Petitie om telefonisch consult te redden

Dr. Stijn Geysenbergh is een petitie gestart om telefonische consulten te verdedigen. 1.500 mensen steunden al deze oproep om de waarde voor telefonische consulten vanaf 2025 niet op nul euro te zetten.

Met deze petitie roept de huisarts de leden van het Verzekeringscomité, de Medicomut en de minister van Volksgezondheid op om geen 68 miljoen euro te bezuinigen door telefonische consulten op te schorten in afwachting van de invoering van een nieuw systeem op 1 januari 2026.

"Wij nemen toch met enige ontstentenis kennis van de beslissing de waarde van het telefonisch consult op €0 te zetten voor 2025. Met deze brief vragen we alsnog middelen vrij te maken om ook na 1 januari 2025 het telefonisch consult te vrijware.”, schrijft huisarts Stijn Geysenbergh.

In zijn petitie voert de Vlaamse huisarts argumenten aan voor het behoud van telefonische raadplegingen. "Wij vrezen we dat de oorspronkelijke bedoeling om te besparen uiteindelijk vergeefs is. Geen enkele arts is bereid om zorg die nu telefonisch wordt verstrekt opnieuw pro deo te verzorgen. De patiënt zal dan opnieuw meer moeten op consultatie komen. Dat leidt dan ofwel tot een toename van het aantal verstrekkingen, ofwel zal het de wachttijd voor de patiënt doen toenemen."

Lees ook:

> “Waarom ik me onthield bij de stemming in het Verzekeringscomité” (Dr. Luc Herry)
> Wordt het gezondheidszorgbudget gegijzeld of niet?
> ASGB hekelt de opschorting van telefonische consultaties: “Een onvermijdelijke maar pijnlijke besparing”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan RENIER

    17 oktober 2024

    Groot gelijk Stijn.

  • Kaatje GEERAERT

    17 oktober 2024

    Ook arbeidsartsen behelpen zich met telefonische consultaties om dossiers af te werken. Hopelijk zal, met de betaling, het juridisch substraat niet verdwijnen?