AI integreren in urgentiegeneeskunde: een onvermijdelijke realiteit (Prof. Van De Voorde)

"Artificiële intelligentie (AI) zal een essentieel onderdeel worden van onze dagelijkse medische praktijk, of we dat nu willen of niet." Voor professor Patrick Van De Voorde, specialist in urgentiegeneeskunde aan de Universiteit Gent (UGent) en voorzitter van de Belgian Society of Emergency and Disaster Medicine (BeSEDiM), is het cruciaal om de huidige percepties en het werkelijke gebruik van AI in de urgentiegeneeskunde te onderzoeken.

In een recent onderzoek werd een grote groep zorgverleners in de urgentiegeneeskunde en medische spoeddiensten rigoureus ondervraagd, wat zowel informatieve als verrassende resultaten opleverde. "Hoewel de groep respondenten misschien niet alle zorgverleners vertegenwoordigt en waarschijnlijk bestaat uit meer ervaren of geïnteresseerde zorgverleners, zijn deze resultaten indicatief voor de richting waarin we evolueren", legt professor Van De Voorde uit.

De zorgverleners in urgentiegeneeskunde zijn vaak de eersten die nieuwe technologieën toepassen en dit onderzoek vormt daarop geen uitzondering. De groep respondenten was over het algemeen positief over AI en benadrukte de potentiële voordelen, niet alleen voor de administratie, maar ook voor klinische aspecten, zoals het herkennen van ernstige ziekten tijdens triage of het detecteren van breuken in medisch beeldmateriaal. “Het is bemoedigend om dit enthousiasme voor AI te zien, dat de openheid van onze gemeenschap voor innovatie weerspiegelt”, voegde de voorzitter van BeSEDiM toe.

Het onderzoek onthulde echter ook een meer genuanceerde realiteit: ondanks de duidelijke interesse blijft het feitelijke gebruik van AI zeer beperkt en richt het zich voornamelijk op medische beeldvorming of in zeldzame gevallen van direct gebruik van systemen zoals Chat GPT. “Het is verrassend dat het feitelijke gebruik nog steeds zo beperkt is, ondanks de grote theoretische interesse”, merkt professor Van De Voorde op. Bovendien heeft ongeveer 10% van de respondenten al mislukkingen of suboptimale AI ervaren, wat het heersende enthousiasme zou moeten temperen. "Deze resultaten onderstrepen het belang om AI te benaderen met een gezonde balans tussen hoop en waakzaamheid," voegt hij eraan toe.

Om AI een echte impact te laten hebben in de urgentiegeneeskunde, identificeert professor Van De Voorde drie noodzakelijke gebieden van vooruitgang: wetenschap, training en implementatiestrategieën. “We moeten op alle drie de gebieden tegelijk vooruitgang boeken om AI effectief en veilig te integreren”, benadrukt hij. Daarnaast is de ontwikkeling van een duidelijk juridisch en ethisch kader noodzakelijk om het gebruik van AI in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het de belangen van patiënten dient met inachtneming van de normen van de medische praktijk.

AI verandert ontegenzeggelijk het landschap van de urgentiegeneeskunde. Zoals professor Van De Voorde concludeert: “De toekomst van AI in ons vakgebied zal afhangen van ons vermogen om zorgvuldig te navigeren tussen innovatie en regulering.”

> Lees de belangrijkste resultaten (FlipBook) (PDF)

Lees ook : Spoedgevallen en AI: eerste Belgische barometer over de toepassing van artificiële intelligentie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.