diersoorten dodelijk zijn. Het vaccin kan ook worden gebruikt voor andere diersoorten zoals hertachtigen, indien de dierenarts dat nodig vindt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.