Opschorting van teleconsultatie: Bvas geeft alarmkreet van huisartsen door

De medische vakbond wil de overheid waarschuwen voor de sterke reactie van de medische beroepsgroep op de aankondiging van de opschorting van teleconsulten vanaf 1 januari 2025, met als doel een besparing van 68 miljoen euro. “Bvas-ABSyM zal blijven strijden voor de belangen van artsen en het behoud van teleconsulten.”

Gisteren berichtten we dat dokter Stijn Geysenbergh 1.500 handtekeningen had verzameld op een petitie om teleconsultaties te redden.

In een brief aan minister Vandenbroucke en Mickaël Daubie, directeur-generaal Gezondheidszorg bij het Riziv en voorzitter van de medicomut, geeft Bvas argumenten om het voorstel van het Verzekeringscomité om de telefonische consultaties op te schorten, terug te draaien.

Het eerste argument is budgettair. Het totale budget voor huisartsenraadplegingen (= fysieke raadplegingen, tele- en videoconsultaties) is neutraal: Het Riziv-budget van 2019 tot 2023 (remgeld huisartsen 1 en 4€ - Specialisten 3 en 12€)

Wat de huisartsgeneeskunde betreft:

  • In 2019 bedraagt het totale budget voor raadplegingen en bezoeken €1.224.781.000
  • In 2023 zal het totale budget voor raadplegingen, bezoeken en teleconsultatie €1.451.566.884 bedragen,
    • een stijging van 19%.

Rekening houdend met de index 2019/2023 + 17% op raadplegingen (cf. Riziv-afspraken) + de vergrijzingstrend van 3,75%, komen we op een stijging met 20,75%.

Het budget voor huisartsengeneeskunde (raadplegingen, visites en teleconsulten) is dus neutraal en zelfs lager dan de index en de trendminimum

Billijke vergoeding
Ten tweede stelt Bvas dat de geleverde prestaties die vanuit medisch oogpunt verantwoord zijn, eerlijk vergoed moeten worden. "Telefonische consultaties zijn een goed voorbeeld, omdat ze in een medische behoefte voorzien. Het aantal contacten tussen patiënten en artsen is de keuze van de patiënt, niet van de arts, tenzij medische follow-up noodzakelijk is voor het welzijn van de patiënt. Artsen zijn niet verantwoordelijk voor contactverzoeken van patiënten."

Ten derde wijst de vakbond erop dat teleconsulten een modern instrument zijn dat in veel landen is ingevoerd. “Het heeft het mogelijk gemaakt om de covid-crisis onder controle te krijgen. Maar het is ook een goede zaak voor chronisch zieke patiënten die door hun arts goed gekend zijn, om moeilijke verplaatsingen te vermijden en situaties snel te kunnen oplossen. Dit is ook een goed zaak voor gebieden met een tekort aan huisartsen, ten behoeve van de toegankelijkheid voor patiënten en het welzijn van artsen. Het is ook goed voor de organisatie van de wachtdienst, omdat situaties telefonisch kunnen worden beoordeeld in plaats van dat patiënten lange afstanden moeten afleggen, waardoor overbelasting van de wachtdienst en de slechte keuze om naar spoedgevallenafdelingen van ziekenhuizen te gaan, worden voorkomen. Overigens, de prijs is €9,3 voor een teleconsultatie en enkele honderden euro's voor de spoeddienst!"

Verhoging eigen bijdragen
Drs. Blanckaert, Herry en Vanhoof stellen voor om het remgeld met €1 te verhogen voor niet-VT's. “Het remgeld voor raadplegingen is vastgelegd in een koninklijk besluit dat 20 jaar oud is. Er heeft nooit een indexering van dit remgeld plaatsgevonden. Deze niet-indexering komt ten laste van het gezondheidszorgbudget van de artsen. En het vervult niet langer zijn rol van juist gebruik aan de kant van de burgers. We kunnen 50-60 miljoen euro terugverdienen."

“Opnieuw zijn het de prestatieartsen die de gevolgen ondervinden, terwijl new deal en forfaitaire praktijken niet getroffen worden: teleconsultaties zijn inbegrepen in hun forfaits. Dit is nog een extra onrechtvaardigheid”, zegt Bvas. “Van artsen worden steeds inspanningen verlangd en zij hebben daarop gereageerd door hun werk te digitaliseren, wat voor ziekenfondsen een enorme besparing in werktijd betekent. Maar waar zijn hun besparingen?”

“Bvas-ABSyM heeft als enig artsensyndicaat de assumptie van massale fraude niet gevolgd als overweging in de opschorting van de teleconsultaties. Dat staat in schril contrast met de oorverdovende stilte aan de kant van Domus Medica en AADM tijdens de discussies. In de Medische Huizen en New Deal praktijken zijn teleconsultaties inbegrepen in het forfait. Deze blijven hierdoor buiten schot. Prestatieartsen worden het meest getroffen. Dit is juist wat artsen vragen: honoreer de arts voor het werk dat hij doet en behoud de teleconsultatie. De petitie bewijst dit ten overvloede”, aldus de artsenvakbond.

Er is nog tijd voor de Algemene Raad, die op 21 oktober bijeenkomt om het zorgbudget voor 2025 te bespreken, om deze door huisartsen afgekeurde maatregel te heroverwegen.

Lees ook:
> Petitie om telefonisch consult te redden
> Wordt het gezondheidszorgbudget gegijzeld of niet?
> 5,6 miljoen teleconsulten in 2023: terugbetalingen opgeschort vanaf 2025

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.