De coronacrisis heeft een zorgwekkende toename veroorzaakt van eetstoornissen bij jongeren in België, vooral bij meisjes. Dat zegt psychologe Kim De Corte, coördinator van een nieuw Dagcentrum voor eetstoornissen in Oost- en West-Vlaanderen. "Het is een onrustwekkende evolutie, vooral omdat de beschikbare hulp voor deze doelgroep erg beperkt is", benadrukt ze.
Het gaat om het eerste dagcentrum in Oost- en West-Vlaanderen dat specifiek gericht is op jongeren van 12 tot 15 jaar, een samenwerking van UZ Gent met Jan Palfijn, dat donderdagmiddag zal worden voorgesteld aan de pers.
Uit onderzoek van Sciensano blijkt dat het aantal adolescenten met verstoord eetgedrag is gestegen van 4 procent in 2014-2015 naar 9 procent in 2022-2023. Bij adolescente meisjes ligt dit percentage op 11 procent, terwijl dit bij jongens 4 procent bedraagt. Volgens De Corte speelt de coronapandemie hierin een belangrijke rol.
"Het wegvallen van structuur en voorspelbaarheid tijdens de lockdowns had een grote impact op het leven van jongeren. Ze konden niet naar school, niet deelnemen aan hobby's en niet afspreken met vrienden. Veel jongeren met een kwetsbaarheid op het vlak van voeding zijn toen controle gaan zoeken in hun eetgedrag en lichaamsbeeld."
De pandemie versterkte bovendien het belang van lichaamsbeweging. "Sporten, zoals lopen, was een van de weinige activiteiten die nog toegelaten waren. Jongeren met gevoeligheid voor voeding en gewicht konden hierin doorslaan", zegt De Corte. Ze wijst erop dat eetstoornissen vaak een verloop hebben van vijf tot zeven jaar, waardoor de stijging ook nu nog zichtbaar is.
Naast de coronacrisis ziet De Corte culturele factoren als oorzaak. "Het slankheidsideaal is sterk aanwezig in onze samenleving, mede door sociale media en reclame. Diëten en hypes rond voeding versterken dit ideaalbeeld. Jongeren worden hiermee geconfronteerd en ervaren druk om eraan te voldoen."