VAS-webinar praktische toepassing van transparantiecodes: schrijf nu in!

Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) organiseert op 6 november 2024 een informatief webinar waarin de focus ligt op de praktische toepassing van de nieuwe transparantiecodes. Deze sessie is bedoeld om artsen te voorzien van belangrijke informatie over het correcte gebruik van deze codes in hun dagelijkse praktijk. 

Wat zijn transparantie- en pseudocodes? 

De transparantiewet verplicht artsen om transparantie te bieden over ereloonsupplementen en niet-vergoedbare prestaties. Sinds 1 oktober 2024 moeten artsen deze informatie bij elektronische facturatie aan ziekenfondsen verstrekken. Hiervoor zijn er 9 transparantiecodes beschikbaar, die u kunt vinden op de website van het Riziv

Verwarring

Bvas betreurt dat de term ‘pseudocodes’ door de wetgever en het Riziv wordt gebruikt, aangezien deze term in andere contexten voorkomt en dus misleidend kan zijn. Transparantiecodes zijn specifiek gerelateerd aan de transparantiewet, en daarom verdient deze terminologie de voorkeur. Meer info daarover vindt u hier.

Momenteel wordt er immers gewerkt aan pseudocodes in het kader van wetgeving die een verbod instelt op ereloonsupplementen voor patiënten met een verhoogde verzekeringstegemoetkoming. Deze wetgeving gaat gedeeltelijk in werking op 1 januari 2025 en volledig op 1 januari 2026. In het medicomut-akkoord 2024-2025 zijn afspraken gemaakt over welke delen van honoraria niet meer onder de term ‘honorarium’ vallen, zodat deze via een pseudocode aan patiënten kunnen worden aangerekend. Aangezien pseudocodes geen deel zullen uitmaken van de term ‘ereloon’, vallen zij niet onder het verbod op ereloonsupplementen.

Deze pseudocodes zijn evenwel momenteel nog in volle onderhandeling. 

Webinar 6 november 

Het Vlaams Artsensyndicaat heeft veel vragen ontvangen over de toepassing van de 9 transparantiecodes in de praktijk. Daarom werd besloten dit webinar te organiseren. Na één dag stonden er al meer dan 100 inschrijvingen op de teller, wat de grote behoefte aan informatie onderstreept. 

Praktische Informatie en programma 

Tijdens het webinar worden de volgende onderwerpen behandeld: 

20.00u: Verwelkoming - Dr. Jos Vanhoof, voorzitter VAS 

20.10u: Oorsprong en belang van transparantie- en pseudocodes - Prof. dr. Constantinus Politis, bestuurder Bvas

20.25u: Praktische toepassing van transparantie- en pseudocodes - Dr. Annick Claes, Riziv

21.00u: Vragen en antwoorden (tot 21.30u) 

  • Deelname is gratis voor Bvas-leden. Niet-leden kunnen deelnemen voor € 50. 
  • Accreditering wordt aangevraagd. 
  • U kan u online inschrijven voor de webinar "Transparantiecodes bij elektronische facturatie". Dit webinar biedt een unieke kans om uw kennis over de nieuwe regelgeving te vergroten en te leren hoe u deze effectief kunt toepassen. Mis deze kans niet en schrijf u vandaag nog in!
  • info@vlaamsartsensyndicaat.be 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.